PAFC: Plsekben kavarognak az érzelmek a finnországi döntetlen után

BORSOS LÁSZLÓ (Turku)BORSOS LÁSZLÓ (Turku)
Vágólapra másolva!
2021.07.09. 14:18
null
Jakub Plsek szerint a Puskás Akadémia nem ért el rossz eredményt az Inter Turku otthonában (Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László)
A Puskás Akadémia cseh gólszerzője, Jakub Plsek szerint többet akartak kihozni az Inter Turku elleni Ekl-selejtező mérkőzésből (1–1), túl sok ziccert puskáztak el, de ha a visszavágón javul a helyzetkihasználásuk, továbbjutnak.

 

Ebben több volt... A Puskás Akadémia megannyi veszélyes helyzetet kialakított, két kapufát lőtt, ám csak 1–1-es döntetlenre végzett az Európa-konferencialiga első selejtezőkörének turkui mérkőzésén, így a végeredmény miatt okkal lehetett hiányérzete Hornyák Zsolt vezetőedzőnek. Csapatán nem mutatkozott meg, hogy előzőleg május 9-én lépett pályára tétmérkőzésen, ám túl sok tiszta lehetőséget puskázott el.

MESTERMÉRLEG
José Riveiro, az Inter Turku vezetőedzője
Igazi show volt a mai, a csapatok mentek előre a gólszerzés reményében. A szünetben változtattunk, a fordulás után jobban játszottunk ellenfelünknél, egyenlítő góljáig a mi akaratunk érvényesült, bátrabban is futballoztunk. Többet érdemeltünk volna, de nem vagyok csalódott az eredmény miatt, büszkék lehetünk a teljesítményünkre.”
Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője

„A mérkőzés elején kicsit megijedtünk a sérülés okozta helyzettől, ám utána aktívabb futballunkkal és a stílusunkkal megleptük a Turkut, fölényben is voltunk. Több helyzetet sikerült kialakítani, többet, mint a bajnokságban, nagyon bánt, hogy nem szereztünk két-három gólt. A fordulás után elveszítettük a középpályát, passzívak lettünk, s visszaengedtük a hazaiakat a játékba. Könnyű gólt ajándékoztunk az ellenfélnek, a Turku egyszer keveredett a kapunk elé, s gólt ért el belőle. Örömteli, hogy a végén összeszedtük magunkat, csak idő kérdése volt, mikor szerzünk gólt. Nem védekezni jöttünk a finnekhez, hanem győzni, úgyhogy nem lehetek elégedett a végeredménnyel. Bízom benne, hogy nem fizetünk rá a kihagyott helyzetekre. Ha így játszunk, remélhetőleg nem hagyunk kérdőjelet a második mérkőzésen, s továbbjutunk.”

„Kavarognak bennem az érzelmek, tényleg sok helyzetünk volt” – nyilatkozta a lefújás után lapunknak Jakub Plsek, akit gólja és veszélyes játéka elismeréséül a mérkőzés játékosa címmel tüntettünk ki.

„Kicsit idegesek voltunk, aminek talán az lehetett az oka, hogy sokan most játszottak először nemzetközi kupameccset. Sokat hibáztunk, nekünk róható fel, hogy az ellenfél egyre veszélyesebb lett. A második mérkőzésen is gólt, gólokat kell szereznünk, mivel a Turku az egyetlen valamirevaló helyzetéből betalált. Miután megszerezte a vezetést, játékosai agresszív stílusra váltottak, letámadtak minket, nyomást helyeztek ránk. Öt-tíz perc elteltével azonban összeszedtük magunkat, összpontosítottunk és egyenlítettünk. Megérdemelten szereztünk gólt, legalább egyre biztosan rászolgáltunk. Ugyanakkor többet akartunk kihozni a találkozóból, sok ziccert puskáztunk el, ezért nem vagyok teljesen elégedett, de a döntetlen nem rossz eredmény. Ha a visszavágón is így teljesítünk és javul a helyzetkihasználásunk, továbbjutunk.”

A klubot 2020 januárja óta erősítő cseh légióson nem múlt a jó szereplés. Középcsatárként aktív volt, az első félidőben kevés híján szépségdíjas gólt szerzett, majd a másodikban középpályásként visszavonva még veszélyesebben futballozott: előbb szerencsés gólt lőtt, aztán újabb kísérlete után a kapufán csattant a labda – Hornyák Zsolt szerint remek formában van, a középpályás és a középcsatár szerepkörét is kiválóan ellátja. De nem csak ő nyújtott jó teljesítményt, a csereként beszálló Komáromi Györgyöt ugyancsak dicséret illeti, amiért gólpasszt adott, sokszor megbontotta a turkui védelem jobb oldalát – hasznosabban játszott a sokat vállaló, ám formán kívül futballozó Lucian Slagveernél.

VÉLEMÉNY
Komáromi György
a Puskás Akadémia támadója a klubhonlapnak

„Sok helyzetünk volt, gólra kellett volna váltanunk őket. A második meccsen mindent beleadunk, hogy mi menjünk tovább. Örülök, hogy gólpasszt adtam, én is igyekeztem mindent megtenni azért, hogy fordítani tudjunk. Hiszem, hogy a jövő héten a mi javunkra dől el a párharc.”

S hogy az új igazolásokról is essen szó: a cseh válogatott bő keretébe meghívást kapó Patrizio Stronati minden bizonnyal erőssége lesz a Puskás Akadémiának, lábbal magabiztosnak tűnt, a párharcokat többnyire megnyerte, igaz, a hazai gólban ludas volt. A becserélt Jakov Puljic is megmutatta, van benne fantázia. Ahhoz képest, hogy csak néhány napot készült a gárdával, megtalálta az összhangot a társakkal, sarkazós passza élményszámba ment, valamint félfordulattal megeresztett lövéssel is felhívta magára a figyelmet.

A július 15-i visszavágón ötvédős rendszert alkalmazhat a Turku, úgyhogy merőben más játékrendszerben pályára lépő ellenfélre kell készülnie a Puskás Akadémiának. A párharc továbbra is nyílt, ezt José Riveiro, az Inter spanyol vezetőedzője is elmondta, de a magyar ezüstérmes esélyesként várhatja a második felvonást.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Inter Turku (finn)–Puskás Akadémia 1–1
(0–0)
Turku,
Veritas Stadion, 1556 néző. Vezeti: T. Hansen, (Bashevkin, Langseth) – norvégok
Inter Turku: Moisander – Järvenpää (Yrjas, 78.), Ketting, Hoskonen, Hyvärinen – Sanz, Nurmi (Annan 78.,) – Ojala – Källman, Furuholm, Kagajama. Vezetőedző: José Riveiro
Puskás Akadémia: Tóth B. – Nagy Zs., Joao Nunes, Stronati, Deutsch (Favorov, 6.) – Van Nieff, Spandler – Slagveer (Komáromi 71.), Baluta (Puljic 71.), Kiss T. (Gruber, 89.) – Plsek. Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Gólszerző: Källmann (59.), ill. Plsek (75.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A visszavágót július 15-én 20 órától játsszák a Pancho Arénában.

LAPSZEMLE

Turun Sanomat
Súlyos árat fizetett az Inter Turku, egy balszerencsés pillanat után odalett az értékes hazai győzelme. A második félidő elégedettséggel töltheti el a házigazdát, ekkor magához ragadta a kezdeményezést. Noha a Puskás Akadémia jelentősen több pénzből gazdálkodhat finn ellenfelénél, a Turku nem hajolt meg előtte.

veikkausliiga.com
Jól sikerült az Európa-konferencialiga nyitánya az Inter Turku számára, hiszen jól teljesített erős magyar vetélytársa ellen. A találkozó eleje enyhe vendégfölényt mutatott, ám Benjamin Källman gólja után úgy tűnt, az Inter megnyeri a mérkőzést. Noha döntetlen lett a vége, maradt remény a csütörtöki visszavágóra.

Suomi Futis
A finn klubok rosszul kezdtek az Európa-konferencialigában, csak az Inter Turku talált be az első játéknapon. A csapat ellenállt a magyar ezüstérmes rohamainak, kiegyenlített meccset játszott, Benjamin Källman góljára azonban Jakub Plsek válaszolt, így döntetlenre végződött a párharc első felvonása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik