Románia „1985 bosszújára” készül Észak-Írország ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.14. 10:03
null
Az északírek eddig mindegyik Eb-selejtezőjük után három pontnak örülhettek (Fotó: Szabó Miklós – archív)
Három ponttal mehetünk Párizsba! – fogalmazza meg a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap a román elvárásokat a pénteki, Észak-Írország elleni bukaresti Európa-bajnoki selejtező előtt. A lap főleg arra alapozza derűlátását, hogy a találkozó megnyerésével Románia úgy kerülne az F-csoport élére, hogy még egyszer sem játszott Feröer ellen. A mérkőzést amúgy a román média főként „1985 bosszújaként” harangozza be, akkor ugyanis az északírek 1–0-s bukaresti győzelme ütötte el a hazai együttest a mexikói világbajnokságon való szerepléstől.

 

A román válogatott élére tíz év után visszatérő szövetségi kapitány, Anghel Iordanescu csak minimálisan módosította elődje, Victor Piturca keretét, mivel az októberi mérkőzésekről is hiányzó futballisták (Ciprian Marica, Gabriel Tamas, Dorin Goian és Alexandru Bourceanu) mellett azóta a Steaua két játékosa, Iasmin Latovlevici és a Magyarország ellen gólt szerző Raul Rusescu is megsérült.

„Egész éjjel nem aludtam, de úgy gondolom, megtaláltam a legjobb felállást. Az első két hely valamelyikének megszerzéséhez le kell győznünk az északíreket, mert meglepő eredményeik miatt ez lett a csoport rangadója. A fiúknak is meg kell érteniük, hogy ez nehéz mérkőzés lesz” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Iordanescu, hozzátéve, hogy mindössze két poszton vacillál még a kezdők kijelölésénél.

A román csapat kapitánya, Razvan Rat egész héten külön edzett, de a PAOK balhátvédjének sérülése rendbe jött, így 101. alkalommal is magára öltheti a válogatott mezt. Az edzések alapján Iordanescu sokkal inkább alkalmazkodik az együttes gerincét adó Steaua játékrendszeréhez, a magyarok és a finnek ellen még a szélen bevetett Lucian Sanmarteant ugyanis – klubjához hasonlóan – belső középpályásként szerepeltetné.

A három meccs után százszázalékos északír válogatottból éppen csapatkapitánya, Steven Davis nem lép majd pályára Bukarestben, a Southampton középpályása a hétvégi, Leicester City elleni Premier League-találkozón szenvedett combsérülést.

EB 2016, SELEJTEZŐK
AZ F-CSOPORT NOVEMBERI JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

November 14.
Magyarország–Finnország, 20.45 (Tv: M1)
Görögország–Feröer, 20.45
Románia–Észak-Írország, 20.45

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 3 3 6–1 +5 9
2. Románia 3 2 1 4–1 +3 7
3. Finnország 3 1 1 1 4–4 0 4
4. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 3–3 0 4
5. Görögország 3 1 2 1–4 –3 1
6. Feröer 3 3 1–6 –5 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik