El: Xabi Alonso Guardiolára emlékeztet engem – Mourinho

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.05.12. 10:31
null
Mourinho és Xabi Alonso: elismerően nyilatkoztak egymásról (Fotó: Getty Images)
Ahogy arról beszámoltunk, a Roma 1–0-ra legyőzte a Bayer Leverkusent a labdarúgó Európa-liga elődöntőjének első mérkőzésén. A Leverkusen játékosai szerint még nyílt a párharc, de meg kell találniuk a módját, hogyan törhetnék fel a José Mourinho által összerakott védelmet. Xabi Alonso, a németek edzője kitért a találkozóra korábbi mesterével, míg a portugál a fiatal olasz középpályást, Edoardo Bovét méltatta.

Lukas Hradecky, a Leverkusen kapusa nem volt elégedett az eredménnyel. „A mérkőzés 0–0 is lehetett volna. Volt néhány jó lehetőségünk a meccs elején, kár, hogy nem lőttük be őket.”

Hradecky kiemelte azt is, hogy Mourinho mindig jól összerakja csapatai védelmét. „Nem könnyű támadni egy Mourinho-csapat ellen. Nagyon masszívak hátul, meg kell találnunk a módját, hogy jövő csütörtökön áttörjük őket. Szerintem minden esélyünk megvan a továbbjutásra. Nehéz meccs lesz, de a Lipcsét és a Bayernt is megvertük otthon.”

Hasonlóan nyilatkozott Florian Wirtz is az UEFA oldalának. „Nagyon megnehezítették, hogy helyet vagy mélységet találjunk, ezért nehéz volt kihasználni a tempónkat, mert nagyon egységesek maradtak."

Xabi Alonso, a Leverkusen edzője sem volt elégedett az egygólos vereséggel: „Nem vagyunk boldogok és elégedettek ezzel az eredménnyel, nem akartunk veszíteni. De azt is tudjuk, hogy a jövő héten újabb esély van, és tisztában vagyunk vele, mit kell tennünk. Meg kell nyernünk a mérkőzést. Nincs helye a hibáknak. Koncentráltnak kell maradnunk."

A Bayer Leverkusen edzője kitért kollégájára, aki korábban három idényen át edzője volt a Real Madridban. A portugál irányítása alatt 151 mérkőzésen lépett pályára Madridban, ezen idő alatt három trófeát is nyert. „Beszélgettem Mourinhóval. Jó volt csaknem tíz év után. Taktikai szempontból számítottam rá, hogy egy erős csapattal fogok találkozni. Az első tíz percben volt néhány jó lehetőségünk, ám már a jövő hétre gondolunk, még nincs minden veszve, készülünk rá."

A párharc első mérkőzésének egyik legjobban várt pillanata volt a két edző találkozója. A portugál tréner a mérkőzés előtt elismerően beszélt a Marcának korábbi játékosa munkájáról. „Xabi Alonso remek edző lesz, engem Guardiolára emlékeztet.”


A mérkőzés után Mourinho már a római labdarúgókat dicsőítette. „Megvan a játékosokban a mentalitás, a vágy és az empátia. Mindent meg akarnak tenni azért, hogy a szurkolók boldogok legyenek. Nem volt könnyű meccs, különösen mentálisan nem. Nehéz a Leverkusen ellen játszani, és kilencven percen keresztül koncentráltnak maradni.”

A 60 éves portugál tréner külön kitért a gólszerző Bove teljesítményére is. „Bove fejlődése inkább a szülei, a nagymamája munkája, mint az enyém. Rendkívüli a neveltetése, intellektuális és akadémiai képzésben részesült. Érzelmileg is felnőtt. Én csak a munkám végzem, ami nem más, mint hogy segítsem a fejlődését.”

Nemanja Matics, a Roma középpályása is a húszéves fővárosi középpályást dicsérte. „Bove? Nagyszerű munkát végez napról napra, nagyon keményen dolgozik, megérdemelte a gólokat. A fiatal játékosoknak fontos, hogy játsszanak és jól teljesítsenek. Fejlődik. Fontos játékosa lesz a klubunknak a jövőben.”

Természetesen megszólalt a mérkőzést eldöntő Edoardo Bove is. „Örülök a gólnak, de még jobban az eredménynek. Fontos, hogy megnyertük a párharc első meccsét, és jövő csütörtökön ugyanezzel a vággyal megyünk Németországba.”

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
AS Roma (olasz)–Bayer Leverkusen (német) 1–0 (0–0)

Róma, Stadio Olimpico. Vezette: Michael Oliver (angol)
ROMA: Rui Patrício – G. Mancini, Cristante, Ibanez – Celik, Bove (Wijnaldum, 76.), Matic, Lo. Pellegrini, Spinazzola – Belotti (Dybala, 76.), T. Abraham. Vezetőedző: José Mourinho
LEVERKUSEN: Hradecky – Kossounou (Bakker, 35.), E. Tapsoba, Tah – J. Frimpong, E. Palacios, Andrich (Amiri, 90+2.), Hincapié – M. Diaby (Adli, 72.), Wirtz – Hlozek (Azmun, 72.). Vezetőedző: Xabi Alonso
Gólszerző: Bove (63.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik