Ma új korszak kezdődik az olasz, holland, spanyol triónál

Borsi GergelyBorsi Gergely
Vágólapra másolva!
2014.09.04. 12:44
null
Van Gaaltól vb-bronzérmes csapatot örökölt Hiddink (Fotó: Reuters)
Olasz–holland és francia–spanyol felkészülési mérkőzést is rendeznek csütörtök este. Míg az első összecsapás két résztvevőjénél kapitányváltás történt a brazíliai világbajnokság után, addig Didier Deschamps és Vicente del Bosque továbbra is élvezi a bizalmat.

 

 

OLASZORSZÁG–HOLLANDIA

Csütörtökön Bariban látja vendégül Olaszország Hollandiát az Eb-selejtezők rajtja előtti utolsó felkészülési mérkőzésen. A két válogatott ereje, valamint múltja miatt eleve izgalmas összecsapás elé nézünk, ám ami még érdekesebbé teszi a találkozót, hogy az olaszoknál és a hollandoknál is új időszak kezdődik, a brazíliai világbajnokság után mindkét kispadon edzőváltás történt.

A hollandoknál már jóval korábban felkészülhettek a váltásra. Louis van Gaal ugyanis 2013-ban bejelentette, a vb után feláll a kispadról, ezért a szövetségnek bőven volt ideje kiválasztani az utódot, és márciusban ki is nevezték Guus Hiddinket. Sőt az előre tervező hollandok már azt is tudják, őt ki követi a kispadon: a 2016-os Európa-bajnokságot követően a jelenlegi segédedző, Danny Blind veszi át az irányítást.

De maradjunk Hiddinknél, aki 1994 és 1998 között már irányította Hollandiát. Van Gaal vb-bronzérmes csapatot hagyott rá, bár az igazsághoz tartozik, hogy a hollandok erőn felül teljesítettek. Mindenesetre az alapokat lerakta a Manchester United újdonsült menedzsere, teletűzdelte fiatalokkal a válogatottat, ugyanakkor aligha követi az előd taktikai elképzeléseit: vélhetően könnyedén lemond a Brazíliában látott 3–5–2-es, illetve 5–3–2-es hadrendről, s visszatér a 4–3–3-ra.

Az olaszok elleni főpróbán azonban sérülés miatt nem számíthat Arjen Robbenre, Klaas-Jan Huntelaarra, Ron Vlaarra, Rafael van der Vaartra, Jordy Clasie-ra és Kevin Strootmanra sem, ők hatan a keddi, Csehország elleni Eb-selejtezőn sem állnak rendelkezésére.

Az olaszok Norvégiában kezdik a selejtezőt. Antonio Conte sérülés miatt Giorgio Chiellinire, Gabriel Palettára és Daniel Osvaldóra, eltiltás miatt pedig Mario Balotellire és Claudio Marchisióra nem számíthat, igaz, utóbbi helyet kapott a keretben, és a hollandok elleni felkészülési meccsen pályára léphet. Olaszország szégyenszemre már a csoportkörben elbúcsúzott a vb-től, s a kudarc után Cesare Prandelli rögtön benyújtotta a lemondását. Nem lenne meglepő, ha Conte, Hiddinkhez hasonlóan, szakítana elődje taktikai hadrendjével, és az olaszoknál korábban is bevált 3–5–2-re váltana – jóllehet időnként Prandelli is alkalmazta ezt a formációt.

Conte egyébként takarítással kezdett, a vb-keretből kilenc játékost tett ki. „El kell nyernünk az emberek bizalmát, és Olaszországot vissza kell juttatnunk a csúcsra, ahova tartozik, elvégre Brazília után mi vagyunk a második legnagyobb futballnemzet a világon – nyilatkozta Conte. – Szeretném elérni, hogy csapatom alázatos, büszke és erős legyen. Nagy kihívás előtt állok, hiszen a válogatottnál nem olyan egyszerű, mint egy klubcsapatnál, ahol naponta együtt dolgozom a játékosokkal."

Az első mérkőzésén senki sem vár még csodát a Juventus korábbi edzőjétől, de a Hollandia elleni tesztmeccs után legalább képet kap róla, kitől mire számíthat.

FRANCIAORSZÁG–SPANYOLORSZÁG

Véget ért egy sikerkorszak, vagy csak kisiklás volt a pocsék világbajnoki szereplés? A tiki-takát felváltja-e az ellentámadásokra épülő futball, vagy csupán a csapat egy része cserélődik ki és a stílus ugyanaz marad? Leginkább ezek a kérdések vetődnek fel elsőre a spanyol válogatott kapcsán, amely a korai brazíliai búcsú után először csütörtökön, a franciák elleni felkészülési mérkőzésen lép pályára, majd hétfőn következik a Macedónia elleni Eb-selejtező.

Vicente del Bosque szövetségi kapitány hangsúlyozta, hogy az ajtó mindenki előtt nyitva áll, továbbá úgy véli, nem történt átalakítás – ehhez képest a világbajnokságra utazó garnitúrából nyolcan is kimaradtak a jelenlegi keretből, és hat olyan futballista van, aki a Stade de France-ban mutatkozhat be a csapatban.

Tekintve, hogy Xavi és Xabi Alonso lemondta a válogatottságot, Andrés Iniesta és Javi Martínez sérült, Gerard Piqué pedig maga kérte a kapitányt, ne hívja be a soron következő két találkozóra, a leginkább meglepő Juan Mata kimaradása. Róla 26 esztendősen okkal feltételezik, hogy az elkövetkező időszak egyik alapembere lehet. Az elmúlt években a középpálya az együttes legmarkánsabb csapatrésze volt, innen távozott tehát végleg két kulcsember is.

A madridi Marca szerint valószínű, hogy Sergio Busquets, Koke és Cesc Fabregas játszik majd középen, ami elsőre nem is tűnik rossz megoldásnak. Az Atlético Madrid játékosát egy ideje már Xavi lehetséges utódjának tartják, ráadásul a Chelsea-hez igazoló Diego Costával jól megértik egymást.

A 120-szoros válogatott Sergio Ramos mindenesetre bízik a fiatalokban, és optimista a jövőt illetően. „Nyilván hiányzik majd Xavi és Xabi Alonso, a csapat történetének meghatározó alakjai voltak. De jönnek az újak, akik szintén tehetségesek és alázatosak, a mi feladatunk pedig, hogy segítsünk nekik beilleszkedni. Remélem, újra a régi fényében csillog majd a csapat, ám nem szabad a korábbi sikerekkel foglalkozni, mert a múltból nem élünk meg" – nyilatkozta a Real Madrid védője.

A franciáknál ellenben nem várható nagy változás, Didier Deschamps elárulta, nagyjából azokra számít a kezdő tizenegyben, akik a vb-n is bizonyítottak. Mindenesetre kiderült, mennyit ér a barcelonai szerződés: a sérült Laurent Koscielny helyére az eddig mindössze két válogatottságot számláló Jérémy Mathieu-t, a katalánok egyik nyári szerzeményét hívta be a kapitány.

FELKÉSZÜLÉSI VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEK
17.00:
Bosznia-Hercegovina–Liechtenstein
18.20: Szlovákia–Málta
19.45: Svédország–Észtország
20.15: Horvátország–Ciprus
20.45: Belgium–Ausztrália
20.45: Olaszország–Hollandia
21.00: Franciaország–Spanyolország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik