K. T. I. 2021.02.18 18:43 Frissítve: 2021.02.18 21:23

Bruno Fernandes az El-ben is győzelemre vezette az MU-t

A Manchester United kiütötte a Real Sociedadot az Európa-liga legjobb 16 csapata közé kerülésért lejátszott párharc első mérkőzésén. A spanyolországi pandémiaszabályok miatt Torinóban rendezett mérkőzésen Bruno Fernandes duplázott, majd Marcus Rashford és Daniel James is bevette az így is több nagy védéssel jelentkező Remiro kapuját. 

Bruno Fernandes szűk egyórányi játék alatt duplázott (Fotó: AFP)

 

EURÓPA-LIGA

A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Real Sociedad (spanyol)–Manchester United (angol) 0–4 (0–1)
Torino, 
Allianz Stadion. Vezette: Schärer (svájci)
SOCIEDAD: Remiro – Zaldúa (Gorosabel, 74.), Le Normand, Zubeldia, N. Monreal – David Silva, Illarramendi (Guevara, 74.), Merino – Januzaj (Portu, 80.), Isak (Barrenetxea, 80.), Oyarzabal (Jon Bautista, 86.). Vezetőedző: Imanol Alguacil
MAN. UTD: D. Henderson – Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Alex Telles – Fred, McTominay (N. Matics, 60.) – Greenwood (Amad Diallo, 83.), Bruno Fernandes (Mata, 84.), D. James – Rashford (Martial, 69.). Menedzser: Ole Gunnar Solskjaer
Gólszerző: Bruno Fernandes (27., 57.), Rashford (64.), D. James (90.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Bruno Fernandesnél csak Romelu Lukaku, Marcus Rashfordnál csak a legendás Bobby Charlton jobb. Legalábbis bizonyos szemszögből – ezeket a szemszögeket segített megvilágítani a Real Sociedad és a Manchester United összecsapása.

Ugyan az MU-nevelés Adnan Januzaj nagyon fogadkozott, sőt, a harmadik percben ígéretes tekeréssel is jelentkezett 16 méterről, a baszk csapat hamar ellőtte a puskaporát. A United az első félidőben úgy is uralta a játékot a torinói gyepen, hogy a labdabirtoklásban elmaradt ellenfelétől. Az öltözőbe viszont a legfontosabb mutatót illetően, vagyis a gólok számában előnnyel vonulhatott Ole Gunnar Solskjaer együttese: a 27. percben Rashford remek indítása és a „hazai” védelem hathatós közreműködése mellett Bruno Fernandes szerezte meg a vezetést a „vendégeknek” (0–1).

A fordulás után már a labdajáratás is nehezére esett a spanyol bajnokságban ötödik helyen álló Sociedadnak, amely az 57. percben ismét kapitulált – ismét Fernandes volt a gólszerző (0–2), igaz, ezúttal a VAR segítségére is szükség volt, hogy megadják a találatot. A manchesteriek gólra gólt rúgva a 64. percre le is zárták a mérkőzés érdemi részét, Rashford a harmadik nagy ziccerét már nem hagyta kihasználatlanul (0–3).

A 90. minutumban Daniel James jobb oldali elfutásával pedig alighanem a párharcot is lezárta az angol csapat. A walesi a korábbi lesgólja után ezúttal éles szögből, szabályos körülmények között talált a kapuba, megadva a kegyelemdöfést a Real Sociedad futballistáinak (0–4).

S ami Fernandest, Lukakut, Rashfordot és Charltont illeti? Nos, Bruno Fernandes már a 9. gólját érte el a nemzetközi kupaporondon az MU színeiben, ugyanebben az időszakban csak Lukakunak van több találata, 11. Eközben Rashford – a selejtezőt is számítva – a hetedik találatát szerezte meg „Európában” ebben az idényben, ennél több gólt angol játékos a United szerelésében 1963–1964 óta nem ért el, a „vörös ördögök” korábbi gólrekordere, Charlton nyolcszor volt akkor eredményes.

 

PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: Vége a mérkőzésnek!

90+5. perc: Martial tett még egy labdát Mata elé, aki 8 méterről, kissé balról lőtt, Remiro ölelte magához a rövid alsó sarok elől.

90+3. perc: Portu ugrik ki a leshatárról, Maguire ment óriásit előle a 16-oson belül. Les miatt kissé feleslegesen, de biztos ami biztos alapon mégis helyesen. 

Öt perc a tervezett ráadás! 

90. perc: KIÜTÉS! Bailly veszi észre remekül D. Jamest a jobb szélen, 30 méterről nyesi elé a labdát, a walesi meglódul, sprintben befelé húz, senki nem éri utol, éles szögből lő, Remiro lába mellett a hosszú alsóba vágódik a labda! 0–4

88. perc: Le Normand kap sárgát, miután összerúgta James bokáit. A visszavágót ki is kell hagynia emiatt. 

86. perc: Oyarzabal le, Jon Bautista be!

84. perc: Barranetxea fejel 7 méterről, jobbról, Henderson magabiztosan húzza le a bal felső sarok elől a labdát. 

83. perc: Mata jön Bruno Fernandes helyére, A. Diallo pedig Greenwoodot váltja. 

82. perc: Martial vár ki egy ütemet a 16-os vonalában, középen, végül a kapunak háttal a bal szélen érkező Greenwoodhoz passzol, aki két csel után jobbal a rövid alsó mellé lő! 

81. perc: James gyorsít fel a jobb szélen, a 16-os csücskétől befelé húz 11 méterre a kaputól lő, de Remiro lábbal védeni tud. Ez is bravúr! 

80. perc: Isak és Januzaj meccse befejeződött, Barrenetxea és Portu áll be. 

A selejtezőket is számolva Rashford már hétgólos az európai kupaporondon ebben az idényben, angol játékosnak az MU színeiben 1964–1965 óta nem jött össze ennyi, akkor a legendás Bobby Charlton volt nyolcgólos. 

73. perc: Kettőt cserél a Sociedad, Gorosabel a sérült Zaldúát, Guevara Illarramendit váltja. 

73. perc: Greenwood húz befelé balról, Illarramendit egy csellel megveri, a 16-oson belülről, kissé éles szögből lő, az oldalhálóba tart a labda, de a kapus biztos ami biztos még beleüt, szöglet. 

Zaldúa közben bebicegett az öltözőbe, egyelőre emberhátrányban a baszkok. 

71. perc: Telles balról elvégzett szöglete után Greenwood csinált helyet szabálytalanul az érkező Maguire-nek, Remiro nagy bravúrral védi a bal felsőbe tartó labdát, de feleslegesen, mert közben már harsant a síp.

70. perc: Zaldúát kell ápolni, egy versenyfutás után a jobb combjához kapott... időhúzásra kevés oka lenne... 

69. perc: Martial jön, Rashfordot váltja. 

68. perc: Gól, de ez les miatt már tényleg nem ér! Greenwood lép ki a leshatárról Rashford passza után a baloldalon, centerez, ziccerben érkezik a hosszún James, aki teljesen üresen, 5 méterről a rövid alsóba helyez, úgy, hogy a kapufáról perdül a gólvonalon túlra a labda. 

64. perc: RASHFORD A HARMADIKAT MÁR NEM HIBÁZZA EL!  Fred ad tökéletes ütempasszt a félpályán tulról Rashford elé, aki maga elé engedi a labdát, lefutja Zubeldiát, majd 13 méterről a kilépő kapus mellett jobbal a bal alsó sarokba teker, 0–3.

Bruno Fernandes az 52. góljában vállal főszerepet az 58. meccsén az MU színeiben (33 gól, 19 gólpassz). 

61. perc: Januzaj jobbról érkező centerezése után épp a most beállt Matics ment szögletre lábbal a hosszún berobbanó Merino elől. 

60. perc: Matics be, McTominay le! 

57. perc: ÉS MEGADJÁK! Bruno Fernandes 16 méterről eleresztett jobb lábas lövésével így 0–2!

Visszanézi a VAR. 

57. perc: Fernandes-gól, de les miatt nem ér! Rashford ad remek indítást James irányába, aki ahogyan átveszi két védő között a 16-os vonalában a Fernandes elviszi előle és 16 méterről a bal alsóba lövi. 

54. perc: Rashford csinál meg két jó cselt a 16-os előterében, amikor aztán már négyen veszik körül, visszapöcköli a labdát lövőre Bailly elé, aki 22 méterről, kissé jobbról csúnyán kapu fölé vágja. 

51. perc: Monreal volt szabálytalan Jamesszel szemben, a kaputól jó 28 méternyire, kissé jobbról megítélt szabadot Bruno Fernandes végzi el, élesen kapu elé lövi a labdát, ahol Le Normand ment fejjel... 

47. perc: Le Normand próbálkozott meg egy átlövéssel jó 25 méterről, Henderson védett magabiztosan. 

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET!

Rashford elpuskázta a meccs első ziccerét (Fotó: AFP)

45+1. perc: Nincs igazi hosszabbítás, a spori lefújta az első félidőt. 

45. perc: D. James harcolt ki szabadrúgást Monreallal szemben, a kaputól 24 méterre, jobbról jöhet az MU. Bruno Fernandes lövése középmagas, de erőtlen, nem is jut el a kapuig, épp Monreal az, aki blokkolja. 

43. perc: Bailly talpalta le Oyarzabalt, a svájci játékvezető ezt is megoldja beszéddel és a karmozdulatok alapján amolyan utolsó figyelmeztetésnek szánja ezt. 

42. perc: Alex Telles szöglete után szabadít fel nagyobb szívbaj nélkül a baszk védelem. 

McTominay ül le közben a földre, de egyelőre nem kér ápolást... 

Ugyan az MU-nál van kevesebbet a labda (55:45-re vezet a Sociedad), a helyzetek számában sokkal jobban áll az angol csapat, hat kísérlet, négy kaput eltaláló lövés vagy fejes az oldalán, míg a spanyoloknál három és egy ez a két mutató. 

38. perc: A szöglet után rövid a felszabadítás, Merino kavarja vissza magát az alapvonalig, onnan teszi vissza lövésre az érkező Zubeldiának, aki 9 méterről, jobbal lő, de kísérletét blokkolni tudják. Maguire volt jó helyen.  

37. perc: David Silva engedi maga elé a labdát a baloldalon, Isak indul be a védők mögé, kissé éles szögben veszi át a passzt, erőből centerez, középen Greenwood ment estében az érkező Monreal elől! 

Ismét kisebb nyugvóponthoz ért a meccs, az előző 4-5 percben nem volt igazi helyzet. 

31. perc: Telles végezte el a szögletet jobbról, ezúttal Zubeldia határozott és kifejeli a labdát. 

30. perc: Alex Telles balról, a kaputól jó 28 méterre elvégzett szabadrúgása után Illarramendi ment fejjel az előrehúzódó Maguire elől. Szöglet!

ELEMZÉS FERNANDES ELMÚLT EGY ÉVBEN NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYÉRŐL ITT!

27. perc: GÓÓÓÓÓL! Rashfordtól egy szenzációs, a Sociedad védőitől pedig egy katasztrofális megoldás vezetett a találathoz: az angol támadó a bal szélről lágyan beemeli a labdát a védővonal mögé, Bruno Fernandes remek ütemben indul, Zubeldia követi, közben kivált Le Normand is, a két védő viszont mentés helyett egymást ütközi le, a kapus kimozdul, de benne sem akad el a labda, így Fernandes végül 8 méterről az üres kapuba helyezhet, 0–1.

26. perc: Fernandes indítaná a félpályától, kissé jobbról Rashfordot, aki a bal szélen teljesen elszakad az emberétől, ziccer lehetne ez is, de Remiro tökéletesen fut ki a 16-oson kívülre és lábbal ment előle, sőt, utána még pontosan passzol is a csapattárshoz! 

25. perc: Januzaj fűzi be a jobb szélen egy remek csellel Tellest, utána viszont sikerül elbotlania a labdában, 8 méterre volt a kaputól... 

24. perc: Isak fordul le Baillyról a félpályánál, jó 40 méteren át vezeti, már úgy fest, megnyerte a versenyfutást, amikor a visszasprintelő Maguire hátulról, hajszál pontosan becsúszva elpöcköli előle a labdát a 16-os vonalában... 

22. perc: Fred tart rá Oyarzabal lábára, sárga helyett szóbeli figyelmeztetést kap. 

19. perc: MI MARADT KI?! Bruno Fernandes fut el a bal szélen, tökéletes ütemben teszi a középen érkező Rashford elé a labdát, 15 méterre a kaputól, ziccerben, egy az egyben áll szembe a kapussal, kicsit közelebb ér, lő, de pont Remiro lábába! A kipattanó után Fernandes érkezik jó ütemben, jó 10 méterről fejel, ez is kapura tart, de a visszazáró Le Normand fejjel menteni tud a gólvonal elől! 

16. perc: McTominay fut be három védő közé Bruno Fernandes körömpassza után, az ötös jobb csücskétől lő, az utolsó pillanatban David Silva még épp annyira megbillenti, hogy a lövés ne legyen elég pontos, de tizenegyes se járjon még érte. A kapus lábbal véd! 

14. perc: Bruno Fernandes próbálkozik meg egy lágyan védők mögé ívelt labdával a 16-os jobb csücskétől, de kissé magas Rashfordnak, a kapus magabiztosan öleli magához. 

13. perc: Telles centerez balról, középen Bruno Fernandes és McTominay is érkezik, de La Normand ki tudja fejelni előlük a labdát. 

10. perc: Henderson egészen elképesztő pontossággal indítja kirúgásból Bruno Fernandest, aki a Sociedad tizenhatosának előterében veheti át a labdát... de – les. 

8. perc: Wan-Bissaka csúszott rá hátulról Monrealra egy labdavesztés után, sárga. 

7. perc: Az elmúlt percek kissé csapkodó játékot hoztak, komoly helyzet nélkül. 

3. perc: Bekezdtek a csapatok! Most Januzaj indítja Isakot, aki két védő közül kibújva 13 méterről nem sokkal, de bal alsó sarok mellé lő. Még az oldalháló is rezdült. 

3. perc: Rashford engedi maga elé a labdát, Zubeldiát lerázza, majd 12 méterről lő, a kapus kivetődve tisztáz előle. 

Bár eredetileg Elustondót jelölték a kezdőbe, végül La Normand szerepel jobb oldali középső védőként a Sociedadnál. 

2. perc: Baillyt támadja le Isak, el is veszi tőle a labdát a 16-os előterében, jobbra passzol, Januzaj befelé húzva 15 méterről lő, nem sokkal a hosszú felső mellé!

A United szürke szerelésben, a Sociedad kék-fehér felsőben, fehér nadrágban és szintén kék-fehér sportszárban játszik ezen az estén. 

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! Az MU indította útjára a labdát.

A MECCS ELŐTT

Marcus Rashford ismét a kezdőben kap helyet
(Fotó: AFP, archív)

18.51: Pályán a csapatok, El-himnusz és kezdünk!

18.42: Adnan Januzaj számára alighanem különleges mérkőzés következik: a belga válogatott szélső 2013-ban az MU színeiben lett profi játékos, szabályosan berobbant a köztudatba, nem csoda, hogy Ryan Giggs 11-es mezét is megörökölte a következő idényre. Pechjére többé meg sem tudta közelíteni Manchesterben az első évében mutatott formáját (27 bajnoki, 4 gól), újabb két idény alatt, kölcsönadásokkal 23 bajnoki és egyetlen találat jött még össze neki vörös mezben. Januzaj 2017-ben szerződött a Sociedadhoz. 

18.37: Az MU története sokkal-sokkal vaskosabb spanyol klubok ellen a nemzetközi kupákban: összesen 57 találkozót vívott meg spanyol ellenféllel, de csak 13-szor tudott győzni. 22 döntetlen mellett 22 vereség a mérleg a United szempontjából. 

18.34: A Sociedad a United mellett csak a Liverpoollal mérkőzött az angolok közül tétmeccsen, az a párharc 1975-ben történt, s igencsak fájó emlék lehet a baszkoknak: a Pool idegenben 3–1-re, hazai pályán 6–0-ra nyert. 

18.32: A két együttes eddig csak kétszer játszott egymással a nemzetközi kupaporondon: 2013-ban a Bajnokok Ligája csoportkörében előbb az MU 1–0-ra nyert hazai pályán, majd San Sebastianban 0–0-ra végeztek a felek. 

18.28: Az UEFA jelentése szerint tíz fok és enyhén felhős idő várja a csapatokat. 

18.25: A spanyol koronavírus-szabályozások miatt a helyszínünk Torino, a Juventusnak otthont adó Allianz Stadion. 

Köszöntjük olvasóinkat, rövidesen kezdődik a Real Sociedad és a Manchester United összecsapása az Európa-liga legjobb 32 csapata között. 

2021.05.06 20:37:46

Európa-liga BACSKAI JÁNOS

Az MU jutott be az Európa-liga döntőjébe, a hazai 6–2-es siker után belefért idegenben a 2–3.

2021.05.06 17:25:50

Európa-liga B. Á.

Nem született gól a londoni visszavágón, a spanyol csapat lesz a Manchester United ellenfele.

2021.04.29 17:10:25

Európa-liga BACSKAI JÁNOS

Igaz, ez mindössze arra volt elég, hogy a londoniak csak egygólos hátrányból várhassák a Villarreal elleni visszavágót.

2021.04.29 20:06:43

Európa-liga P. K.

Az olaszok egy félidő után még vezettek, de aztán majdnem olyan sima meccs lett belőle, mint 14 éve...

2021.04.15 20:23:54

Európa-liga H. D., K. Zs., V. J.

A Villarreal a visszavágón is legyőzte a Dinamo Zagrebet • Kialakult az elődöntő mezőnye.