Ekl: Portugáliában telt ház előtt játszhat a Puskás AFC

ZOMBORI ANDRÁS, BODNÁR ZALÁN, PIETSCH TIBORZOMBORI ANDRÁS, BODNÁR ZALÁN, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.07.19. 09:53
null
Nem lesz könnyű dolga a Guimaraes ellen Tóth Balázsnak, de a Puskás Akadémia kapusa magabiztosan várja a meccset (Fotó: Török Attila)
Három NB I-es csapat is érdekelt az Európa-konferencialiga-selejtező 2. fordulójában: a Puskás Akadémia kapusa, Tóth Balázs jól tudja, a Guimaraes jelentős játékerőt képvisel; a Kisvárda vezetőedzője, Török László szerint a heteken át tartó munka során sikerült tökéletesen feltérképezni az ellenfelet, a Kajrat Almatit, amely ellen nagyon nehéz párharcra van kilátás; a Mol Fehérvár FC is kilép a nemzetközi porondra, a Michael Boris edzette csapat az azeri Qabalát fogadja.

Zsinórban harmadik alkalommal szerepel a Puskás Akadémia a nemzetközi porondon, az előző kettővel kapcsolatban felemás érzései vannak az együttes kapusának, Tóth Balázsnak. Két esztendővel ezelőtt betegség miatt el sem utazhatott Svédországba, a Hammarby elleni Európa-liga-selejtezőre, míg tavaly előbb továbbjutásnak örülhetett az Európa-konferencialigában a finn Inter Turkuval szemben, a lett, rigai RFS elleni párharc azonban már a végállomást jelentette.

„Koronavírusos lett szinte a teljes kezdőcsapatunk a Hammarby elleni találkozó előtt, az egészséges társaktól el voltunk zárva, ám mert jó ideig nem lehetett tudni, mi a protokoll, sokáig bíztunk benne, amennyiben negatív tesztet produkálunk, utazhatunk Svédországba  – elevenítette fel a történteket Tóth Balázs. – Nem így lett, a szakmai stábnak kulcsembereket kellett nélkülöznie, ráadásul a továbbjutás egyetlen meccsen dőlt el – nem volt kérdés, melyik csapat lép tovább. Egy évvel később az Inter Turku ellen nem volt akadálya a pályára lépésemnek, és bár nem futballoztunk jól, legalább továbbjutottunk. Sajnos, a következő körben huszonöt perc alatt három gólt kaptunk a lett RFS-től, valamennyit rögzített játékhelyzetből, noha külön készültünk belőlük. A visszavágón nem sikerült betalálni, az ellenfél pedig megkontrázott, valamit azonban még hozzátennék. Ez a csapat nem volt annyira gyenge, mint többen is beállították, a következő körben a belga Gent is csak nagy nehézségek árán búcsúztatta! Ami pedig a Guimaraes elleni párharcot illeti, a lehetséges riválisok közül egyértelműen a legnehezebbet kaptuk. Hallani hangokat, hogy pénzügyi problémái vannak a klubnak, és bár a napokban edzőt váltott, egyértelműen jó csapat lesz az ellenfelünk. Nem zárható ki, hogy Portugáliában akár harmincezer szurkoló előtt is futballozhatunk, de remélem, szereztünk már annyi tapasztalatot, hogy szoros meccset játsszunk. Jó volna kapott gól nélkül hazajönni, és persze be is akarunk találni, így kedvező helyzetbe hozhatnánk magunkat.”

Hétfő kora délután az is kiderült, továbbjutás esetén a Puskás Akadémia a Lovrencsics Gergőt is foglalkoztató Hajduk Splittel játszhat, ám Tóth Balázs szerint felesleges ennyire előre tekinteni, hiszen az első akadályon sem jutottak még túl.

„Nem érdemes azzal foglalkozni, melyik csapat lehet az ellenfelünk a következő körben, egyelőre a Guimaraes ellen készülünk... – folytatta a huszonnégy éves kapus. – Még nem jártam Splitben, de elfogadnám, ha két-három hét múlva ez a kijelentés már nem volna igaz...”

A Puskás Akadémia Ekl-kerete
Kapusok: Tóth Balázs, Markek Tamás
Védők: Mohamed Mezgrani (belga), Wojciech Golla (lengyel), Patrizio Stronati (cseh), Szolnoki Roland, Spandler Csaba, Nagy Zsolt, Radics Márton
Középpályások: Yoëll van Nieff (holland), Jozef Urblík (szlovák), Alexandru Baluta (román), Artem Favorov (ukrán), Bakti Balázs, Posztobányi Patrik, Komáromi György
Támadók: Kiss Tamás, Lamin Colley (gambiai), Luciano Slagveer (holland), Sahab Zahedi (iráni), Corbu Marius, Jakov Puljic (horvát), Skribek Alen

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 21., csütörtök, 21.30: Vitória SC (portugál)–Puskás Akadémia FC
Július 28., csütörtök, 21.00:
Puskás Akadémia FC–Vitória SC

A KISVÁRDA VEZETŐEDZŐJE, TÖRÖK LÁSZLÓ: TUDJUK, ERŐSEK ÉS ERŐSZAKOSAK A KAZAH JÁTÉKOSOK

Fotó: kisvardafc.hu
Fotó: kisvardafc.hu

A debreceni repülőtéren különgépre száll és Kazahsztánba repül a Kisvárda Master Good csapata, hogy a Kajrat Almati ellen lejátssza története első nemzetközi kupamérkőzését, az Európa-konferencialiga első selejtezőkörében.

„Már a hétvége is teljes egészében erre a mérkőzésre való felkészüléssel telt, szombaton egy, vasárnap két edzést tartottunk, és rengeteget foglalkoztunk a kimondottan erre a meccsre kialakított taktikai feladatok begyakorlásával – mondta lapunk megkeresésére Török László, a kisvárdaiak vezetőedzője. – A hétfői tréningen is sulykoltuk a játékosokba ezeket a taktikai tudnivalókat. Kedd reggel idehaza lesz még egy edzés, majd szerda este a Kajrat stadionjában is. Valójában hetek óta már ennek a számunkra történelmi meccsnek és párharcnak rendeltük alá a felkészülésünket.”

Mint a Ferencváros példájából tudjuk – amely a kazah bajnok Tobolt búcsúztatta a Bajnokok Ligája selejtezőjében – , nemcsak a hosszú utazással, de négy időzóna átlépésével is jár a kazahsztáni kirándulás.

„Továbbá rengeteg UEFA-előírásnak kell megfelelnünk, nekünk ez még meglehetősen új – teszi hozzá a Kisvárda vezetőedzője. – A lehető legkevesebb időt tervezzük kinn tölteni, és szinte percre pontosan be van osztva a menetrendünk, a meccs után már indulunk is haza . Azt a megoldást választjuk, hogy igyekszünk nem tudomást venni az időeltolódásról, a magyarországi időzónához alakítjuk a programunkat, így a pihenésünket is. Beszéltem Máté Csabával, a Ferencváros segédedzőjével arról, mire kell készülnünk Kazahsztánban, ő szerencsére megerősítette az elképzeléseinket.”

Arról is kérdeztük Török Lászlót, mennyire sikerült feltérképeznie a Kajrat Almati csapatát.

„A stábom maximálisan kitett magáért. Az ellenfél minden játékosáról elemzés készült, amelyet videófelvételekkel is alátámasztottunk. Elemeztük a mérkőzéseiket, látszik, hogy az utóbbi időben remek formában vannak, a bajnokságban és a kupában is jól szerepelnek, utóbbi hat tétmeccsükből ötöt megnyertek, egy pedig döntetlen lett. Erős, agresszív játékosai vannak a Kajratnak, jól támadnak és remekül támadnak le. Mentálisan is erősek, a legutóbbi meccsükön a kupában úgy jutottak tovább, hogy már a mérkőzés elején ember- és gólhátrányba kerültek, de talpra tudtak állni. Mindenki arra vágyik egy oda-vissza vágós párharcban, hogy előnyt szerezzen a második meccsre. Azt mondom, ne kapjunk gólt, az biztosan jó eredményt jelent idegenben.”

A Kisvárda Ekl-kerete
Kapusok: Artem Odincov (ukrán), Hindrich Ottó, Mihajlo Hotra (ukrán)
Védők: Viktor Hej (ukrán), Anton Kravcsenko (ukrán), Milos Vranjanin (szerb), Széles Imre, Dominik Kovacic (horvát), Matheus Leoni (brazil), Rubus Tamás, Ionut Peteleu (román)
Középpályások: Ötvös Bence, Janisz Karabeljov (bolgár), Rafal Makowski (lengyel), Lucas, Bohdan Melnik (ukrán)
Támadók: Driton Camaj (montenegrói), Jasir Asani (albán-északmacedón), Jaroslav Navrátil (cseh), Jasmin Mesanovic (bosnyák), Mario Ilievszki (északmacedón), Nagy Krisztián

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 21., csütörtök, 16.00: Kajrat (kazah)–Kisvárda FC
Július 28., csütörtök, 18.00: Kisvárda FC–Kajrat (kazah)


KOVÁCS DÁNIEL A MOL FEHÉRVÁR ELSŐ SZÁMÚ KAPUSKÉNT VÁRHATJA A RAJTOT

Tapadjon kézhez a labda – a fehérvári kapus, Kovács Dániel sem kívánhat többet a kupameccs előtt (Fotó: Meder István)
Tapadjon kézhez a labda – a fehérvári kapus, Kovács Dániel sem kívánhat többet a kupameccs előtt (Fotó: Meder István)

Tavaly ilyenkor már befejezte Európa-konferencialiga-szereplését a Mol Fehérvár, amikor az idén elkezdi: az előző idényben az örmény Ararat Jereván ellen az első selejtezőkörben elvérző Vidi ezúttal a második fordulóban kapcsolódik be a küzdelmekbe, csütörtökön 19 órától az azeri Qabalát fogadja. Hozzátehetjük, hogy jól sikerült felkészülés után.

„Én is úgy érzem, hogy az edzőtábor vége felé már jól néztünk ki – erősítette meg Kovács Dániel, a piros-kékek 28 éves kapusa. – A felkészülés eleje kemény munkával telt, naponta kétszer edzettünk, akkor még a megfelelő erőnlét megszerzésén volt a hangsúly. Ausztriában már a taktika került előtérbe, miközben neves csapatok ellen játszottunk. Ráadásul a legutóbbi két meccsünkön, az Arisz Limassol és a Galatasaray ellen is győztünk, méghozzá olyan teljesítménnyel, amire lehet alapozni. Épp arról beszélgettünk, hogy az ötből négy felkészülési mérkőzésünket megnyertük, és ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy az előző idény utolsó kilenc bajnokiján is veretlenek maradtunk, most ott tartunk, hogy az utóbbi tizennégy találkozónkon csak egyszer kaptunk ki. Ez jó jel, és ebből önbizalmat lehet meríteni a Qabala elleni párharcra is.”

Kovács Dániel lelkének az is jót tehet, hogy az öt edzőmérkőzésből háromszor kezdőként jutott szóhoz, a már említett utolsó tesztmeccsen is vele kezdődött a fehérvári csapat összeállítása, sőt az első perctől fogva az utolsóig pályán volt.

„Az első mérkőzésen, a Dunaújváros ellen minden kapus harminc percet kapott, abból még nem lehetett következtetni semmire, ám abból már igen, hogy a Galatasaray ellen én védtem  – folytatta a Mol Fehérvár FC színeiben az 52. tétmeccsére készülő játékos. – A mérkőzés előtt leültünk Michael Boris vezetőedzővel, Elbert András kapusedzővel és a többi kapussal, a megbeszélésen elhangzott, hogy a szakmai stáb továbbra is velem számol első számúként a poszton. Mivel úgy éreztem, hogy jól sikerült a felkészülésem, reméltem, hogy ez a döntés születik, innentől kezdve az a feladatom, hogy a csapatot segítve a bizalmat megháláljam.”

Erre mindjárt az azeri bajnokság előző idényét a negyedik helyen záró Qabala ellen lehetősége nyílik – Kovács Dániel abban bízik, már a Mol Aréna Sóstóban megnyugtató előnyt szerez a Vidi.

„Minél közelebb kerülünk a meccshez, annál többet foglalkozunk az ellenféllel – újságolta a piros-kékek 1-ese. – Ha azt nézem, hogy a keretünk összértékét háromszor annyira taksálják, mint a Qabaláét, kijelenthetném, hogy a továbbjutás kötelező, csakhogy a számok önmagukban nem sokat érnek, a pályán is bizonyítanunk kell, hogy jobbak vagyunk. Harcias, nehéz mérkőzésekre számítok, de a lelkem mélyén azt remélem, már idehaza eldöntjük a továbbjutást. Természetesen figyelemmel követtük a hétfői sorsolást, tisztában vagyunk vele, hogy a következő körben Moldovába vagy Albániába utazhatnánk. Sem a Petrocub Hincesti, sem a KF Laci nem a legnehezebb ellenfelek közül való, de ne feledjük, addig el is kell jutni, hogy megkísérelhessük a legyőzésüket...”

A Mol Fehérvár Ekl-kerete
Kapusok:
Kovács Dániel, Rockov Emil
Védők: Adrian Rus (román), Fiola Attila, Négo Loic, Artem Sabanov (ukrán), Stopira (zöld-foki-szigeteki), Michael Lüftner (cseh), Nikola Szerafimov (északmacedón), Marcel Heister (német), Hangya Szilveszter
Középpályások: Peter Pokorny (szlovák), Jevhen Makarenko (ukrán), Rúben Pinto (portugál), ifj. Dárdai Pál, Bogdan Lednev (ukrán), Claudiu Bumba (román)
Támadók: Ivan Petrjak (ukrán), Budu Zivzivadze (grúz), Kenan Kodro (bosnyák), Funsho Bamgboye (nigériai)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 21., csütörtök, 19.00: Mol Fehérvár–Qabala (azeri)
Július 28., csütörtök, 18.00: Qabala–Mol Fehérvár

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik