PIETSCH TIBOR (London), BACSKAI JÁNOS (közvetítés) 2018.10.04 20:45 Frissítve: 2018.10.05 00:05

Nem sok kellett volna a csodához, de kikapott a Mol Vidi a Chelsea-től

Egy góllal kikapott a Mol Vidi FC a Chelsea otthonában a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 2. fordulójában. Mind a hazaiak, mind a fehérváriak gólhelyzetek sorát rontották el.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 


A Stamford Bridge-et megszálló mintegy ezerkétszáz vendégdrukkernek könnyebb dolga volt, mint a buszsofőrnek.

NAGY POFONT KAPOTT A BATE
A fehérváriakat az Üllői úton legyőző BATE borzalmasan kezdte a második csoportmeccsét, hiszen Alekszandar Prijovics a 6. percben előnyhöz juttatta a PAOK-ot, amely bő negyedóra alatt el is döntötte a három pont kérdését, köszönhetően a duplázó Léo Jabának (0–3). Bár egyórányi játék után szépítettek a hazaiak, Makszim Szkavis gólját nem követte újabb, sőt, Dimitriosz Pelkasz is bevette a fehéroroszok kapuját (1–4).

A szurkolók ugyanis felültek valamelyik londoni járatra, és szűk két és fél órás légi út után már landoltak is valamelyik főváros környéki repülőtéren. A napokban új külsőt kapó Vidi-járgány vezetője ellenben a Magyarország, Ausztria, Németország, Hollandia, Belgium, Franciaország, Anglia útvonalon, csaknem két napon át tartó, 1650 kilométeres út végén érkezett meg Londonba, hogy szerda este az edzésre, huszonnégy órával később a meccsre fuvarozhassa a futballistákat, akik nem titkoltan arra készültek, hogy csodát tegyenek a Stamford Bridge-en. Abban a stadionban, ahová a piros-kékeknél is jelentősebb játékerőt képviselő csapatok sem nyerni járnak…

S akkor még nem szóltunk arról, hogy egy maestro dirigálja a kékeket. A Vidi élén álló Marko Nikolics nem is tagadta, Maurizio Sarri az egyik kedvenc edzője.

„Az egyik legjobb szakembernek tartom, lenyűgöz az a stílus, amit képvisel, nem véletlen, hogy imádják a játékosok és a szurkolók. A mai világban kevés az olyan varázslatos figura, mint ő” – magyarázta a szerb tréner, aki kilencven perccel karrierje alighanem legfontosabb kilencven perce előtt afelől is megbizonyosodhatott, hogy az olasz mester szavatartó ember. Merthogy erős Chelsea-t ígért – és azt is küldött fel a gyepre! Mi több, biztos, ami biztos alapon még Eden Hazard-nak is helyet szorított a kispadon.

Értékelje a Vidi-játékosok Chelsea elleni, londoni teljesítményét!

A szavazást lezárták.
Értékelje a Vidi-játékosok Chelsea elleni, londoni teljesítményét!
Loic Nego  7.57  (5142)
Fiola Attila  7.36  (5142)
Juhász Roland  7.24  (5142)
Kovács István  6.99  (5142)
Tomás Tujvel  6.86  (5142)
Stopira  6.73  (5142)
Paulo Vinícius  6.64  (5142)
Georgi Milanov  6.48  (5142)
Boban Nikolov  6.44  (5142)
Anel Hadzic  6.39  (5142)
Huszti Szabolcs  6.36  (5142)
Armin Hodzic  6.03  (5142)
Marko Scsepovics  5.89  (5142)
Pátkai Máté  5.71  (5142)
Szavazatok száma: 5142
 
Köszönjük szavazatát!
Összes szavazat: 71988
Szavazás kezdete: 2018. 10. 04
 

A házigazdák kezdték a mérkőzést, és volt valami félelmetes abban, hogy a felezővonalnál nyolcan sorakoztak fel – a kezdő sípszóra, majd Andreas Christensen felívelésére várva. Csak azzal nem számoltak, hogy a Willian és Emerson felé emelt labdát Fiola Attila kifejeli… A hetedik percben Davide Zappacosta centerezése után a válogatott hátvéd még nagyobbat mentett a berobbanó Willian elől, sőt ebből indult a fehérvári kontra, amelynek vége szöglet lett. A sarokrúgást követően pedig Juhász Roland fejelt, ám Emerson az alapvonalon túlra „stukkolta” a kapura tartó labdát. Percek múltán a másik kapu előtt jeleskedett a brazil hátvéd, aki csatárokat megszégyenítő módon cselezte helyzetbe magát, aztán védő módjára fölé bikázott. Rákapcsolt a Chelsea, egyik támadást vezette a másik után, és ha Willian lövésébe nem lép bele az utolsó pillanatban Vinícius, már a 10. percben előnyhöz juthatott volna. A lélektani szempontból fontosnak vélt első negyedórát kibekkelte a Vidi, de ennél is nagyobb „bravúr” volt, hogy a 16. percben nem került hátrányba – a fejvakarásból ítélve maga Álvaro Morata sem tudta, hogyan emelte öt méterről a bal kapufa mellé a labdát.

Ne tévesszen meg senkit, hogy Tomás Tujvelnek a 23. percben, Pedro próbálkozása után kellett először védenie: ez volt a hazaiak hatodik rálövési kísérlete, ám az első, amelyik kapura is tartott.

Hogy a túloldalon ennél kevesebbet jegyezhettünk fel, borítékolható volt, nem is illeti szemrehányás ezért a Vidit. Ellenkezőleg, csak dicséretet érdemelt, mert kihozta magából a maximumot – ha nem többet. Jó, némi szerencséje volt, amikor a Ruben Loftus-Cheek elleni szabálytalanságért nem ítélt büntetőt Miroslav Zelinka, de jókora balszerencséje is, amikor a 40., majd a 43. percben Loic Nego nem talált be. A francia légiós különösen utóbbi esetben járt közel a gólhoz, Emersonon és Christensenen túljutva küzdötte helyzetbe magát, fájdalom, a lövésre már alig maradt ereje, így a labda Kepa Arrizabalaga zsákmánya lett.

Ha ezt sajnáltuk is, azt nem, hogy a cseh játékvezető a negyvenöt perc leteltével nyomban szünetet rendelt el – az első játékrész maga volt a csoda.

 
Huszti: Nem voltunk betojva, de csalódottak vagyunk
Sarri: Meglepett, hogy veszélyesek voltak a kontrákból

Loic Nego és a Vidi ott kezdte a második félidőt, ahol az elsőt abbahagyta: a 46. percben Arrizabalaga nagy védésére volt szükség ahhoz, hogy a mintegy 38 700 angol drukker ne essen pánikba. Maurizio Sarri nem sokáig nézte tétlenül, hogy az előzetesen simának vélt mérkőzés igencsak döcögősen alakul az ő szempontjukból, az 54. percben pályára küldte Eden Hazard-t – a belga sztár így testközelből láthatta, hogy egyórányi játék után Georgi Milanov kevéssel tekeri a labdát a jobb felső sarok fölé. A vendégszektorban csak fokozódott a hangulat, percek teltek el úgy, hogy a Stamford Bridge-en csupán a magyar drukkereket lehetett hallani.

Aztán a 70. percben visszaköltözött az élet a hazaiak szektoraiba is: talán nem túlzunk, ha azt írjuk, Morata akkor szerzett vezetést a Chelsea-nak, amikor az kevésbé volt benne a játékban. Persze, a Chelsea-t ezért (is) sorolják a kontinens legjobb csapatai közé. Kepát meg a legjobb kapusok közé: a 83. percben a meccs bravúrját mutatta be Kovács István lövésénél…

Noha az utolsó pillanatig harcolt az egy pontot jelentő gólért a minden elismerést megérdemlő Vidi, a csodaszámba menő egyenlítés elmaradt.

Bár ha jobban belegondolunk, amit a piros-kékek tettek, így is csoda volt.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
L-CSOPORT
CHELSEA (angol)–VIDI FC 1–0 (Morata 70.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN

BATE Boriszov (fehérorosz)–PAOK (görög) 1–4 (Szkavis 61., ill. Prijovics 6., Léo Jabá 11., 17., Pelkasz 73.)

AZ L-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chelsea 2 2 0 0 2–0 +2  6
2. PAOK 2 1 0 1 4–2 +2  3
3. BATE Boriszov 2 1 0 1 3–4 –1  3
4. MOL VIDI FC 2 0 0 2 0–3 –3  0

 

2021.07.22 19:24:08

Ekl/El CSELŐTEI MÁRK (összefoglaló), HERCZEG ZSOLT (percről percre)

Holender Filip csereként állt be, Schäfer András viszont végigjátszotta a mérkőzést.

2021.07.22 20:45:03

Ekl/El H. Á.

Kleinheisler László is helyet kapott az eszékiek kezdőcsapatában, 57 perc jutott neki.

2021.07.22 18:47:33

Ekl/El SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BALÁZS DÁVID (percről percre)

A lila-fehérek találataira a hajrában bombagóllal válaszolt a Vaduz, így nyílt maradt a párharc.

2021.07.21 15:33:26

Ekl/El BOROS MIKLÓS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT, DUDUCZ TIBOR (percről percre)

A szentgyörgyiek az utolsó percekben emberhátrányban játszottak, de így sem kaptak ki.

2021.07.22 17:15:33

Ekl/El BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Hornyák Zsolt csapata háromgólos hátrányban kaput eltaláló lövés nélkül hozta le a második félidőt.