„A budapesti meccstől függünk”, „Grexit” – mi újság a riválisoknál?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.14. 14:19
null
A „hazai sajtó” elégedettebb volt a „gyenge” északír–román döntetlennel (Fotó: AFP)
Jó napja volt tegnap a magyar labdarúgó-válogatottnak: nemcsak a finnországi, nagy küzdelemben megszerzett három pont értékes, de az Európa-bajnoki selejtezőcsoport másik két meccsének eredményei is kedvezően alakultak Dárdai Pál fiai számára. Alábbi cikkünkben annak jártunk utána, hogyan értékelték a meccseket a riválisoknál.

 

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–ROMÁNIA 0–0

„Észak-Írországot feltartóztatták Belfastban” – tudósít a csoport éllovasainak gól nélküli mérkőzéséről a helyi lap, a Belfast Telegraph. Az északír újság szerint a tízezer néző remek hangulatot teremtett a Windsor Parkban, ám a meccs nem hozott látványos játékot. A beszámoló kiemeli Michael O’Neill gondolatát, mely szerint az automatikus Eb-kijutást jelentő helyezésekért még nagy harc várható, de a harmadik helyet minden bizonnyal a legrosszabb esetben is zsebre vághatja a csapat.

„Idáig is azt mondtam, hogy tizennyolc pont a cél, ez egy újabb pont az elérése felé. Az jó, hogy továbbra is egy pont hátrányban vagyunk Romániával szemben” – jelentette ki a szövetségi kapitány.

A belfasti iksz után Romániában sokkal kritikusabb volt a hangulat, szinte mindegyik lap kiemeli, hogy gyenge színvonalú meccset játszott egymással a két gárda. „No Luci, no party! – írta a ProSport. – Csapatunk képtelen volt építkezni, Lucian Sanmartean hiánya döntő volt. Tatarusanu kapus volt az egyetlen, aki elfogadhatót nyújtott.”

A Gazeta Sporturilor talál pozitívumot az eredményben, ugyanakkor kritikus is a nemzeti csapattal. „Belfast – egy. Gyenge meccs után Románia először szerzett pontot a Windsor Parkban. (…) A belfasti pont jó, de Magyarország helsinki győzelme megbonyolította a csoportot. A budapesti meccstől függünk. (…) A csapatunkból hiányoznak a nagy nevek. Sokat harcoltunk, de ez nem ért sokat. Ha veszítünk Magyarországon, megelőznek minket.”

„Kicsiny döntetlen Belfastban – olvasható az Adevarulban. – A válogatottunk meccseit azoknak ajánljuk, akik nem tudnak aludni. A játékunk altatószerrel ér fel.”

Ha az újságírók kritikusak is, a Sahtar Doneck vezetőedzője, Mircea Lucescu sokkal elégedettebben viszonyult a játékosokhoz. „A fiúk gratulációt érdemelnek. A pont sokat ér a kvalifikáció szempontjából, az egyetlen, ami számít. Nagyon szervezett csapat ellen értük el. Nem volt látványos meccs, de nem is lehetett az, ezeken a mérkőzéseken csakis a pontszerzés a fontos” – mondta a szakember.

A görög lapok nyaralni küldik övéiket
A görög lapok nyaralni küldik övéiket

FERÖER–GÖRÖGORSZÁG 2–1

Feröeren természetesen óriási az öröm, a helyi beszámolók hőstettet emlegetnek. A Nordlysid szerint a „szigetlakók” megsemmisítették Görögországot, és miközben a győzelem után szelfiző politikusokról is beszámolnak, kiemelik, hogy a hellének oda-vissza legyőzése labdarúgásukban egyedülálló hősköltemény.

Ezzel szemben Görögországban természetesen tragikus a hangulat, a lapok – jobb híján – nyaralni küldik játékosaikat. „Menjetek Míkonoszra!” – utal az éjszakai bulijairól elhíresült déli „partiszigetre” a GoalNews. – Feröer furfangos amatőrjei másodszor semmisítették meg a nemzeti csapatot. Csak Ninisz és Papasztathopulosz volt elfogadható, majdnem minden játékos dekoncentráltnak tűnt.”

A SportDay hasonló hangnemben ír: „Menjetek pecázni! Még mindig nincs vége a görög futball bukásának” – olvasható a lapban.

„Grexit és megalázás” – viccelődik kínjában angolul a LiveSport. – Görögország a Feröertől elszenvedett második vereségével nevetség tárgyává vált a futballvilágban. Ennél nem lehet rosszabb. Tragikussá vált az erőfeszítés, hogy a csapat jegyet szerezzen Franciaországba, ellenfeleiből pedig Cristiano Ronaldókat és Lionel Messiket csinált.”

EB-SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 6. FORDULÓ

Finnország–Magyarország 0–1 (Stieber 82.)
Feröer–Görögország 2–1

Észak-Írország–Románia 0–0

AZ EDDIGI EREDMÉNYEKET ÉS A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJÁT ITT TEKINTHETI MEG!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 6 4 2 7–1 +6 14
2. Észak-Írország 6 4 1 1 8–4 +4 13
3. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 5–3 +2 11
4. Feröer 6 2 4 4–8 –4 6
5. Finnország 6 1 1 4 5–8 –3 4
6. Görögország 6 2 4 2–7 –5 2

A TOVÁBBI PROGRAM

Szeptember 4.:
Magyarország–Románia, 20.45

Görögország–Finnország 20.45
Feröer–Észak-Írország 20.45

Szeptember 7.:
Észak-Írország–Magyarország, 20.45

Finnország–Feröer 20.45
Románia–Görögország 20.45

Október 8.:
Magyarország–Feröer, 20.45

Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik