Ekl: évekig együtt futballoztak, Szélesi Zoltánnak van mit mesélnie a kölni vezetőedzőről

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.08.23. 10:26
null
Szélesi Zoltán egy 2021-es U-válogatott mérkőzésen (Fotó: Dömötör Csaba)
A Mol Fehérvár nagy erőkkel készül az 1. FC Köln elleni Európa-konferencialiga-playoff-visszavágóra – mint ismert, a Németországban lejátszott első mérkőzést a székesfehérvári labdarúgócsapat nyerte meg 2–1-re. A fehérváriak hivatalos honlapja megszólaltatta Szélesi Zoltánt, a magyar U19-es válogatott szövetségi edzőjét, aki három évig csapattársa volt Steffen Baumgartnak, a kölniek jelenlegi vezetőedzőjének az Energie Cottbusban.

„Baumi már rutinos játékos volt, a családjával Berlinben élt, onnan ingázott Cottbusba – idézte fel a megismerkedésük időszakát Szélesi Zoltán a molfehervarfc.hu-nak. – Kint már akkor rendszeresen közösen étkeztünk edzések előtt vagy után, mi egy asztalhoz kerültünk. Sokat segített a fiataloknak és a légiósoknak is, a helyi lapokat például együtt olvastuk át, ezzel is segített megtanulni a nyelvet. Jól beleállt a cottbusi közegbe, fontos eleme volt a csapatnak és az öltözőnek.”

Szélesi szerint Steffen Baumgart már akkoriban sem titkolta, hogy vezetőedzőnek készül, és szeretne a legmagasabb szintre eljutni.

„Nagyon erős karakterű emberről van szó, talán egy kicsit jó értelemben vett különc is. Biztos a Vidi-szurkolóknak is feltűnt például a védjegyévé váló svájci sapka a kispadon. Játékosként is olyan volt, hogy gondolt egyet, és megnövesztette a haját, úgy nézett ki, mint Andre Agassi a fénykorában. Mondtuk neki, hogy vágassa le, de ő mindig kitartott amellett, amit elkezdett. Határozott véleménye volt a dolgokról, ez látszik szerintem az edzői stílusán is. Űzi-hajtja a brigádját, sokat mosolyognak szerintem, és biztosan sokszor »oda is vág«, ha kell.”

A 28-szoros magyar válogatott védő megvilágította egy érdekes fejlemény hátterét is: az akkoriban a német második vonalban szereplő Cottbus feljutását hozó 2005–2006-os idényben az alapvetően csatár Baumgart váratlanul Szélesi Zoltán posztján, jobbhátvédként tűnt fel, mert…

„…megsérültem a Bayern München elleni, hagyományosnak mondható felkészülési találkozón, eltört a lábközépcsontom. A szakmai stáb úgy ítélte meg, hogy a rutinos támadó tudja a legjobban megoldani a posztot, igazuk is lett. A védekezésrészét inkább szívből oldotta meg, de a gyorsasága és a párharcerőssége miatt jó teljesítményt tudott nyújtani az »én« posztomon is.”

S hogy mit vár Szélesi a csütörtök esti visszavágótól?

„Nem szeretek olyanokat mondani, hogy most fel kell kötni a nadrágot, meg hogy »ki kell bírni« a visszavágót, szerintem nem ez a jó hozzáállás. Úgy kell nekimenni a mérkőzésnek, mint a kintinek, szurkolni fogok majd a csoportkörért én is csütörtökön este!”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
4. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Csütörtök, 19.00:
Mol Fehérvár FC–1. FC Köln (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik