El: az UEFA elutasította a Honvéd óvását, a klub fellebbez

T. I./I. M.T. I./I. M.
Vágólapra másolva!
2019.08.05. 18:53
null
Az UEFA döntést hozott a Craiova–Honvéd meccsen történtekről (Fotó: MTI/EPA/Bogdan Danescu)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfő délután elutasította a Budapest Honvéd óvását, amit a magyar klub az Universitatea Craiova elleni Európa-liga-selejtező visszavágójára nyújtott be a hosszabbítás utolsó percében történt botrányos események miatt – tudtuk meg a kispestiek sajtóosztályától. A klub késő este közleményben jelezte: fellebbez a döntés ellen, és személyes meghallgatást kér.

 

Az UEFA még pénteken arról tájékoztatta a két klubot, hogy megérkezett a Honvéd óvása, amelyet az etikai és fegyelmi bizottság hétfői ülésén terjesztenek elő – írta a honvedfc.hu. A Craiova vezetőinek hétfőn tizenegy óráig kellett elküldeniük a saját álláspontjukat a történésekről. Az UEFA fegyelmi testülete ezt követően ült össze megtárgyalni a kérdést.

Mint beszámoltunk róla, a Honvéd megóvta a botrányos körülmények között véget érő Craiova elleni mérkőzést, amelyen a román szurkolók többek között hanggránáttal dobták meg Arnold Hunter játékvezetőt, a kényszerszünet alatt zajló egyeztetések során pedig a csendőrség jelezte, ha félbeszakítják a meccset, nem tudja garantálni a csapatok és a bírók biztonságát.

Mendelényi Dániel klubtulajdonos előzetesen az NSO Tv-nek elárulta, szerintük az egyetlen lehetséges döntés az lett volna az UEFA részéről, ha a Craiovától elveszik a tizenegyesekkel kiharcolt győzelmet és így a továbbjutást. A román hatóság két hazai rendbontót azonosított, akik már meg is kapták a büntetésüket.

A Budapest Honvéd sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy az UEFA elutasította a klub óvását. Alább tartalmi változtatás nélkül közöljük a honvedfc.hu-n megjelent közleményt.

„Döntött az UEFA a Budapest Honvéd óvásáról: hiába a botrányos craiovai mérkőzés, az európai szövetség elutasította klubunk beadványát, és a pályán elért eredményt hagyta jóvá. Ami azt jelenti, hogy a Honvéd – veretlenül! – búcsúzott az Európa-ligától, míg az Universitatea Craiva csütörtökön fogadhatja a görög AEK Athént.

A hétfői nap folyamán az UEFA etikai és fegyelmi bizottsága tárgyalta klubunk óvását, s azzal indokolták az elutasítást, hogy véleményük szerint nem történt olyan esemény, amely befolyásolta volna a mérkőzés végkimenetelét.”

Az UEFA 60 ezer eurós pénzbüntetéssel és három zárt kapus mérkőzéssel sújtotta a Craiovát. A romániai reakciókról IDE KATTINTVA olvashatnak.

FRISSÍTÉS (20.45)

A Honvéd este hivatalos honlapján jelezte, hogy fellebbez az UEFA döntése ellen, és személyes meghallgatást kér. Alább a Mendelényi Dániel tulajdonossal a honvedfc.hu-n megjelent rövid interjút közöljük változtatás nélkül.

– Nem erre számítottunk.
– Nem, de ez a meccs még tart, nem engedhetjük el!

– Fellebbezünk?
– Vizsgáljuk a lehetőségeket, kedd reggel beadjuk a szükséges papírokat, és személyes meghallgatást kérünk.

– Hogy fogadtad a döntést?
– Megdöbbentem, aztán, amikor elolvastam az indoklást, akkor még jobban. Olyan volt, mintha azt üzennék, hogy felejtsük el az egészet, nincs itt semmi látnivaló, engedjük el a meccset, és menjen mindenki tovább...

– Ráadásul ennek a döntésnek a futballvilág felé is negatív üzenete van.
– Pontosan, az üzenet nagyon rossz, s arra utal, hogy innentől kezdve bármi megtörténhet. Nem véletlenül mondtam korábban is, hogy a 12. játékos a szurkoló, Romániában pedig a 13. játékos a csendőrség volt.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, VISSZAVÁGÓ
UNIVERSITATEA CRAIOVA (román)–BUDAPEST HONVÉD 0–0 – 11-esekkel: 3–1

Craiova, Ion Oblemenco Stadion, 25 000 néző. Vezette: Hunter (Eakin, Argyropoulos – északírek)
U. Craiova: Pigliacelli – Martic (Briceag, 13.), Kelic, Acka, Bancu – Mateiu – Barbut, Cicaldau, Ivanov (Qaka, 75.), Vatajelu (Ionita, 63.) – Roman (Fortes, 94.). Vezetőedző: Corneliu Papura
Bp. Honvéd: Lefkovits (Berla, 40.) – Batik, Kamber, Lovric – Ikenne-King, Kesztyűs, Moretti (Uzoma, 73.), Banó-Szabó, Kukoc (Niba, 92.) – Moutari, Kulacs (N'Gog, 78.). Vezetőedző: Giuseppe Sannino
Továbbjutott: az Universitatea Craiova, 0–0-val, 11-esekkel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik