A felvidéki magyarok lehetnek az Eb-jegyigénylés vesztesei

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2016.03.24. 17:38
null
A Felvidéki Harcosok bejárták már Európát a magyar válogatottal, de az Eb-re még nem tudtak belépőt venni – jegy nélkül is mennek (Fotó: facebook.com)
Az Eb-felkészülés jegyében, illetve a szombati Magyarország–Horvátország mérkőzés kapcsán a héten a Nemzeti Sport Online-on szakmai elemzéssel már jelentkeztünk, ezúttal pedig a szurkolók kerülnek a fókuszba. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakultak a jegyigénylések a március 9-én kezdődött harmadik jegyvásárlási körben, hogyan állnak az utazásszervezéssel a hazai szurkolói csoportok, illetve mi a helyzet a határokon túl, a magyar válogatott meccsein mindig feltűnő felvidéki drukkerek háza táján.

 

MINDENKI MENNI AKAR AZ EB-RE” – A NAGYOBB HAZAI CSOPORTOK MÁR KÉSZÜLNEK

A Magyarországról induló drukkerek utazásával kapcsolatban a válogatott idegenbeli mérkőzéseire a 2014-es bukaresti túra óta utakat szervező csoport egyik tagjával, az indulazutazas.com oldal egyik szerkesztőjével, Molnár-Tóth Mariann-nal beszélgettünk.

„A jegyigénylés harmadik szakasza érezhető változást hozott, annak kezdete óta harminc-negyven százalékkal megugrott a nálunk jelentkezők száma, mi is ebben a szakaszban tudtunk jegyeket vásárolni. Úgy tűnik, hogy aki akart, az ebben a harmadik időszakban tudott belépőjegyet venni az Európa-bajnokságra az UEFA honlapján keresztül, ha nem is feltétlenül abba a kategóriába, amit előzetesen kinézett" – fogalmazott a Nemzeti Sport Online megkeresésére az utazásszervező.

„Nálunk háromfajta utazásra lehet jelentkezni, mindegyik buszos túra – folytatta Molnár-Tóth Mariann. – Az első típus az mind a három mérkőzést magában foglalja. Június 13-án indulunk Bordeaux-ba, egyenesen a meccsre megyünk, a lefújást követően pedig máris megyünk tovább egy Marseille melletti, tengerparti kempingbe, ott hét éjszakát töltünk, majd utazunk tovább Lyonba. Erre eddig nagyjából 150-en jelentkeztek. A körutazás mellett szervezünk kétmeccses túrát Marseille-be, illetve Lyonba, és vannak egymeccses utazásaink, mindegyik találkozóra külön-külön. A legnagyobb érdeklődés a marseille-i találkozó iránt van, nálunk mindent összevetve mintegy ötszázan jelentkeztek eddig a különböző utazásokra. Vonatos túrát mi nem szervezünk, de van olyan utazási iroda amelyik igen. Természetesen tőlünk függetlenül is sokan szerveznek utakat, magán úton is, országszerte óriási az érdeklődés, és ezt az elmúlt időszakok terrorcselekményei sem befolyásolták. Mi, szurkolók nagyon régóta vártunk arra, hogy újra nagy tornán szerepeljen a magyar válogatott, mindenki menni akar Eb-re."

LESZ SZURKOLÁS A HORVÁTOK ELLEN
Molnár-Tóth Mariann a hétvégi, horvátok elleni meccsel kapcsolatban elmondta, tudomása szerint a Groupama Aréna kapu mögötti szektoraiba – mintegy ötezer férőhelyes részre – már minden jegyet eladtak. A Carpathian Brigade is készül a találkozóra, vagyis biztosan lesz szurkolás is a stadionba. Értesüléseink szerint mintegy ezer vendégdrukker is várható a mérkőzésre, vagyis a jó hangulat garantált.

A szervezőcsapat képviselője azt is elmondta, hogy több szurkolói csoport, így például a válogatottat mindenhova elkísérő Carpathian Brigade tagjai is velük utaznak majd, ahogy az FTC-drukkerek jelentős része is. Ugyanakkor tudomásuk szerint – tőlük függetlenül – az újpesti, a diósgyőri és a debreceni fanatikusok is terveznek nagyobb létszámban buszos túrát. Az egyelőre kérdéses, hogy a stadionon belül hol, egymástól milyen távolságra helyezkednek el a magyar drukkerek, és pontosan hányan lesznek majd meccsenként. Így a szurkolás látványelemein még nem gondolkodtak.

„Egyetértek azzal, hogy tíz-tizenötezer magyar is lehet az Eb-n a meccseinken, de azt is hallottuk például, hogy sok magyar váltott jegyet a június 21-i, marseille-i Ukrajna–Lengyelország találkozóra is. Azt most még nem tudjuk, hogy ki, hol foglal helyet a mérkőzéseinken, hiszen különböző kategóriákba kaptunk jegyeket. Ezért addig nem is érdemes koreográfiáról beszélni, ameddig nem kapjuk meg a jegyeket, és nem látjuk, hogy kinek hova szól a belépője. És persze az is kérdés, mit lehet majd bevinni a stadionokba a szigorú biztonsági intézkedések mellett."

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
CSOPORTKÖR
június 14., 18.00
Ausztria–Magyarország
június 18., 18.00
Izland–Magyarország
június 22., 18.00
Magyarország–Portugália

 

A FELVIDÉKI HARCOSOK JEGY NÉLKÜL IS ELINDULNAK

Azt Molnár-Tóth is megemlítette, hogy a határon túli magyar szurkolóknak problémájuk akadt a jegyvásárlással, ezt Domonkos Roland, a Nemzeti Sport Online-on néhány éve bemutatott Felvidéki Harcosok csoport tagja is megerősítette érdeklődésünkre.

A SLOVAN ELLEN KÉSZÜLNEK
A felvidéki szurkolók számos magyarországi csoporttal jó kapcsolatot tartanak fenn. Dunaszerdahelyen már hagyománya van annak, hogy a DAC Slovan elleni rangadójára sok magyarországi drukker elutazik. Így lesz ez jövő héten is, a pozsonyiak elleni, április 2-i meccsre mintegy ezer fanatikust várnak Magyarországról, de például múlt héten, a Spartak Trnava (Nagyszombat) elleni bajnokijukra is érkeztek ferencvárosi és újpesti szurkolók. Ugyanakkor a felvidékiek is rendszeresen járnak magyarországi sporteseményekre. A labdarúgó-válogatott meccseire ugyan olyan nagy számban már nem járnak, mint korábban, mert a szervezést megnehezítette a névre szóló jegyvásárlási rend, de azért mintegy százan a horvátok elleni találkozóra is jönnek szombaton. A dunaszerdahelyiek egy másik része pedig a Győr–FTC kézilabda-rangadóra utazik aznap.

„A jegyvásárlás második szakaszában nem regisztráltunk az UEFA oldalán, hiszen a szlovákok meccseire nem akartunk jegyet váltani, és abban a körben csak arra lett volna lehetőségünk szlovák állampolgárként. A harmadik körre azonban már nem tudtunk regisztrálni, hiába próbáltuk, így most talán, ha három-négy tagunknak van jegye, miközben legalább két-háromszázan utaznánk az Eb-re. Már elkezdődtek az egyeztetések magyarországi drukkerekkel arról, hogy amíg még lehet, váltsanak minél többen jegyet a mostani vásárlási körben, hogy aztán a korábban megvett, úgynevezett kísérő jegyeket átvehessük tőlük. Ehhez viszont majd az eredeti jegytulajdonosokkal együtt kell belépnünk a stadionokba a szabályok értelmében" – nyilatkozta a Felvidéki Harcosok és a dunaszerdahelyi Yellow-Blue Supporters tagja, Domonkos Roland.

„Dunaszerdahelyiek szélesebb körben – nemcsak csoporttagok – már a Magyar Labdarúgó-szövetséggel is felvették a kapcsolatot, de az MLSZ-nél sem tudtak segíteni, jelezték, hogy ez nem a magyar szövetség hatásköre. Az biztos, hogy sokan jegy nélkül is útra kelnek majd, de természetesen az a célunk, hogy minél többen bejussunk a stadionokba is" – tette hozzá a drukker.

Domonkos azt is elmondta, hogy Szlovákiában, a szlovák szurkolók részéről koránt sincs akkora érdeklődés az Európa-bajnokság iránt, mint Magyarországon.

„Lépten-nyomon hirdetik a különböző utazásokat, majdnem, hogy fizetnek a szurkolóknak, hogy utazzanak. Szlovákiában a labdarúgásnak nincsenek olyan hagyományai mint Magyarországon, a szlovák sokkal inkább hokinemzet."

Mint azt fentebb is szóba került, Magyarországon is számos Eb-re utazási lehetőséget kínálnak a különböző utazási irodák. Ezek egyike az úgynevezett EB Falu – melyről itt olvashat bővebben.


A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI AZ EB-IG
Március 26., 18.00: Budapest: MAGYARORSZÁG–Horvátország
Május 20.: a helyszín és az ellenfél még nem ismert
Június 4., Gelsenkirchen: Németország–MAGYARORSZÁG

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Liverpool – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Király Gábor (Haladás)
Védők: Bese Barnabás (MTK Budapest), Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Juhász Roland (Videoton FC), Lang Ádám (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Korhut Mihály (Debreceni VSC-Teva), Pintér Ádám (Ferencváros)
Középpályások: Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen – Németország), Nagy Ádám (Ferencváros), Stieber Zoltán (1. FC Nürnberg – Németország)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor – Törökország), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Németh Krisztián (al-Garafa – Katar), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Szalai Ádám (Hannover 96 – Németország)

A HORVÁT VÁLOGATOTT MAGYARORSZÁG ELLENI KERETE
Kapusok:
Danijel Subasic (Monaco), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Ivan Vargic (HNK Rijeka)
Védők: Darijo Srna (Sahtar Doneck), Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Dejan Lovren (Liverpool), Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb), Sime Vrsaljko (Sassuolo)
Középpályások: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Perisic (Internazionale), Mateo Kovacic (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozovic (Internazionale), Alen Halilovic (Sporting Gijón), Domagoj Antolic (Dinamo Zagreb)
Támadók: Mario Mandzukic (Juventus), Nikola Kalinic (Fiorentina)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik