Portugália: botrány a Puskás AFC ellenfelénél; Eto'o fia aláírt

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.07.19. 10:38
null
Etienne Eto'o (balra) profi szerződést kötött a Vitória Guimaraessel (Fotó: facebook.com/etienne.ep9)
Portugáliában botrányt kavart a Puskás AFC elleni Európa-konferencialiga-selejtezőre készülő Vitória Guimaraesnél történt múlt heti edzőváltás. A portugál edzők szövetsége éles hangú közleményben támadta meg a megfelelő végzettséggel nem rendelkező Moreno Teixeira kinevezését. Eközben a klub bejelentette, hogy profi szerződést kötött a háromszor BL-győztes Samuel Eto'o fiával, az U20-as kameruni válogatott Etienne Eto'óval.

 

 


AZ NSO AJÁNLJA
Az edzőkérdéssel kapcsolatban megkeresésünkre a Vitória magyar kapusa, Bencze Antal is elmondta a véleményét:

50–50 – a Guimaraes magyarja a Puskás AFC elleni meccsek esélyeiről
Portugáliában telt ház előtt játszhat a Puskás AFC az Ekl-ben

Kaotikus a helyzet a Vitória Guimaraesnél, azok után, hogy a nemrég megválasztott vezetőség mindössze kilenc nappal a Puskás Akadémia elleni idegenbeli Ekl-selejtező előtt menesztette Pepa vezetőedzőt és teljes stábját. A hírek szerint azért köszönték meg Pepa munkáját, mert olyan játékosokat szeretett volna igazolni a távozók helyére, akiket a klub nem engedhet meg magának. A csapat irányítását az egylet korábbi játékosa, Moreno Teixeira veszi át, aki eddig a tartalékgárda trénere volt, korábban beugróként már irányította az első csapatot is. Csakhogy a portugál edzők érdekvédelmi szervezete szerint nem nevezhették volna ki, mert nincs meg a megfelelő végzettsége ahhoz, hogy az élvonalban vezetőedző lehessen.

„Várjuk az ifjúsági és sportért felelős államtitkár döntését, mivel úgy gondoljuk, ilyen folyamatos törvénysértés egy jogállamban nem fordulhat elő” – adott hangot Moreno kinevezése miatti felháborodásának hétfői közleményében a Labdarúgóedzők Országos Szövetsége (ANTF). A szövetség azt is kifogásolja, hogy nemcsak Moreno Teixeirának, hanem a stábjában helyet kapó több segítőjének sincs meg a megfelelő végzettsége ahhoz, hogy az élvonalban dolgozhassanak – ezért kérnek kormányzati beavatkozást az ügyben. Egyébként hivatalosan az UEFA is Joao Felipe Arosót jelöli meg az együttes vezetőedzőjének az Ekl oldalán, mert a szakmai stábból neki megvan a szükséges végzettsége.

„Sajnáljuk, hogy egy olyan országban, ahol a világ legjobb játékosai és edzői fordulnak meg, továbbra is tanúi lehetünk annak, hogy figyelmen kívül hagyják a törvényben megállapított szabályokat és leértékelik azon edzők erőfeszítéseit, akik a szabályokat betartva haladnak pályafutásukban, szakmai képzésükben” – idézi a közleményt az ojogo.pt.

Ami a csapatot illeti: a klub hétfőn bejelentette, hogy kétéves profi szerződést kapott a 19 éves Etienne Eto'o, a háromszoros BL-győztes Samuel Eto'o fia. A kameruni U20-as válogatott csatár tavaly ősszel csatlakozott a Guimaraes U23-as gárdájához, az új idényben pedig már a portugál élvonalban szereplő első csapatban is lehetőséget kaphat. Ugyanakkor a Puskás AFC ellen készülő Ekl-keretbe nem került be.

A Puskás Akadémia Ekl-kerete
Kapusok: Tóth Balázs, Markek Tamás
Védők: Mohamed Mezgrani (belga), Wojciech Golla (lengyel), Patrizio Stronati (cseh), Szolnoki Roland, Spandler Csaba, Nagy Zsolt, Radics Márton
Középpályások: Yoëll van Nieff (holland), Jozef Urblík (szlovák), Alexandru Baluta (román), Artem Favorov (ukrán), Bakti Balázs, Posztobányi Patrik, Komáromi György
Támadók: Kiss Tamás, Lamin Colley (gambiai), Luciano Slagveer (holland), Sahab Zahedi (iráni), Corbu Marius, Jakov Puljic (horvát), Skribek Alen

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 21., csütörtök, 21.30: Vitória SC (portugál)–Puskás Akadémia FC
Július 28., csütörtök, 21.00:
Puskás Akadémia FC–Vitória SC

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik