Taktikus játékkal szerzett egy gól előnyt a Roma a Leverkusen ellen

Vágólapra másolva!
2023.05.11. 20:47
null
A Roma Edoardo Bove (balra) góljával nyert (fotó: AFP)
Az Európa-liga döntőjébe jutásért lépett pályára Rómában az AS Roma és a német Bayer Leverkusen, a tét már a budapesti döntő volt. A végig kiegyenlített, nem túl izgalmas találkozót Bove gólja döntötte el, így a hazaiak egygólos előnnyel utaznak a visszavágóra.
EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

AS Roma (olasz)–Bayer Leverkusen (német) 1–0 (0–0)
Róma, Stadio Olimpico. Vezette: Michael Oliver (angol)
ROMA: Rui Patrício – G. Mancini, Cristante, Ibanez – Celik, Bove (Wijnaldum, 76.), Matic, Lo. Pellegrini, Spinazzola – Belotti (Dybala, 76.), T. Abraham. Vezetőedző: José Mourinho
LEVERKUSEN: Hradecky – Kossounou (Bakker, 35.), E. Tapsoba, Tah – J. Frimpong, E. Palacios, Andrich (Amiri, 90+2.), Hincapié – M. Diaby (Adli, 72.), Wirtz – Hlozek (Azmun, 72.). Vezetőedző: Xabi Alonso
Gólszerző: Bove (63.)

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
Juventus (olasz)–Sevilla (spanyol) 1–1

ÖSSZEFOGLALÓ

A Xabi Alonso irányítása alatt óriási javulást mutató Bayer Leverkusen José Mourinho Romájához látogatott az Európa-liga elődöntőjének első meccsén. A németek már az 1. percben előnyhöz juthattak volna, ha Andrich 12 méterről kicsit jobban céloz. A meccs elején a Bayer volt aktívabb, de az első negyedóra végén a Roma is veszélyeztetett – Pellegrini ívelt középre, Ibanez közeli fejesét óriási bravúrral ütötte oldalra Hradecky, majd rárajtolt a labdára Cristante, de már nem tudta begyötörni éles szögből.

Az első félidő második felében egyik csapat sem alakított ki komolyabb helyzetet, így gól nélküli döntetlennel vonulhattak pihenőre a felek.

Egészen a 63. percig kellett várni a vezető gólra – Abraham bűvölte a labdát a kapunak háttal a Leverkusen tizenhatosán belül, lefordult a védőjéről, lövésénél Hradecky óriásit védett, a kipattanó éppen Edoardo Bove elé került, s a 20 éves játékos 11 méterről a bal alsó sarokba lőtt. 1–0

Mourinho együttese a hátralévő szűk fél órában átadta a területet a Leverkusennek, de a németek nem tudták feltörni az olaszok védekezését – a Roma egygólos előnyből várhatja a visszavágót.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. perc: Vége a mérkőzésnek, a Roma egygólos előnyt szerzett a visszavágóra. 1–0

90+3. perc: Spinazzola kapott sárgát, mert felrúgta Frimpongot.

90+2. perc: Andrich nem tudott már járni, Amiri állt be a helyére.

90. perc: 4 perc a ráadás.

89. perc: Ibanez rendszabályozta meg Azmunt, ezért kapott sárgát.

87. perc: Rui Patrício vétett el egy labdát az ötösénél, a kipattanót Frimpong rálőtte 8 méterről, a Romának szerencséje volt, Cristante ugyanismellel mentett, aztán már Azmun szabálytalankodott, felszabadult a hazaiak kapuja.

84. perc: A Roma átadta a területet a Leverkusennek, hátha egy kontrából növelheti az előnyét.

81. perc: A szögletet könnyedén fejelték ki a védők.

80. perc: Frimpong húzta meg a jobb oldalon, Spinazzola mellett még középre is tudta tenni, szöglet lett belőle.

76. perc: Cserélt a Roma, Bove helyett Wijnaldum, Bellotti helyett pedig Dybala a pályán.

76. perc: Abraham kapott sárga lapot, odarúgott Hincapiénak.

72. perc: Kettőt is cserélt a Leverkusen, Hlozek helyett Azmun, Diaby helyett Adli a pályán.

67. perc: Belotti egy csel után éles szögből rálőtte, Hradeckyről kijött labda, a kipattanót Bove azonnal ellőtte – fölé.

65. perc: Az első Leverkusen-szöglet jöhetett a bal oldalról, és az előrehúzódó Hincapié fejese elszállt a léc felett.

Bove ünnepli a gólját (fotó: AFP)
Bove ünnepli a gólját (fotó: AFP)

 

63. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET A ROMA! Abraham bűvölte a labdát a kapunak háttal a Leverkusen tizenhatosán belül, lefordult a védőjéről, és lőtt, Hradecky bravúrral védett, de a kipattanó éppen Bove elé került, a fiatal játékos pedig 11 méterről, ballal a jobb alsóba lőtt. 1–0

62. perc: Diaby végre egyszer megiramodhatott a jobb oldalon, a beadása sem tűnt rossznak, a csapattársak viszont nem érezték az ütemet.

60. perc: A közönség már elégedetlenkedik, nincs sok esemény a pályán.

58. perc: Mancini odaugrott igazságot tenni, akárcsak Tah, ezért mindketten kaptak egy-egy nyugtató sárgát.

57. perc: Diaby kapott sárga lapot, miután odarúgott Pellegrininek, majd kicsit összeugrottak a játékosok.

52. perc: A jobb oldali szögletet röviden fejelte ki Frimpong, Belotti kapásból rálőtte vagy 14 méterről, de igen gyengén. Jöhetett a kirúgás.

51. perc: Pellegrini ívelt a hosszú sarok felé, végül Tapsoba csúsztatta szögletre a labdát a berobbanó Ibanez elől.

50. perc: Andrich szabálytalankodott Abrahammel a tizenhatos bal sarka közelében, sárga.

48. perc: Spinazzola futott el remekül a bal oldalon, majd ügyesen gurított vissza a tizenhatos vonala környékére, de a rómaiak elrontották a lehetőséget.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Mozgalmas jelenet, de ennyire azért nem volt izgalmas az első félidő (fotó: AFP)
Mozgalmas jelenet, de ennyire azért nem volt izgalmas az első félidő (fotó: AFP)

 

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. perc: Vége az első félidőnek, gól nincs. 0–0

45+2. perc: Szögletet rúghatott a Roma a jobb oldalról, Belotti fejese gyenge volt, még a kapuig sem jutott el. Persze lehet, hogy passznak szánta...

45. perc: Három perc a hosszabbítás.

40. perc: Rendkívül sok a játékmegszakítás, folyamatos akciót egyik csapat sem tud vezetni az utóbbi időben.

35. perc: Igen. Kényszerű csere, Bakker jön az elefántcsontparti helyére.

33. perc: Kossounou kapott a combjához a saját tizenhatosa oldalvonalánál, majd lefeküdt a földre, hogy ápolhassák. Csere lesz?

29. perc: Belotti esett el a Leverkusen tizenhatosán belül, örült volna a tizenegyesnek, de nem kapta meg, jött a német kirúgás.

25. perc: Celik esett nagyot, a karjára, úgy tűnt, nagyon komoly sérülés lesz belőle, annyira kicsavarodott a végtag, ehhez képest egy perc után felpattant és ment tovább.

18. perc: Szabadrúgást kapott a Roma 35 méterre a Leverkusen kapujától. Pellegrini ívelt középre, Ibanez közeli fejesét óriási bravúrral ütötte oldalra Hradecky, rárajtolt a labdára Cristante, de már nem tudta begyötörni éles szögből.

15. perc: A lelátón a római legenda, Francesco Totti figyeli az eseményeket, igaz, az utóbbi időben ő sem sok mindent látott a pályán.

7. perc. Wirtz remek kényszerítő után kapta a vissza a labdát, majd 14 méterről, laposan centikkel lőtt a jobb alsó mellé.

1. perc: Bal oldali Leverkusen-támadás futott a pályán, a beadás után Andrich lőtte rá 12 méterről, de a kaput nem találta el, pedig nagy lehetőség volt.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Roma tiszta pirosban, a Leverkusen tiszta fehérben játszik.

 

 

ELŐZMÉNYEK

Az Európa-liga budapesti döntőjére – a Juventus mellett – egy másik olasz klub is pályázik, de José Mourinho vezetőedző Romájára kifejezetten nehéz feladat vár a tavaszra egyre jobb formába lendülő, a sorozat nyolcaddöntőjében a Ferencvárost búcsúztató Bayer Leverkusen ellen. A két klubot talán Rudi Völler személye köti össze leginkább, a legendás német csatár játszott mindkét csapatban, jelenleg a Leverkusen utazó nagykövete, a felesége pedig római, AS Roma-szurkoló.

„Kompromisszumot kötöttem a nejemmel: énekelheti a Roma-himnuszt, de ha a Leverkusen gólt szerez, ünnepelünk – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak Rudi Völler, aki szerint a párharcnak nincs kimondott esélyese. – José Mourinho a legjobban motiválók közé tartozik, de a Leverkusent irányító Xabi Alonso is kiválóan összerakta a csapatot, ezért kiegyenlített csatára számítok.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik