A Honvéd botrányos meccsen esett ki az El-ből Romániában

CSERHÁTI ANDRÁS (Craiova, összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)CSERHÁTI ANDRÁS (Craiova, összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.08.01. 18:05
null
A Honvéd botrányos meccsen esett ki az Európa-ligából Romániában (Fotó: MTI/Bogdan Danescu)
A labdarúgó Európa-liga második selejtezőkörében, a párharc maratoni hosszúságúra nyúlt, botrányos visszavágóján a Budapest Honvéd az első mérkőzéshez hasonlóan 0–0-s döntetlent játszott a román Universitatea Craiovával, majd a tizenegyespárbajt 3–1-re elveszítette, így búcsúzott a sorozattól – legalábbis a pályán. A kispesti egylet a meccs után a hivatalos honlapján jelezte, megóvja a mérkőzést!

 

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, VISSZAVÁGÓ
UNIVERSITATEA CRAIOVA (román)–BUDAPEST HONVÉD 0–0 – 11-esekkel: 3–1
Craiova, Ion Oblemenco Stadion. Vezette: Hunter (Eakin, Argyropoulos – északírek)
U. Craiova: Pigliacelli – Martic (Briceag, 13.), Kelic, Acka, Bancu – Mateiu – Barbut, Cicaldau, Ivanov (Qaka, 75.), Vatajelu (Ionita, 63.) – Roman (Fortes, 94.). Vezetőedző: Corneliu Papura
Bp. Honvéd: Lefkovits (Berla, 40.) – Batik, Kamber, Lovric – Ikenne-King, Kesztyűs, Moretti (Uzoma, 73.), Banó-Szabó, Kukoc (Niba, 92.) – Moutari, Kulacs (N’Gog, 78.). Vezetőedző: Giuseppe Sannino
Továbbjutott:
az Universitatea Craiova 11-esekkel

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK EL!

A kispesti játékosok már a szerda esti edzés után mondták, hogy a Ion Oblemenco Stadion játékoskijáróját elhagyva őrült meleg és pára „vágta” őket fejen – s valóban, az óriási tetőszerkezet, valamint a hírek szerint rosszul kialakított szellőztetőrendszer miatt beragadt a levegő a létesítmény belső terébe, leginkább a játéktérre. A problémát úgy próbálták orvosolni a helyiek szerdán, hogy az edzésen négy óriási ventilátort helyeztek üzembe a négy szögletzászlónál – ezt a praktikus megoldást persze meccsnapon már sajnos nem lehetett alkalmazni…

A csütörtöki zápor ellenére hőség uralkodott a gyepen, s hogy a Honvéd labdarúgói még kellemetlenebbül érezzék magukat, az Universitatea Craiova drukkerei csak gyűltek és gyűltek a lelátón. A pesti szurkolók az egyik sarokban kaptak helyet, körülbelül kétszázan ültek a lelátón.

Az már az első perctől fogva érződött, a hazaiak minél hamarabb előnyhöz akarnak jutni – a győri összecsapáson ugye nem született gól, így inkább a románokat sürgette az idő. A 9. percben Antoni Ivanov megszerezhette volna a vezetést, de lövése után Lefkovits Robi a helyén volt – Tonci Kukoc már kevésbé. A Honvéd horvát légiósa előbb rossz helyre fejelte a labdát, s majdnem ebből kapott gólt csapata, majd mivel „elfelejtett” visszafutni az egyik támadás után, hibája után Ivan Lovric járt pórul, ugyanis csak sárga lapot érően tudta megállítani a román támadót.

A szurkolókat is meg kellett állítani: a 24. percben megindult egymás felé a magyar és a román tábor, de a rohamrendőrök gyors közbeavatkozása, valamint könnygáz bevetése után helyre állt a rend – a béke, persze, nem…

A pályán közben futballozni próbáltak: a hazaiak egyértelműen uralták a meccset, a 30. percben Cristian Barbut, majd néhány másodperccel később Alexandru Mateiu tornáztatta meg a kispesti kapust, de a 40. perctől már nem Lefkovits Robi kapuját kellett célozniuk, ugyanis az egyik beadás után rosszul ért talajt az izraeli játékos, jelezték is többen, nagy a baj, a mentőautónak is a pályára kellett hajtania – könnyen elképzelhető, hogy a futballista keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében. A helyére Berla Attila állt be, aki így hamarabb mutatkozott be a Honvéd felnőttcsapatában a nemzetközi kupában, mint az NB I-ben – a 20 esztendős kapus kétszer az élvonalban, négyszer a Magyar Kupában ült a kispadon, a Craiova ellen pedig eljött az ő ideje.

A 63. percben a játékvezető került a középpontba: Federico Moretti találta véletlenül fejbe a bírót a labdával, így néhány másodpercet állt a játék. Száznyolcvan perc alatt nem született gól, így következett a hosszabbítás.

Az első tizenöt percben semmi érdemleges nem történt, a 119. percben azonban Berla Attila védett nagyot. Ezután tömegjelenet alakult ki, miután Carlos Dos Santos Fortes meglökte a kispesti kapust, majd Barbut a nyakánál fogva lökte a földre Batik Bencét. Összeugrottak a játékosok, s a lökdösődés közepette Arnold Hunter játékvezető mellett másfél méterrel hanggránát robbant, amelyet a románok dobtak be – a mentőautó újra a pályára hajtott, az északír bíró ugyanis összerogyott. A bíró aztán az orvosi ápolás után talpra állt, de nem tudta folytatni, rosszul érezte magát, így a negyedik játékvezető, Jamie Robert Robinson lépett a helyére. Hogy a Craiova komoly büntetés előtt áll, az borítékolható, s abban is biztosak lehetünk, hogy egy ilyen szituáció után több bíró is lefújta volna már a találkozót, s akkor a Honvéd jut tovább. Miután a játékvezetők a folytatás mellett döntöttek (azaz nem érezték veszélyben sem a saját, sem a játékosok testi épségét), így nem szakadt félbe a meccs, amely azt jelentette volna, hogy a Honvéd 0–3-mal elkönyvelheti a mérkőzést.

A mérkőzés után a Honvéd a hivatalos honlapján jelezte, megóvja a találkozót!


Aztán jött a tizenegyespárbaj, amelyben a kispestiek alaposan leszerepeltek: először Kamber állt a labda mögé, de harmatgyenge lövését védte a románok kapusa. Ionita nem hibázott, Batik igen, rosszul célzott, s a hazaiak kapusa újra védett. A Craiova vezetett 2–0-ra, ugyanis Fortes értékesítette a büntetőjét, a harmadik körben N’Gog kilőtte a jobb alsót, de Cicaldau is. A negyedik körben Banó-Szabó is hibázott, így 3–1-gyel a románok mentek a következő körbe.

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik