Bílek ’96-tal példálózik, Bento máris szerenádot kapott

Vágólapra másolva!
2012.06.21. 08:18
A lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság első negyeddöntőjében Csehország és Portugália találkozik egymással. Az utóbbi válogatott az esélyesebb, előbbi ráadásul alighanem elveszítette vezénylő tábornokát is.

Petr Cech egészen biztosan nem fog unatkozni a portugálok elleni mérkőzésen (Fotó: Action Images)
Petr Cech egészen biztosan nem fog unatkozni a portugálok elleni mérkőzésen (Fotó: Action Images)
Petr Cech egészen biztosan nem fog unatkozni a portugálok elleni mérkőzésen (Fotó: Action Images)
Petr Cech egészen biztosan nem fog unatkozni a portugálok elleni mérkőzésen (Fotó: Action Images)
Petr Cech egészen biztosan nem fog unatkozni a portugálok elleni mérkőzésen (Fotó: Action Images)

 

 

 


 

A csehek várható kezdőcsapata
A csehek várható kezdőcsapata

Jó 16 évvel ezelőtt Ruud Gullit bevezette a „szexi futball” kifejezést, amelyre az akkor nyáron Angliában látott portugál válogatott, pontosabban annak kreatív, látványosságra törekedő futballja ihlette. Nos, a szexi portugálok (akikről bővebben itt olvashat) pechjükre összeakadtak a nem annyira szexi, de a futballban akkor sikeresebb csehekkel (róluk pedig itt tudhat meg többet), és vereséget szenvedtek tőlük. A csehek akkor kis híján a tornát is megnyerték, és abból a csapatból most is a válogatottat erősíti Vladimír Smicer, igaz, már csak sportigazgatóként.

Nem veteránokból áll ez a cseh csapat, hiszen alig 26 év az átlagéletkor, és olyan, korábban viszonylag ismeretlen játékosokat mutattak meg ezen az Eb-n a nagyvilágnak, mint Petr Jirácek vagy Václav Pilar.

 

Cseh–portugál 
20.45-től az m1-en
Cseh–portugál 20.45-től az m1-en

 

A jelek szerint egy vezéráldozatot hoztak azért a csehek a legjobb nyolc közé kerülésért, hiszen a hírek szerint Tomás Rosicky nem léphet pályára Achilles-ín-sérülése miatt (bár nem lennénk azért meglepve, ha Prágában mégiscsak összedrótoznák őt, legalább egy félidőre). Ha mégsem játszhat, a keret egyik Viktoria Plzen-játékosa, Daniel Kolár helyettesítheti őt.

„Tudjuk, hogy a portugál középpálya és csatársor nagyon veszélyes, Nanival, Hélder Postigával és Cristiano Ronaldóval az élen – így Michal Bílek, a cseh szövetségi kapitány a mérkőzés előtt. – Ezt jól az eszünkbe véstük, így aztán sokkal többet kell a védekezésre koncentrálnunk. Nem játszhatunk úgy, mint az oroszok ellen, akiknek tered adtunk, és ki is végeztek minket. Na, ebből nem kérünk. A selejtezők során csapattá formálódtunk, pedig nincsenek nagy sztárjaink, Rosickyt és Petr Cechet kivéve. Ha győzünk a portugálok ellen, az a csapatszellem diadala lesz.”

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik a cseh–portugál negyeddöntő-mérkőzésen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Bílek kitért 1996-ra, mondván, akkor a torna ugyanezen szakaszában találkoztak, és ugyanilyen előjelekkel.

A középpálya erős embere, Raul Meireles szintén egy történelmi példával állt elő, amelyből ők meríthetnek erőt: szerinte a Chelsea Bajnokok Ligája-győzelme nyújthat példát a válogatottnak.

„Senki sem emlegetett minket az esélyesek között az Eb előtt – így a középpályás, aki elismerte, borzalmasan kezdték ezt a versengést. – De így volt ez klubommal, a Chelsea-vel is a BL-ben. Nem lesz könnyű győznünk, de erről álmodunk, erről álmodik minden portugál. Persze a csehek is… Mi már megmutattuk, hogy jól szervezett csapat vagyunk, egy igazi kollektíva. Amelyik elképesztő tehetségű játékosokból áll.”

Szövetségi kapitánya, egyik válogatottbeli elődje, Paulo Bento 43. születésnapja alkalmából az uefa.com értesülései szerint mókás szerenádot kapott szerdán a portugál újságíróktól, bár az igazi nagy ünneplést azért későbbre tartogatnák.

A portugálok várható kezdőcsapata
A portugálok várható kezdőcsapata

„Az egyéni boldogságot kollektív boldogsággá akarom változtatni. Azt kívántam, hogy minden portugál ilyen boldog legyen a csehek elleni mérkőzés után” – mosolygott a mester, majd rátért a mérkőzésre is.

„Meg kell őriznünk hitünket játékstílusunkban, higgadtan, végig koncentrálva kell játszanunk – adta ki az ukázt övéinek Bento, aki legjobb csapatával tud kiállni, akár csak a hollandok ellen. – Játékosaim mentalitásával semmi gond, és fizikailag is minden rendben velük.”

A változatlanság ígérete egyben azt is jelenti, hogy a rengeteget kritizált középcsatár, Hélder Postiga továbbra is a kezdőcsapat tagja marad.

 

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

EURO 2012
NEGYEDDÖNTŐ
Csehország–Portugália
Varsó, Nemzeti Stadion, 20.45 (tv: m1, kommentátor: Deák Horváth Péter). V: Webb (angol)
Örökmérleg: 1 cseh győzelem, 0 döntetlen, 1 portugál győzelem (Csehszlovákia–Portugália: 3, 3, 3)

A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI PÁROSÍTÁSA
Péntek, Gdansk: Németország–Görögország
Szombat, Doneck: Spanyolország–Franciaország
Vasárnap, Kijev: Anglia–Olaszország
CSEHORSZÁG
Kapusok: 1Petr Cech (Chelsea), 16Jan Lastuvka (Dnyipro), 23Jaroslav Drobny (HSV)
Védők: 12 Frantisek Rajtoral (Plzen), 5Roman Hubník (Hertha), 6Tomás Sivok (Besiktas), 3Michal Kadlec (Leverkusen), 2Theodor Gebre Selassie (Liberec), 8David Limbersky (Plzen), 4 Marek Suchy (Szpartak Moszkva)
Középpályások: 10 Tomás Rosicky (Arsenal), 13Jaroslav Plasil (Bordeaux), 9Jan Rezek (Anorthoszisz), 18Daniel Kolár (Plzen), 19Petr Jirácek (Wolfsburg), 11Milan Petrzela (Plzen), 14 Václav Pilar (Plzen), 17Tomás Hübschman (Sahtar), 22Vladimír Darida (Plzen)
Támadók: 15 Milan Baros (Galatasaray), 21David Lafata (Jablonec), 20Tomás Pekhart (Nürnberg), 7Tomás Necid (CSZKA Moszkva)
PORTUGÁLIA
Kapusok: 12 Rui Patrício (Sporting), 1 Eduardo (Benfica), 22Beto (CFR Cluj)
Védők: 21 Joao Pereira (Sporting), 19Miguel Lopes (Braga), 3Pepe (Real Madrid), 2Bruno Alves (Zenit), 14Rolando (Porto), 13Ricardo Costa (Valencia), 5Fábio Coentrao (Real Madrid)
Középpályások: 8 Joao Moutinho (Porto), 16Raul Meireles (Chelsea), 20Hugo Viana (Braga), 4Miguel Veloso (Genoa), 15Rúben Micael (Zaragoza), 6Custódio (Braga)
Támadók: 7 Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 17Nani (Man. Utd.), 10Ricardo Quaresma (Besiktas), 18Silvestre Varela (Porto), 9Hugo Almeida (Besiktas), 23Hélder Postiga (Zaragoza), 11Nélson Oliveira (Benfica)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik