A franciák véget vetnének az ukrán eufóriának

Vágólapra másolva!
2012.06.15. 11:23
null
Oleg Blohin és Andrij Sevcsenko a franciák elleni meccs után is ünnepelne (Fotó: Reuters)
Ukrajnában Svédország hétfői legyőzése óta komolyan hisznek abban a futballszurkolók, hogy az Európa-bajnokság társrendezője továbbjuthat a csoportjából. A franciák felülmúlásával ez biztossá is válna, s ha Anglia az esti mérkőzésen nem veri meg Svédországot, az is eldől, hogy Oleg Blohin együttese biztos csoportelsőként várhatja a csoportkör keddi záró fordulóját. Laurent Blanc angolok ellen 1–1-es döntetlennel rajtoló legénységének elsősorban Andrij Sevcsenkóra kell figyelnie.

Ukrajnában hétfőn az egekig tört az eufória, a svédek ellen a veterán Andrij Sevcsenko duplájával fordító válogatott Kijevben a D-csoport élére állt, és ha Franciaországot is legyőzi, máris a negyeddöntőbe kerül. Ám Laurent Blanc együttese ellen sokkal nehezebb lesz Oleg Blohin alakulatának feladata, a 22 mérkőzés óta veretlen csapat ugyanis tavaly 4–1-re legyőzte a társházigazdát.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az ukrán–francia mérkőzést?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Kicsit korainak tartom az eufóriát, még csak egy mérkőzést játszottunk, és ha a következő kettőn nem nyerünk, a három pontunkat lehúzhatjuk a vécén"– mondta Blohin, aki a szaklapok szerint nem biztos, hogy megtartja a kétcsatáros felállást, és Sevcsenko vagy Andrij Voronyin helyett Rusztan Rotanyt játszathatja, megerősítve a középpályát.

Ám a svédek elleni meccs után túlságosan nagy luxus lenne Sevcsenko kihagyása, ha meg Voronyin kerül a padra, megszűnik az összekötő kapocs az ék és a középpálya tengelye között, a szélen vezetett támadásoknál pedig középen egyértelműen könnyebbé válik a francia védők feladata, hiszen csak egy csatárra kell figyelniük. Azaz Blohinnak el kell döntenie, hogy minimálisra csökkenti-e a gólszerzés esélyeit. Attól nem tart, hogy Sevcsenko megharagszik rá, ha esetleg kihagyja a csapatból.

„Andrij az egyik tagja a 23 fős keretemnek, nem érinthetetlen. Nagyon profi a hozzáállása, veteránként példát mutat a fiataloknak. Amikor szövetségi kapitány lettem, mindenki azt mondta, hogy rengeteg botrányunk lesz Andrijjal, de nagyon jól kijövünk egymással, megértjük egymást" – fogalmazott Blohin.

Laurent Blanc, aki Alou Diarra helyett esetleg bevetheti a bokasérüléséből felépült Yann M'Vilát, attól tart, a vendéglátót annyira feldobta az első mérkőzésen aratott győzelme, hogy nem ismer lehetetlent.

„Ukrajna megváltozott a hétfői játéknap óta, az ország egy pillanat alatt hinni kezdett a sikerben, és a válogatott mögé állt, ami nagyon jó hatással lehet a csapatra. Nagyon nehéz mérkőzés lesz, de valahogy függetleníteni kell magunkat a hangulattól. Ugyanúgy készülünk, ahogy előzetesen elterveztük" – mondta Blanc, aki maga is játszott Sevcsenko ellen.

„Sokszor nem tudtunk mit kezdeni vele, s bár már nem húszéves, a helyezkedésével megoldja a feladatát. Szorosan oda kell állni mellé, mert nagyon művészien meg tud bújni a mezőnyben, és akkor csap le, amikor nem számítasz rá. A fontos meccsekre fel tud pörögni, ezért óvatosnak kell lennünk" – fogalmazott Blanc.Az ukránok tisztelik a franciákat, de nem tartanak tőlük. „A támadósoruk félelmetes, és nemcsak egyénileg képzettek, nagyon jó az összjátékuk is, megértik egymást" – mondta Jaroszlav Rakickij. „Nem tartunk sem a csapattól, sem az egyéniségeiktől, ha így lenne, inkább a kispadon ülnénk" – tette hozzá Szerhij Nazarenko.

A Nemzeti Sport esélylatolgatásra kért fel egy-egy ukrajnai, illetve franciaországi kötődésű magyar labdarúgót. Előbbi „minőségben" az egykor a Dinamo Kijevben is légióskodó Bodnár László szólalt meg.

„Nem lepett meg az ukránok kiváló rajtja. Bevallom, örültem a svédek kudarcának, már csak azért is, mert korábban nagyon sok bosszúságot okoztak nekünk – mondta Bodnár. – A francia csapat jó benyomást tett rám, sokkal szervezettebben futballozott az északiaknál, ezért megint csak óvatosan fogalmaznék az esélyekről. Abban biztos vagyok, hogy az ukránok lelkesedése cseppet sem lankad, tudom, milyen embertelen edzésmunkát végeznek, ezért szuflával is bírják az erőpróbákat, azt meg továbbra is felelőtlenségnek tartom hangoztatni, hogy Andrij Voronyin vagy Andrij Sevcsenko »lekettyent« – az utóbbi két szép gólja eleve önmagáért beszél."

A franciákról a 2007-től 2009-ig a Strasbourgban játszó Szélesi Zoltán formált véleményt – nem festett pozitív képet az 1984-es és 2000-es kontinensbajnokról.

„Még mielőtt kitérnék az ukránok elleni mérkőzésre, néhány szót az angol–franciáról – rendkívül gyenge kilencven percet láthatott a közönség, bebizonyosodott, hogy a francia nemzeti csapat folytatja a mélyrepülését. Egyszerűen nem tud összeállni – vélekedett Szélesi. – Az ukránok elleni összecsapás minden bizonnyal nehéz lesz, s bár a hazaiak lendületesen és gyorsan futballoztak a svédek ellen kettő egyre megnyert meccsen, az eredmény csalóka, Svédországnak több nagy lehetősége is adódott a lefújás előtt néhány perccel. Úgy érzem mindenesetre, Franciaország még a csoportból sem jut tovább."

PETUR ANDRÁS VÁRAKOZÁSAI A MÉRKŐZÉS ELŐTT

EURO 2012
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
UKRAJNA–FRANCIAORSZÁG – a találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak az NSO-n
Doneck, Donbasz Arena, 18.00 (Tv: m1). Vezeti: Kuipers (holland)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ukrajna112–1+13
2. Anglia111–101
2. Franciaország111–101
4. Svédország111–2–10
UKRAJNA
Kapusok:23 Olekszandr Horjajinov (Metaliszt), 1Makszim Koval (D. Kijev), 12Andrij Pjatov (Sahtar),
Védők:21 Bohdan Butko (Illicsivec), 3 Jevhen Hacseridi (D. Kijev), 5 Olekszandr Kucser (Sahtar), 17 Tarasz Mihalik (D. Kijev),20 Jaroszlav Rakickij (Sahtar), 13 Vjacseszlav Sevcsuk (Sahtar), 2 Jevhen Szelin (Vorszkla Poltava)
Középpályások: 8Olekszandr Alijev (D. Kijev), 6 Denisz Harmas (D. Kijev), 9 Oleh Huszev (D. Kijev), 11 Andrij Jarmolenko (D. Kijev), 19 Jevhen Konopljanka (Dnyipro),18 Szerhij Nazarenko (Tavrija), 14 Ruszlan Rotany (Dnyipro), 4 Anatolij Timoscsuk (Bayern München)
Csatárok: 22 Marko Devics (Sahtar), 15 Artem Milevszkij (D. Kijev), 7 Andrij Sevcsenko (D. Kijev), 16 Jevhen Szeleznyov (Sahtar), 10 Andrij Voronyin (D. Moszkva)
FRANCIAORSZÁG
Kapusok:23 Cédric Carrasso (Bordeaux), 1Hugo Lloris (Lyon), 16Steve Mandanda (Marseille)
Védők: 22 Gaël Clichy (Man. City), 2Mathieu Debuchy (Lille), 3 Patrice Evra (Man. Utd.), 21 Laurent Koscielny (Arsenal), 5 Philippe Mexes (Milan), 4Adil Rami (Valencia), 13 Anthony Réveillere (Lyon)
Középpályások: 6 Yohan Cabaye (Newcastle), 18Alou Diarra (Marseille), 15Florent Malouda (Chelsea), 19Marvin Martin (Sochaux), 12Blaise Matuidi (PSG), 17Yann M'Vila (Rennes), 11 Samir Nasri (Man. City), 7Franck Ribéry (Bayern München)
Támadók: 20 Hatem Ben Arfa (Newcastle), 10Karim Benzema (Real Madrid), 9 Olivier Giroud (Montpellier), 14 Jérémy Ménez (PSG), 8 Mathieu Valbuena (Marseille)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik