Orbán betalált, továbbjutott a Real Sociedad ellen a Leipzig

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.02.24. 18:40
null
Másodjára sikerült (Fotó: AFP)
Az RB Leipzig a hazai döntetlen után 3–1-re győzött a Real Sociedad vendégeként az Európa-ligában, és így továbbjutott a legjobb 16 csapat közé.

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
VISSZAVÁGÓK

Real Sociedad (spanyol)–RB Leipzig (német) 1–3 (0–1)
San Sebastián,
Reale Arena. Vezette: A. Taylor (angol)
Real Sociedad:
Ryan – Aritz, Le Normand (David Silva, 62.), Zubeldía – Zaldúa, Rafinha (Sörloth, 84.), Martín Zubimendi, Aihen – Portu (Januzaj, 62.), Isak (Djouahra, 90.), Oyarzabal. Vezetőedző:Imanol Alguacil
Lipcse: Gulácsi – Simakan, Orbán, Gvardiol – Klostermann, Laimer (A. Haidara, 64.), Kampl (T. Adams, 90.), Henrichs (Angelino, 64.), Dani Olmo (Y. Poulsen, 79.) – André Silva (Forsberg, 64.), Nkunku. Vezetőedző: Domenico Tedesco
Gólszerző: MartínZubimendi (64.), ill. Orbán (39.), André Silva (59.), Forsberg (88. – 11-esből)
Továbbjutott:
az RB Leipzig, 5–3-as összesítéssel

A többi mai El-eredmény itt!

Egy hazai 2–2 nem a legjobb eredmény az idegenbeli visszavágó előtt, az azonban a Lipcse mellett szólt, hogy a visszavágó előtt lemosták a hazai bajnokságban a pályáról a Herthát, a Real Sociedad pedig 4–0-ra kikapott az Athletic Bilbao elleni baszk rangadón.

Sokkal jobban kezdtek a németek, Willi Orbán kihagyott egy kisebb és egy nagyobb helyzetet, Lukas Klostermann sem tudott gólt lőni – André Silva pedig büntetőből sem tudott túljárni az első félidőben a hazaiak kapusának, Mathew Ryannak az eszén, de a Lipcse szerencséjére a kipattanó labdát Willi Orbán közelről a kapuba vágta.

André Silva a szünet után egy bombagóllal javított, és úgy látszott, ezzel el is dőlt a mérkőzés, mert nagyon rosszul futballozott a Real Sociedad. De beállt a veterán David Silva és a szélső Adnan Januzaj is, és ezzel új lendületet kapott a spanyol csapat, bár a szépítéshez kellett egy kis szerencse is.

Martín Zubimendi találata után vérszemet kapott a baszk csapat, Alexander Isak azonban az ötösről rosszul találta el fejjel Aihen Munoz beadását, több helyzetet pedig nem engedélyezett az Orbán vezette német védelem.

A hazaiak bevetették a hajrára a Lipcséből kölcsönkapott norvég csatárt, Alexander Sörlothot is, de csodát ő sem tett, sőt a hajrában a németek csereembere, Emil Forsberg zárta le a mérkőzést a Christopher Nkunku által kiharcolt tizenegyes értékesítésével.

Gulácsi Péternek nem volt sok dolga, a gólról nem tehetett, szépen védte a hajrában Januzaj szabadrúgását. Szoboszlai Dominik végig a kispadon ült.

PERCRŐL PERCRE

A Real Sociedad előző 16 hazai európai kupameccséből csak egyet bukott el, tavaly februárban, a Manchester United ellen.

A Real Sociedad az első meccsen 2 gólt lőtt 3 próbálkozásból, most egyet tízből.



90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, TOVÁBBJUTOTT A LIPCSE!

90+2. perc
Nkunku kicselezi a kapus is, de jobbról rosszul ad be.

Öt perc a ráadás!

90. perc Tyler Adams be, Kampl le. Isaknak nem ment ma, Nais Djouahra váltja.

89. PERC BENT VAN, EMIL FORSBERG jobbal a jobb alsóba lő, Ryan érezte az irányt és a magasságot is, de nem érte el. 1–3!

87. perc Nkunku elől kézzel ment az ötös bal sarkán Elustondo, tizenegyes ismét!

86. perc Isak lő 12-ről, kissé jobbról kapura, blokkol Angelino, a labda Sörloth elé pattan, aki hétről a léc fölé fejel! Jócskán.

85. perc Kevin Kampl kap sárga lapot Januzaj ellökéséért.

84. per

c A lipcsei kölcsöncsatár, Alexander Sörloth be, Rafinha le.

80. perc Silva és Oyarzabal is megvillan, Munoz ad be aztán balról, Isak rosszul találja el fejjel a labdát az ötösön!

79. perc Olmo le, Yussuf Poulsen be. Karmester helyett támadó.

A legtöbb UEFA-kupa-/El-meccs a Sociedadban:
20 Januzaj
19 Jesús Zamora, Górriz és Oyarzábal

A Real Sociedad az UEFA-kupában/El-ben negyedszer kezdett párharcot döntetlennel idegenben, a korábbi három alkalommal mindig továbbment.

76. perc Gulácsit kell ápolni, Simakan ment neki vállal a labdát megfogó kapusnak, Zubimendi beadása után.

72. perc Willi Orbán kap sárga lapot Isak ellökéséért. Januzaj balról, 26-ról kapura tekeri a szabadrúgást, Gulácsi vetődve véd a jobb alsó sarok előtt!

Zubimendi első gólja az idényben. Sőt a 89. meccsén az 1. a felnőttek között.

70. perc Orbán rúgja el Isak elől az ötösön Oyarzabal beadását.

66. perc Hosszasan matatnak a VAR-ral. ÉS GÓL A GÓL! Oyarzabal adta a gólpasszt, fejjel, a középpályás a lövés előtt elfektette az ötösön Simakant. Kampl sem állt a helyzet magaslatán: 1–2!

64. perc GÓL? Nem gól, MARTÍN ZUBIMENDI lesről lő jobbal a jobb alsó sarokba, ballal, hét méterről, középről. Pontosabban Elustundo volt óriási lesen előtte, nem ő…

64. perc Emil Forsberg André Silva, Angelino Henrichs, Amadou Haidara Laimer helyére áll be a vendégeknél.

64. perc André Silva kap sárga lapot Zaldua lerántásáért.

62. perc Le Normand le, David Silva be, Portut meg Adnan Januzaj váltja. Védő helyett karmester, szélső helyett szélső.

59. PERC ELDŐLNI LÁTSZIK, ANDRÉ SILVA betalál! Laimer labdát szerez a felezőnél, Simakan passzol Silvához, aki a 16-os jobb sarkáról jobbal irgalmatlan nagy gólt lő a rövid felső sarokba lő! 0–2!

58. perc Portu visszagurítását Rafinha ballal 18-ról, kissé balról laposan Gulácsi elé rúgja.

54. perc Olmo jobbal Kampl passzát a jobb sarokba tenné, félmagasan, 21-ről, középről, Ryan hatalmasat vetődve eléri a labdát.

52. perc Zubimendi ment fejjel Simakan elől az ötösön egy jobb oldali szögletet követően.

51. perc Nkunku szabadrúgását Orbán az ötös jobb sarka elől középre fejelné, kézzel ment Munoz, de véletlenül. Előtte meg éppen a magyar védő kezére pattant a labda, szintén véletlenül.

48. perc Portu emel be az ötös rövid oldalára, picit hosszú Isaknak, jön Gulácsi.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Az RSO odahaza németek ellen


El: otthon vághat vissza a Lazio; nyugodt lehet a Sevilla? – élő eredménykövető.

Ekl: potyognak a gólok a kora esti mérkőzéseken – élő eredménykövető


A lipcseiek már keresik a megoldást, hogy kivel vagy miképpen pótolhatnák a várhatóan távozó játékosokat. A Sport Bild három nevet említ: Maxence Lacroix és Ridle Baku, a Wolfsburg két labdarúgója, valamint Dárdai Márton, a Hertha BSC középhátvédje szerepel a kiszemeltek között. A lap megjegyzi, Baku „egy-két lépéssel” Dárdai Pál középső fia előtt jár és azonnali erősítésként érkezhetne Lipcsébe, míg Dárdai Márton inkább hosszabb távon jelenthetne megoldást a Leipzig problémáira.

A német lap beszámolója alapján a következő idény előtt több személyi változás is történhet az RB Leipzig védelmében. Elhagyhatja az együttest Nordi Mukiele, valamint a kilencszeres német válogatott Marcel Halstenberg, aki a jelenlegi évadban sérülés miatt még egyetlen hivatalos meccsen sem léphetett pályára, ráadásul a nyáron lejár a szerződése.

A Sport Bild beszámolója szerint az RB Leipzig labdarúgócsapatának vezetősége a nyári átigazolási időszakban szeretné megerősíteni az együttes védelmét – a kiszemeltek között emlegetik Dárdai Mártont, a Hertha BSC húszéves középhátvédjét, Dárdai Pál fiát is.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

A Lipcse története során csak egyszer játszott spanyol ellenféllel, 2020 nyarán az Atlético Madridot győzte le 2–1-re a BL-negyeddöntőjében Lisszabonban (a világjárvány miatt egymeccses párharcokat rendeztek).

43. perc
Isak megindul középen, elesik Taylorban, aki előtte még a labdába is beleért... Sípszó.


A VAR megvizsgálta, nem indult el hamarabb a gólszerző, mint kellett.

39. PERC ANDRÉ SILVA jobbal a jobb alsó felé lő, de eléri a labdát Ryan hatalmas vetődéssel, ám visszafelé üti a labdát, a bal sarok elé, WILLI ORBÁN jobbal a kapu közepébe lő három méterről, Oyarzabal és Zubeldia mellől. 0–1!

A VAR szerint is az.

37. perc BÜNTETŐ! Olmo ütempasszával az ötös jobb sarka előtt már, de kifelé tart, nem is lő, Ryan abszolúte fölöslegesen elüti őt. Jogos 11-es.

33. perc Orbán előremegy, de nem éri el őt Olmo indítása. Spanyol kontra, Orbán szerel még a felező előtt bőven.

57 százalékban a vendégeké a labda, 7-szer lőttek kapura ők, egyszer a hazaiak.

24. perc Mezőnyharc, kevés izgalom, majd Ariztot szereli a jobb szélen Gvardiol. Kirúgás.


18. perc NINCS BENT,
Olmo jobb oldali szabadrúgása Orbáné, aki jobbal hat méterről, kissé balról a kapusba lő. MICSODA ZICCER VOLT!

18. perc Ryan a tizenhatos jobb sarka mellett kilép a labdával a vonal mellett… szabadrúgás.

Úgy tűnik, André Silva is kezd magára találni, az előző kilenc Bundesliga-mérkőzésén hat gólig jutott, s meg kell említeni Dani Olmót is, aki a felépülése óta egyre jobban játszik, az előző két bajnokiján 5 kanadai pontot szerzett.

16. perc Lipcsei kontra, Silva a tizenhatos előtt, de szereli őt Le Normand.

A német együttes most leginkább Nkunkuban bízhat, ha a gólokról van szó. A francia csatár pazar formában van, az ősszel hét gólt szerzett a BL-ben, legutóbbi hat bajnokiján pedig hatszor talált be.

16. perc Veszélyes hazai támadás, amely elakad Taylorban, majd Rafinha felrúgja becsúszva Olmót, de megússza a karmester.

15. perc Orbán lő jobbal kapura a tizenhatos előteréből, de igencsak célt téveszt.

11. perc HELYZETEK OTT IS, Ryan eladja a labdát, amelyet Kampl tízről jobbal a kifutó kapusba lő, a kipattanó Olmóé, de középtávolról nagyon a bal felső mellé lő.


7. perc Kampl nem rúgja el az ötösről Rafinha jobb oldali beadását, kicsiben passzolna. Orbán szerzi vissza végül a labdát, és elrúgja jó messzire.

4. perc ZICCER, a Kampl indította Klostermann lő jobbal a jobb alsó felé kissé balról, hét méterről, de jobbra ledőlve fogja a labdát a hazai kapus.

3. perc Le Normand fejel hatról a léc fölé egy bal oldali Oyarzabal-szögletet. Nem sokkal, de Gulácsi biztosított.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak kék-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek feketében.


Habár az otthonában makacs ellenfélnek számító Real Sociedad jó eredményt ért el a lipcsei „odavágón” (2–2), a párharc második mérkőzésére nem a legjobb előjelekkel készülhetett fel. A múlt heti El-csata után az idegenbeli baszk rangadón esélye sem volt a pontszerzésre (0–4). Az RB Leipzig ezzel szemben magabiztosan utazhat el San Sebastiánba. A Bundesligában feljövőben van, idei formája is tetszetős (6–1–1). A két csapat ebben az évezredben nem találkozott egymással a nemzetközi porondon a hazaiak stadionjában.

Egy kis örökmérleg: egy meccs, azon egy kettő kettő.

JÖTTEK-MENTEK!
2021-ben Alexander Sörlothot a Lipcse kétmillió euróért kölcsönadta a Real Sociedadnak.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Nacho Monreal, Diego Rico, Mikel Merino, Carlos Fernández és Ander Barrenetxea sérült, a vendégektől Marcel Halstenberg maródi.

„Christopher Nkunkuval és Daniel Olmóval kiválóan megértjük egymást, sok nagy győzelmet arathatunk együtt – bizakodott a szerdai sajtótájékoztatón André Silva. – Jól kezdtük az évet, mérkőzésről mérkőzésre erősödünk. Kiélezett küzdelemre számítok a visszavágón, de a feladat igazából nem nehéz. Játszanunk kell, gólokat szerezni, s akkor továbbjuthatunk.”

A lipcseiek az első mérkőzésen kétszer is egyenlítettek (2–2), és mivel az idegenben szerzett gólok már nem jelentenek előnyt, gól nélküli döntetlennel is eljuthatnak a tizenegyesrúgásokig. Domenico Tedesco vezetőedző a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, az első meccsen látottnál sokkal támadóbb felfogású Real Sociedadra számít, és ugyanazt a kezdő tizenegyet is pályára küldeti, mint a hétvégén a berliniek ellen. Ha így lesz, Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán is az első perctől lehetőséget kap, persze nem lenne meglepő, ha a 36 éves vezetőedző a Hertha ellen kezdő ChristopherNkunku mellé André Silvát állítaná a támadósorba.

André Silva, a Leipzig portugál támadója szerint csapata legyőzheti idegenben a Real Sociedadot. KIÜTÉSES GYŐZELEMMEL HANGOLT a Real Sociedad elleni Európa-liga-rájátszásra a Leipzig, a Hertha elleni 6–1 kellő önbizalmat adhat a játékosoknak a spanyolországi visszavágó előtt.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SOCIEDAD–LEIPZIG MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik