Csak a Real Madrid és a Barcelona volt képes arra a Liverpool ellen, amit az Atalanta tett

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.12. 11:01
Gianluca Scamacca két góllal járult hozzá az Atalanta liverpooli sikeréhez (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, óriási meglepetésre a Liverpool hazai pályán 3–0-ra kikapott az Atalantától az Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén. A bergamóiak olyat tettek a Mersey-partiak ellen, amire rajtuk kívül csak a két spanyol gigász, a Real Madrid és a Barcelona volt képes. Mindeközben a Bayer Leverkusen következő tétmérkőzésén beállíthatja a Juventus veretlenségi rekordját.

A Liverpoolnak ez volt hármas holtversenyben a legnagyobb különbségű hazai veresége az európai kupasorozatokban: az Atalanta előtt a Real Madrid tudta három góllal legyőzni vendégként a Mersey-partiakat, ráadásul kétszer is: 2014 októberében 3–0-ra, 2023 februárjában 5–2-re nyertek az Anfielden.

Az Atalanta sikerének értékét tovább növeli, hogy 2020 után másodszor győzött a Liverpool pályaválasztása mellett – két idegenbeli sikert a bergamóiakon kívül pedig csak a Real Madrid és az FC Barcelona ért el a „vörösök” otthonában az európai kupákban.

Gian Piero Gasperini csapatának legjobbja a korábbi West Ham-támadó, Gianluca Scamacca volt, aki első olasz játékosként duplázott a Liverpool vendégeként az európai porondon. 

A „vörösöknek” 34 mérkőzés (29 győzelem, öt döntetlen) óta tartó hazai veretlenségi sorozata szakadt meg az Atalanta ellen. Legutóbb a Real Madridtól kaptak ki otthon, ráadásul 2023 februárjában – Scamaccához hasonlóan – Vinícius Júnior és Karim Benzema is két gólt szerzett az Anfielden.

Jürgen Klopp regnálása alatt ez volt a Liverpool ötödik veresége 43 hazai európai kupameccsén, az Atalanta (kétszer) mellett csak az Atlético Madrid, az Inter és a Real Madrid nyert Liverpoolban.


A Bayer Leverkusen hazai pályán 2–0-ra nyert a West Ham United ellen, így a gyógyszergyáriak egy meccsre kerültek attól, hogy beállítsák a Juventus csúcsát és 43. mérkőzésükön is megőrizzék veretlenségüket, ugyanis jelenleg 42 meccses a veretlenségi sorozatuk – ezzel a 21. század leghosszabb ilyen sorozata lenne a Leverkusené a torinóiakéval együtt.

Xabi Alonsóéknál ismét több játékos nyújtott kimagasló teljesítményt: Jonas Hoffman például a 2016–2017-es idény óta először vállalt szerepet két gólban az El-ben (gól és gólpassz) – akkor azonban még a Mönchengladbach játékosa volt. Mellette sokat tett a győzelemért Florian Wirtz is, aki az első félidőben ötször annyi (5) helyzetet alakított ki, mint az egész West Ham (1).

A Leverkusen fölényét még számos statisztika támasztja alá: összesen 76-szor (!) értek labdába az ellenfél tizenhatosán belül (ez a 2016–2017-es idény óta a legtöbb a sorozatban),  másrészt a mezőnyjátékosok közül csak két leverkuseninek nem volt kapura lövése a meccsen: a 66. percben pályára lépő védőnek, Piero Hincapiének és az ugyanakkor beálló középpályásnak, Nathan Tellának.

Sokatmondó adat az is, hogy a kapura lövések aránya 32–1 volt a mérkőzésen, s az angolok egyetlen kísérletére a 82. percig kellett várni… Ráadásul a Leverkusennek csak a támadóharmadban több mint 70-nel több passza volt (377), mint a West Hamnek az egész pályán (303).

A Leverkusen újabb sikerével történelmi triplázás küszöbén áll: Xabi Alonsóéknak egy-egy meccset kell nyerniük a Bundesliga-címhez és a Német Kupa-győzelemhez és még négyet az El-sikerhez.


Az AS Roma Gianluca Mancini első félidőben szerzett fejes góljával nyert 1–0-ra az AC Milan vendégeként az olasz párharc odavágóján. A fővárosiak védőjének ez már az ötödik gólja volt az idényben, amit fejjel szerzett, ami a legtöbb az öt európai topligában minden sorozatot figyelembe véve. Daniele De Rossi munkáját dicséri az is, hogy a „farkasok” egymás után negyedik meccsüket hozták le kapott gól nélkül, ilyenre legutóbb 2017 októberében voltak képesek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik