El, Ekl: magabiztosan nyert a Sevilla; négyet kapott otthon a Dortmund

CS. M., CS. B., B. D. K.CS. M., CS. B., B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.02.17. 18:41
null
Egyórányi játékidő sem kellett a Rangersnek, hogy négyet vágjon a Dortmund otthonában (Fotó: Getty Images)
Az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában is kezdetét vette az egyenes kieséses szakasz. Az El-ben Dortmund nagy pofont kapott otthon a skót Rangerstől, a Betis idegenben győzte le a Zenitet, míg a Sevilla megnyugtató előnyt szerzett a Dinamo Zagrebbel szemben. Az Ekl-ben kettővel nyert otthon a Marseille; Szalai Attiláék ötgólos meccsen szenvedtek vereséget. Minden, amit a játéknapról tudni kell, egy helyen!  

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
FC Porto (portugál)
–Lazio (olasz) 2–1 (Toni Martínez 37., 49., ill. Zaccagni 23.)
Atalanta (olasz)–Olympiakosz Pireusz (görög) 2–1 (Djimsiti 61., 64., ill. Soares 16.)
Sevilla (spanyol)–Dinamo Zagreb (horvát) 3–1 (Rakitic 13. – 11-esből, Ocampos 44., Martial 45+1., ill. Orsic 41.)
RB Leipzig (német)–Real Sociedad (spanyol) 2–2 (Nkunku 31., Forsberg 81. – 11-esből, ill. Le Normand 8., Oyarzabal 63. – 11-esből) élőben az NSO-n!
Sheriff Tiraspol (moldovai)
–Braga (portugál) 2–0 (Thill 43. – 11-esből, Adama Traoré 83.)
Borussia Dortmund (német)–Rangers FC (skót) 2–4 (Bellingham 51., Guerreiro 82., ill. Tavernier 38. – 11-esből, Morelos 41., Lundstram 49., Zagadou 54. – öngól)
Zenit (orosz)–Real Betis (spanyol) 2–3 (Dzjuba 25., Malcom 29., ill. G. Rodríguez 8., Willian José 18., A. Guardado 41.)
Barcelona (spanyol)–Napoli (olasz) 1–1 (Ferran Torres 58. – 11-esből, Zielinski 29.)bővebben itt!

ÖSSZEFOGLALÓ

ATALANTA–OLYMPIAKOSZ 2–1

Hamar hátrányba került az utóbbi időben gyengélkedő Atalanta – a bergamói védelem mintha nem akart volna kilépni a korábban a Portóban is megforduló Tiquinho Soaresre, ezért a brazil lövésre szánta el magát, s habár elcsúszott a mozdulatsor közben, a labda védhetetlenül a hálóba csapódott.

A legtöbben azt róják fel Gian Piero Gasperini vezetőedzőnek, hogy az Atalanta súlytalan a támadásoknál. Ez annyira nem meglepő, hiszen Duván Zapata sérülés miatt nem áll rendelkezésre, Luis Muriel nincs formában – ezt mutatja, hogy az olasz tréner a szünetben lecserélte –, Josip Ilicic pedig mentális problémákkal küzd. Az első félidő hosszabbításában Matteo Pessina egyenlíthetett volna, ám találatát les miatt nem adták meg.

Igazolja a támadók hiányát, hogy egy védőnek, az albán Berat Djimsitinek kellett a csapat élére állni: két szögletet követően is betalált, duplájával magához ragadta a vezetést, egyben a győzelmet az Atalanta.

SEVILLA–DINAMO ZAGREB 3–1

Nem tétlenkedett sokat a Sevilla sem. A csapatkapitány Ivan Rakitic tizenegyesből előnyhöz juttatta csapatát, ugyanakkor a 41 percben a válasz is megérkezett: a nagy kedvvel játszó, több veszélyes kísérletet is bemutató Mislav Orsic egalizált. A Dinamo a találattal meghúzgálta az oroszlán bajszát: Lucas Ocampos és a Manchester Unitedtől kölcsönzött, sevillai színekben első gólját szerzőAnthony Martial is eredményes volt a félidő végén.

Egy kis stat: Martial 2018 szeptembere óta az első olyan Sevilla-játékos, aki betalált a debütáló meccsén az Európa-ligában. Ő a harmadik francia futballista, akinek ez összejött: Wissam Ben Yedder a már említett időpontban, Kevin Gameiro pedig 2013 szeptemberében köszönt be.

Aki ránéz a 3–1-es végeredményre, legyintve mondhatja, hogy simán hozta a meccset a Sevilla, ám fontos megjegyezni, hogy kapusa, Bono bravúros védésekkel segítette.

A MAROKKÓI KAPUS REMEK VÉDÉSEI ITT ÉS ITT!

Martial is eredményes volt a Sevillánál (Fotó: Getty Images)
Martial is eredményes volt a Sevillánál (Fotó: Getty Images)

FC PORTO–LAZIO 2–1

Hiába szerzett vezetést a Lazio Mattia Zaccagni révén – a középpályás minden sorozatot figyelembe véve már öt gólnál és négy asszisztnál jár –, Toni Martínez duplájával az FC Porto húzta be a meccset.

BORUSSIA DORTMUND–RANGERS FC 2–4

Senki sem számított arra, hogy a hazai pályán kezdő Dortmundot simán legyőzi aRangers – pedig ez történt. Már az első félidő végén két góllal elhúzott a skót gárda: a csapatkapitány James Tavernier büntetőből volt eredményes, míg a kolumbiai Alfredo Morelos egy lefejelt labdát pofozott a hálóba.

Nem alakult jól a Ruhr-vidékiek számára a második játékrész sem: a fordulás után négy perccel háromgólosra növelte az előnyét a Rangers. Noha a szépítés a harmadik találatot követően hamar összejött a Dortmundnak – Jude Bellingham szépen tekerte el a labdát a tizenhatoson kívülről –, Dan-Axel Zagadou öngóljával újfent három gól volt a különbség a csapatok között.

Raphaël Guerreiro ugyan még betalált, ám a fekete-sárgák két gólnál közelebb nem jutottak ellenfelükhöz, 4–2-vel végződött az összecsapás.

ZENIT–REAL BETIS 2–3

Nincs olyan futballszurkoló, aki semleges nézőként ne arra vágyna, hogy minél több gól essen egy mérkőzésen. A Zenit és a Betis már az első félidőben kielégítette a gólzáporra irányuló igényeket, aminek a szentpéterváriak örülhettek kevésbé, hiszen a sevillaiak vonulhattak előnnyel a szünetre.

Amennyire gólgazdag volt az első etap, olyannyira szűkölködött találatokban a második: sőt, egy gól sem született, maradt a 2–3.

SHERIFF TIRASPOL–BRAGA 2–0

Most sem okozott csalódást a Bajnokok Ligájában remekelő – a Real Madridot és a Sahtar Donecket is legyőző – Sheriff.

A madridiaknak szeptemberben bombagólt, egyben győztes gólt akasztó Sebastien Thill büntetőből köszönt be az első játékrész végén, majd Adama Traoré is betalált a 83. percben – magabiztos előnyből várhatja tehát a visszavágót a moldovai csapat.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Rapid Wien (osztrák)–Vitesse (holland) 2–1 (Druijf 1., Grüll 16., ill. Openda 74.)
Kiállítva: Sztojkovics (65., Rapid Wien)
Midtjylland (dán)–PAOK (görög) 1–0 (J. Andersson 20.)
Fenerbahce (török)–Slavia Praha (cseh) 2–3 (Pelkasz 58., Kadioglu 83., ill. I. Traoré 45., Dorley 62., Lingr 64.)
PSV Eindhoven (holland)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 1–0 (Gakpo 11.)
Sparta Praha (cseh)–Partizan Beograd (szerb) 0–1 (Menig 78.)
Celtic (skót)–Bodö/Glimt (norvég) 1–3 (Maeda 79., ill. Espejord 6., Pellegrino 56., Vetlesen 81.)
Leicester City (angol)–Randers (dán) 4–1 (Ndidi 23., Barnes 49., Daka 54., Dewsbury-Hall 74., ill. Hammershöy-Mistrati 45.)
Olympique Marseille (francia)–Qarabag (azeri) 3–1 (Milik 41., 44., Payet 90+2. ill. Kady 85.)

SPARTA PRAHA–PARTIZAN BEOGRAD 0–1

Csupán egy gólt hozott az összecsapás, amelyen a csapatok inkább az első félidőben veszélyeztettek. A fordulás után kevés lövést jegyezhettünk fel, de a 78. percben Queensy Menig remek emelése révén a szerbek várhatják előnyből a visszavágót. Holender Filip kispados volt.

CELTIC–BODÖ/GLIMT 1–3

A játéknap legnagyobb meglepetése a norvég csapat győzelme Skóciában. A Ferencvárossal egy Európa-liga-csoportban szereplő Celtic már a 7. percben hátrányba került, a Bodö remek ellenakció végén szerzett vezetést (0–1). A második félidőben is egy parádés összjáték végén lőttek gólt a vendégek (0–2), s ugyan a hajrában szépítettek a skótok (1–2), két perccel rá ismét a eredményes volt a Bodö (1–3), amely így kétgólos előnnyel várhatja a norvégiai visszavágót.

LEICESTER CITY–RANDERS 4–1

A második félidőre érvényesült a papírforma az Európa-ligából kipottyanó Leicester City javára. A „rókák” az első félidő közepén egy szöglet után szereztek vezetést (1–0), de a Randers még a szünet előtt egyenlített (1–1). A második játékrészben azonban sebességet váltott az angol csapat, amely a 49. percben ismét előnybe került (2–1). Hat perccel később Patson Daka is eredményes volt (3–1), a hajrában pedig Kiernan Dewsbury-Hall lezárta a mérkőzést (4–1), és minden bizonnyal a párharcot is.

OLYMPIQUE MARSEILLE–QARABAG 3–1

Az első félidő végén Arkadiusz Milik kétszer is villant, így magabiztos előnnyel vonulhatott a szünetre a Marseille. A 85. percben ugyan az azeri csapat feljött egy gólra, de Dimitri Payet a ráadásban biztosította a franciák győzelmét.

RAPID WIEN–VITESSE 2–1

Remekül kezdődött a mérkőzés az osztrákok számára, hiszen egy kontra után már 33 másodperc elteltével vezetést szereztek (1–0). A második hazai gólra sem kellett sokat várni, hiszen negyedóra elteltével már két góllal vezetett a bécsi együttes. A második játékrész közepén azonban megfogyatkozott a Rapid, Filip Sztojkovics jutott a kiállítás sorsára. Érkezett is néhány perc múlva a szépítés, de az egyenlítés már nem jött össze a Vitesse-nek (2–1).

FENERBAHCE–SLAVIA PRAHA 2–3

A Szalai Attilával felálló Fenerbache előtt nem sok gólszerzési lehetőség adódott az első félidőben, amelynek a hajrájában Ibrahim Traoré révén vezetést szerzett a Slavia Praha. (0–1) A fordulás után feljebb kapcsoltak a törökök, és az 58. percben egyenlítettek (1–1). Felpörögtek az események, nem sokkal később Szalai Attila mentett becsúszva, a labda azonban ellenfél játékoshoz került, aki azt egyből a kapuba lőtte (1–2).

A Slavia a középkezdés után néhány pillanattal ismét bevette a törökök kapuját (1–3). A hazaiak a hajrában ugyan szépítettek (2–3), de az egyenlítés már nem jött össze nekik. A mérkőzésen sárga lapot kapó Szalai Attila végig a pályán volt.

FC MIDTYILLAND–PAOK 1–0

Összesen három kaput eltaláló lövést jegyezhettünk fel a találkozón, s a hazaiak voltak pontosabbak. A Midtjylland a 20. percben szerzett vezetést, s előnyét a mérkőzés végéig meg tudta tartani.

PSV EINDHOVEN–MACCABI TEL-AVIV 1–0

A PSV is egygólos előnyben várhatja majd a visszavágót. A 11. percben Cody Gakpo vette be a vendégek kapuját, s a statisztikára rápillantva akár nagyobb különbséggel is nyerhettek volna a hollandok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik