Kihagyott ziccerek, védelmi hibák: 3–0-ra kikapott a Puskás Akadémia

Vágólapra másolva!
2022.07.21. 21:20
A labdarúgó Európa-konferencialigában a Vitória Guimaraes 3–0-ra megverte odahaza a Puskás Akadémiát a 2. selejtezőkör első felvonásán.
Fotó: Puskás Akadémia
Fotó: Puskás Akadémia
Fotó: Puskás Akadémia
Fotó: Puskás Akadémia
Fotó: Puskás Akadémia

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Vitória Guimaraes (portugál)–Puskás Akadémia 3–0 (2–0)
Guimaraes,
D. Afonso Henriques Stadion, 14 863 néző. Vezette: Nalbandjan (örmény)
Guimaraes: B. Varela – Miguel Maga, Jorge Fernandes (Amaro, a szünetben), Mumin, Ogava – Tiago Silva (Da Luz, 70.), A. Semedo, André Almeida (Janvier, 83.) – Lameiras (Daniel Silva, 83.), Jota Silva, André O. Silva (Anderson Silva, 64.). Vezetőedző: Joao Aroso
Puskás Akadémia: Markek – Szolnoki (Bakti, 88.), Spandler, Stronati – Mezghrani, Van Nieff, Baluta (Urblík, 79.), Nagy Zs. – Slagveer (Skribek, 43.), Colley (Zahedi, a szünetben), Kiss T. Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Gólszerző: Lameiras (4.), Tiago Silva (39.), Anderson Silva (65.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ennél rosszabbul aligha kezdődhetett volna a a Puskás Akadémia nemzetközi kupaszereplése. Még négy perc sem telt el a Vitória Guimaraes elleni meccsből, amikor a hazai pályán játszó portugál együttes úgy szerzett vezetést, hogy hat felcsúti játékos próbált felszabadítani a saját tizenhatosán belül, Rúben Lameiras lövésénél a labda mégis utalt talált a hálóba. A folytatásban is a hazaiak maradtak lendületben, többet birtokolták a labdát, szinte végig a magyar együttes térfelén folyt a játék.

Az első negyedóra végén Hornyák Zsolt együttese egy pillanatra kijött a szorításból, Colley Lamin szép cselekkel játszotta tisztára magát, ám a lövésre már nem maradt ereje, így Bruno Varela védte a középre tartó labdát. A másik kapuban Markek Tamás bravúrral ütötte szögletre André Almeida léc alá tartó labdáját, és bár a házigazdák irányították a meccset, a 34. percben Kiss Tamás a hálóba pofozta a labdát – a játékvezető azonban les miatt (jogosan) érvénytelenítette a találatot. Egyenlítés helyett újabb portugál gól következett, Tiago Silva bődületes lövése után már kettővel vezetett a Guimaraes. Egy perccel később a ziccerbe kerülő Luciano Slagveer előbb a kapu mellé emelte a labdát, majd a mozdulat után a combjához kapott, nem is tudta folytatni a játékot.

A fordulás után jóval kezdeményezőbben és aktívabban futballozott a magyar csapat, a könnyelműen elpasszolt labda után a szünetben pályára lépő Sabab Zahedi került helyzetbe, ám lövését védte a portugálok kapusa. Néhány perccel később Kiss Tamás futott el a bal szélen, laposan középre adott, de a labda az üresen érkező Alexandru Baluta mögé érkezett...

A hatvanadik percben Nagy Zsolt bal oldali beadása után ismét a román támadó veszélyeztetett, ám a léc alá hulló labdáját Bruno Varela szögletre ütötte, a hideg zuhanyt viszont Sabab Zahedi kihagyott helyzete jelentette, a támadó hatalmas helyzetben lőtt a bal alsó sarok mellé. A kihagyott helyzetekért megfizetett a PAFC, Anderson Silva egy perccel pályára lépése után hajszálpontos lövést küldött a bal alsó sarokba.

A háromgólos vereséggel a kiesés szélére sodródott a Puskás Akadémia. 3–0

PERCRŐL PERCRE


A lefújás után kap egy sárga lapot még a lökdösődő Anderson Silva.

90+9. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+8. perc Nagy és Valera lökdösődik, pontosabban a kapus ellökte az eléálló bekket. Urblík, majd Skribek beadása is pontatlan.

90+7. perc Skribek kiharcol egy szögletet a jobb szélen, Ogava mellett.

90+5. perc Luz jobb oldali beadását Javier jobbal kapura teszi nyolcról, balra vetődve véd Markek, Daniel Silva jobbal 14-ről a léc felé lő!

Addig is a hazai drukkerek fenyegetik a VIP-páholyban ülő portugál vezetőket, a szünetben is volt némi rendetlenkedés a lelátón. Lásd a cik előtt írtakat.

Ápolás.

90+2. perc Daniel Silva megrúgja Urblíkot, sárga lap és szabadrúgás, a sértett beadását elüti a Muminnal összefutó Spandler fejéről.

Hat perc a ráadás!

Visszaállt a végére a hazai csapat. De nem megy előre a PAFC sem már.

88. perc Bakti Balázs be, Szolnoki le. Anderson Silva is visszatér.

Hosszas ápolás a pályán.

86. perc Janvier passzát Luz 20-ról ballal a bal alsó mellé rúgja. A Spandlernek nekifutó A. Silva feje fáj, nem történt szabálytalanság.

83. perc Daniel Silva és Nicolas Janvier a pályán, Lameiras és Almeida ment le.

82. perc MELLÉ, Urblík ad be balról egy szabadrúgást, Spandler a bal sarok elől, három lépésről a kapu rövid sarka mellé fejeli a labdát!

A hivatalos nézőszám: 14 863.

80. perc Ogavát szerelik ismét, Kiss megindul, de Zahedi a 16-os elől képtelen elégurítani a labdát. Zahedi egyes források szerint az NB I legjobban fizetett játékosa.

79. perc Urblík József be, Baluta le.

77. perc Mezgrani jobb oldali beadása is a kapusé.

76. perc Ogava hazaadását Valera éppen csak elrúgja a rárámadó Zahedi elől.

74. perc Luz nem találja el jobbal A. Silva jobb oldali szögletét, megúszta a PAFC.

70. perc Nélson Da Luz váltja.

69. perc
Silva orrcsontja fáj, és jókora monoklit kapott. Csere lesz.

A magyar csapat szerencséjére nincs VAR.

67. perc
Jota Silvát kell ápolni, lekönyökölte Patrizio Stronati. Minimum sárga lap.

#AHistóriaDaMinhaVida#VSCPAFCpic.twitter.com/vgC2uQuQ8o


65. PERC ILYEN EGY PONTOS CSERECSATÁR: ANDERSON SILVA ballal a bal, azaz a hosszú alsóba lő az ötös bal sarka elől, első labdaérintéséből. A bal szélen meginduló Jota Silva adta a gólpasszt, Markek lába között ment be a labda a kapuba. A felcsúti védelem nyílt napot tartott... 3–0!

64. perc Anderson Silva be, André Silva le.

63. perc Stronati ráesik véletlenül Mimunra Van Nieff beadása után, miközben a kapus elcsípi a beadást.

61. perc ZAHEDI EZT IS KÉPES KIHAGYNI, a figyelmetlen Ogava passzát ballal 11-ről, picit jobbról a bal alsó sarok mellé gyötri. A bevetődő Mumin lába között.

60. perc Nagy balról ballal szépen ad be, Van Nieff tanári indítása után, Baluta hétről jobbal a léc alá perdítene, de véd szép robinzonáddal Valera. A szöglet után Skribek lövése nagyon rossz.

58. perc Balutának nagyon nem megy ma, de Spandler kétszer is kisegíti őt.

53. perc Ogava a földön, támad a Puskás, Mezgraninak pocsék passzt ad Skribek. Szolnoki hősiesen mentett a japán elől, becsúszva, nem volt szabálytalan.

Zahedi nem csodálkozna, ha a Puskás Akadémia a csoportkörbe jutna.

51. perc
A. Silvát kell ápolni, odalépett Skribek lábára. Folytatja.

48. perc Yoëll van Nieff kap sárga lapot A. Silva megrúgásáért.

47. perc Magyar helyzettel, nem figyelnek a hazai középpályások,Tiago Silva hazagurít, elcsípi a labdát Zahedi, de ballal gyatrán a kapusba lő, kissé balról, 12 méterről. ZICCER VOLT!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Sabab Zahedi be, Colley le, a lesérült Fernandest meg André Amaro váltja a másik oldalon.

68 százalékban volt a hazaiaknál a labda.

Hétszer lőttek kapura a hazaiak ma, 3-szor a kapu felületére, a vendégeknél ez az arány 2/1. 11 szabadrúgás ott, 3 a magyar csapatnál.

Ami a csapatot illeti: a klub hétfőn bejelentette, hogy kétéves profi szerződést kapott a 19 éves Etienne Eto'o, a háromszoros BL-győztes Samuel Eto'o fia. A kameruni U20-as válogatott csatár tavaly ősszel csatlakozott a Guimaraes U23-as gárdájához, az új idényben pedig már a portugál élvonalban szereplő első csapatban is lehetőséget kaphat. Ugyanakkor a Puskás AFC ellen készülő Ekl-keretbe nem került be.

„Várjuk az ifjúsági és sportért felelős államtitkár döntését, mivel úgy gondoljuk, ilyen folyamatos törvénysértés egy jogállamban nem fordulhat elő” – adott hangot Moreno kinevezése miatti felháborodásának hétfői közleményében a Labdarúgóedzők Országos Szövetsége (ANTF). A szövetség azt is kifogásolja, hogy nemcsak Moreno Teixeirának, hanem a stábjában helyet kapó több segítőjének sincs meg a megfelelő végzettsége ahhoz, hogy az élvonalban dolgozhassanak – ezért kérnek kormányzati beavatkozást az ügyben. Egyébként hivatalosan az UEFA is Joao Felipe Arosót jelöli meg az együttes vezetőedzőjének az Ekl oldalán, mert a szakmai stábból neki megvan a szükséges végzettsége.

Portugáliában botrányt kavart a Puskás AFC elleni Európa-konferencialiga-selejtezőre készülő Vitória Guimaraesnél történt múlt heti edzőváltás. A portugál edzők szövetsége éles hangú közleményben támadta meg a megfelelő végzettséggel nem rendelkező Moreno Teixeira kinevezését. Eközben a klub bejelentette, hogy profi szerződést kötött a háromszor BL-győztes Samuel Eto'o fiával, az U20-as kameruni válogatott Etienne Eto'óval.

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás.

43. perc Skribek Alen áll be a helyére, szélsőcsere.

Csere lesz.

40. perc Kimarad, Spandler passzát az ötös jobb sarka elől jobbal a kifutó kapus fölött a bal, azaz a rövid alsó sarok mellé emeli. Aztán a jobb combjához kap, ápolás.


39. PERC NAGYON NAGY GÓL, SAJNOS, TIAGO SILVA jobbal szétlövi a jobb felső sarkot középről, 22 méterről. Magyar labdavesztés után gyors támadás indult a bal oldalon, Jota lapos beadását visszagurította okosan A. Silva. 2–0!

37. perc Almeida passzol Jota elé, aki kissé balról ballal középre adna, ment becsúszva Mezgrani. Nagyot harcol ma a belga légiós.

34. perc EJNYE, csodás támadás, Nagy és Baluta rúgat gólt Kissel, de les.

33. perc Slagveer könnyelmű, a 16-oson belül sarokkal figurázna, Almeida így ziccerben, ballal lő az ötös bal sarka elől, de közbevetődik Spandler és Stronati!

Bővebben itt!

„Olyan elvárásokat támasztott a vezetőséggel szemben – az érkezőket illetően –, amelyek a pénzügyi helyzet miatt jelenleg nem kivitelezhetők. Nagy változások történtek a klub életében, majdnem a csapat fele távozott, még a csapatkapitányunkat, Rochinhát is elvesztettük, és nagyon sok új játékos érkezett. Személy szerint nagyon váratlanul ért Pepa távozása, korábban nem hallottam az esetleges elbocsátásáról.” Hozzátette a Nemzeti Sportnak, hogy a 41 éves portugál szakember nem fogadta el, hogy nincs beleszólása a transzferekbe.

Kaotikus a helyzet a Vitóriánál, hiszen a nemrég megválasztott vezetőség mindössze kilenc nappal a Puskás Akadémia elleni idegenbeli Ekl-selejtező előtt menesztette Pepa vezetőedzőt és teljes stábját. A hírek szerint azért köszönték meg Pepa munkáját, mert olyan játékosokat szeretett volna igazolni a távozók helyére, akiket a csapat nem engedhet meg magának.

„Az előző idényt nem úgy fejeztük be, ahogy szerettük volna, sok problémánk volt: a klub pénzügyi gondokkal küzdött, ráadásul szinte mindig voltak sérültjeink, hiányzóink. Szerencsénk is volt, mert a Porto a Tondelával játszott kupadöntőt (3–1). Ha a bajnok akkor kudarcot vall, nem játszhatnánk az Ekl-ben (az élvonalból kieső Tondela indulhatott volna – a szerk.). Nagyon jó meccseket vívtunk a nagycsapatokkal (Porto, Benfica, Braga, Sporting CP), de a papíron gyengébbnek számító ellenfeleink ellen rosszul teljesítettünk, így rengeteg pontot elbuktunk” – értékelte klubja teljesítményét a Sportrádiónak a mindössze 20 éves kapus.

Bencze Antal négy éve légióskodik a portugál élvonal előző idényében a 6. helyen végző, az idén 100 éves Vitória Guimaraesnál, amely azért indulhat az Európa-konferencialiga selejtezőjében, mert a BL-indulást a bajnoki címével kivívó FC Porto a Portugál Kupát is megnyerte.

30. perc
A szögletet elméri a kapus, de mindegy, Jotának így is magas volt.

29. perc
Markek kikapja a léc alól Almeida jobblábas, 23 méteres lövését, Stronati csúnyán eladta előtte a labdát.

26. perc Most Slagveer fut vissza Ogavát szerelni.

25. perc Ogava bal oldali, ballábas beadását kivágja az ötösön a gólra éhes Jota elől Spandler.

24. perc Tiago Silva a saját jobb lábára sarkazza a labdát, Slagveer közbelép, Jotát megrúgja picit Spandler a 16-os előt... tovább!

23. perc Van Nieff elfejeli a szögletet, Baluta meg szépen passzol balra a 16-oson belül Mezgrani elé.

22. perc Jota beadna balról ballal, Mezghrani becsúszva szereli őt, de szögletre.

21. perc Jota és Stronati összekapott. De már béke van.

19. perc Nagy kifejeli a kapu elől Almeida jobb oldali szabadrúgását.

17. perc COLLEY! Van Nieff remek passzát elhúzza Almeida lába alatt az ék, de ballal 12-ről gyatrán a kapus elé lő.

16. perc Slagveer jobb oldali beadását becsúszva szögletre menti Mumin, a Baluta-beadást tízről rosszul találja el picit balról Spandler! Helyzet volt!

15. perc Remek a hangulat a hazai B-középeben, mint egy moshpit a régi szépben egy Superbutt-koncerten.

12. perc Nagy bal oldali, ballábas beadása Muminé, előtte Lameiras cselezgetett szépen, a 16-os előtt szerelte őt még szebben Spandler.

8. perc Nagy nyomás alatt a PAFC, de már jobban figyelnek, mint a gól előtt.

Lameiras 27 éves, szélső, ügynöke a nagy Jorge Mendes! 2015-ben megfordult a Tottenhamben, két évet játszott a Coventry Cityben.


Éppen Lameiras beadásával indult az akció...

Egy jobb oldali beadást az ötös bal sarka elől középre fejeli Almeida, nem jó a beadás az ötösön felugró A. Silvának, de Jota Silva jobbra tolja a labdát, a lövés meg nagyon pontos volt.

4. PERC VEZETNEK A HAZAIAK, kissé jobbról, 14 méterről a bal, azaz a rövid alsó sarokba rúgja ballal a labdát RÚBEN LAMEIRAS. 1–0!

1. perc Nagy szereli a 16-oson zseniális becsúszással A. Silvát, a szöglet után 11-ről, kissé jobbról a léc fölé lő Almeida.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek tiszta világoskékben.

„A videózás alapján kijelenthető, technikás futballistáik vannak a portugáloknak. Hazájuk bajnokságában ők alakítják ki a legtöbb helyzetet, támadó szellemű futballra számítok tőlük hazai pályán. Az NB I-ben a szintúgy támadó szellemben fellépő Ferencváros és a Fehérvár ellen rendre jól teljesítünk. Ezúttal is szeretnénk kihasználni a gyors játékosainkban rejlő lehetőségeket, veszélyes kontratámadások révén veszélyeztethetünk. A laikusok alighanem elkönyvelték, hogy a portugálok jutnak tovább, de én bízom benne, hogy mint a válogatott is, egységes játékkal és igazi csapatmunkával felülkerekedünk az erősebbnek vélt csapaton. Egy percig sem gondolok arra, hogy kikaphatunk, idegenben is győzelemre törekszünk, de valószínűleg nem szomorkodnék akkor sem, ha döntetlennel jönnénk haza. Nemzetközi mérkőzésről lévén szó szem előtt lesz a párharc, úgyhogy ez nagy lehetőség a klubnak és a játékosoknak egyaránt, szeretnénk megmutatni magunkat. Nem mindenkinek lesz új a terep, néhányan szereztünk már tapasztalatot nemzetközi mérkőzéseken, már csak ezért sem szabad leírni minket! Az előző idényben természetesen hideg zuhanyként ért minket a lett FK RFS elleni kiesésünk, most azonban egyben érzem a csapatot.”

Vezérszerep vár a védelem tengelyében Spandler Csabára, aki támadó szellemű futballra, magas letámadásra és technikás ellenfélre számít a portugál Vitória Guimaraes elleni párharcban. „Nem álltam le a rövid nyári szünet alatt sem, szerettem volna jó erőben lenni, a nemzeti csapatnál pedig a sikereknek köszönhetően feltöltődtem, jól érzem magam – mondta lapunknak a 26 éves középhátvéd. – A felkészülés a tervek szerint zajlott. Az osztrák másodosztályú Sankt Pölten ellen mindenki negyvenöt percet játszott, négy nullra nyertünk, majd két jelentős erőfelmérő következett a Slavia Praha és a Hoffen heim ellen. A németekkel játszva megtapasztaltuk a Bundesliga szintjét, s bár kikaptunk, örvendetes, hogy nem vallottunk szégyent, egy szabadrúgást követő megpattanó labdából, illetve pontrúgás után kaptunk gólt. Kiváló képességű labdarúgók ellen mérhettük fel, hol tartunk, jó lenne, ha minden hónapban legalább egy ilyen tempójú mérkőzést játszhatnánk.”

Nos, Guimaraesben minden bizonnyal intenzív futballra törekvő együttes ellen kell szembeszállnia Hornyák Zsolt vezetőedző csapatának. Ráadásul ha a csapat bejut a csoportkörbe, rövid időn belül hat éles meccset játszhat a nemzetközi porondon. Csakhogy ettől három selejtezőkör választja el, s az első erőpróba izzasztónak ígérkezik. Spandler Csaba azonban ezt nem bánja, szeret erős csapatok ellen

„Nem érdemes azzal foglalkozni, melyik csapat lehet az ellenfelünk a következő körben, egyelőre a Guimaraes ellen készülünk... – folytatta a huszonnégy éves kapus. – Még nem jártam Splitben, de elfogadnám, ha két-három hét múlva ez a kijelentés már nem volna igaz...”

Hétfő kora délután az is kiderült, továbbjutás esetén a Puskás Akadémia a Lovrencsics Gergőt is foglalkoztató Hajduk Splittel játszhat, ám Tóth Balázs szerint felesleges ennyire előre tekinteni, hiszen az első akadályon sem jutottak még túl.

„Koronavírusos lett szinte a teljes kezdőcsapatunk a Hammarby elleni találkozó előtt, az egészséges társaktól el voltunk zárva, ám mert jó ideig nem lehetett tudni, mi a protokoll, sokáig bíztunk benne, amennyiben negatív tesztet produkálunk, utazhatunk Svédországba – elevenítette fel a történteket Tóth Balázs. – Nem így lett, a szakmai stábnak kulcsembereket kellett nélkülöznie, ráadásul a továbbjutás egyetlen meccsen dőlt el – nem volt kérdés, melyik csapat lép tovább. Egy évvel később az Inter Turku ellen nem volt akadálya a pályára lépésemnek, és bár nem futballoztunk jól, legalább továbbjutottunk. Sajnos, a következő körben huszonöt perc alatt három gólt kaptunk a lett RFS-től, valamennyit rögzített játékhelyzetből, noha külön készültünk belőlük. A visszavágón nem sikerült betalálni, az ellenfél pedig megkontrázott, valamit azonban még hozzátennék. Ez a csapat nem volt annyira gyenge, mint többen is beállították, a következő körben a belga Gent is csak nagy nehézségek árán búcsúztatta! Ami pedig a Guimaraes elleni párharcot illeti, a lehetséges riválisok közül egyértelműen a legnehezebbet kaptuk. Hallani hangokat, hogy pénzügyi problémái vannak a klubnak, és bár a napokban edzőt váltott, egyértelműen jó csapat lesz az ellenfelünk. Nem zárható ki, hogy Portugáliában akár harmincezer szurkoló előtt is futballozhatunk, de remélem, szereztünk már annyi tapasztalatot, hogy szoros meccset játsszunk. Jó volna kapott gól nélkül hazajönni, és persze be is akarunk találni, így kedvező helyzetbe hozhatnánk magunkat.”

Zsinórban harmadik alkalommal szerepel a Puskás Akadémia a nemzetközi porondon, az előző kettővel kapcsolatban felemás érzései vannak az együttes kapusának, Tóth Balázsnak. Két esztendővel ezelőtt betegség miatt el sem utazhatott Svédországba, a Hammarby elleni Európa-liga-selejtezőre, míg tavaly előbb továbbjutásnak örülhetett az Európa-konferencialigában a finn Inter Turkuval szemben, a lett, rigai RFS elleni párharc azonban már a végállomást jelentette.

Visszavágó:
Július 28., csütörtök, 21.00: Puskás Akadémia FC–Vitória SC

A Puskás Akadémia Ekl-kerete
Kapusok: Tóth Balázs, Markek Tamás
Védők: Mohamed Mezgrani (belga), Wojciech Golla (lengyel), Patrizio Stronati (cseh), Szolnoki Roland, Spandler Csaba, Nagy Zsolt, Radics Márton
Középpályások: Yoëll van Nieff (holland), Jozef Urblík (szlovák), Alexandru Baluta (román), Artem Favorov (ukrán), Bakti Balázs, Posztobányi Patrik, Komáromi György
Támadók: Kiss Tamás, Lamin Colley (gambiai), Luciano Slagveer (holland), Sahab Zahedi (iráni), Corbu Marius, Jakov Puljic (horvát), Skribek Alen


„Két héttel ezelőtt megnéztük a portugáliai környezetet, motivációs videókat is néztünk. Az a légkör, ami vár ránk, Felcsúton nincs meg, de a Fradi és a Fehérvár ellen elég sok néző előtt szoktunk játszani. Nem hiszem, hogy gond lesz, leginkább azon múlik a meccs, hogy taktikailag hogyan tudjuk lehozni. Minél több néző előtt játszottunk az NB I-ben, annál motiváltabb volt a csapatom. A sok néző nem félénkséget hoz a csapatba, hanem bátorságot. Jó lenne, ha a Guimaraes ellen nem kapnánk gólt. Ha egy nullás győzelmet tudnánk elérni, akkor nagyon elégedett lennék.”

„Lamin Colley szerződtetésével Libor Kozákot akartuk helyettesíteni. Dinamikus játékosról beszéltünk, aki, ha hozza magát, akkor a góljaival hozzá tud segíteni minket a jó eredményekhez. Kiss Tamás szinte a gyermekemként ment el Hollandiába, és felnőttként tért vissza onnan. Megemberesedett. Nem sokat játszott kint, de férfiasabban jött vissza. Az edzéseken a hozzáállásán is látszik, hogy megkomolyodott.”

Hornyák Zsolt vezetőedző a Sportrádiónak beszélt az edzőtáborról, a portugálok elleni várható hangulatról, és hogy milyen eredménnyel lenne elégedett. „Az edzőtáborunk jól sikerült, de sajnos Wojciech Golla, az új szerzeményünk megsérült. A lengyel sajnos nem tud játszani a Guimaraes elleni két mérkőzésen, de a többiek, remélem, jól felkészültek. Sahab Zahedi még nem teljesen egészséges, számítok rá, de kilencven percet még nem tud játszani. Ha mindenki száz százalékot nyújt a tudásából, és taktikailag is megfelelően teljesítünk, akkor méltó ellenfele leszünk a portugál csapatnak.”

A játékosként a Benficában is szereplő Pepa tavaly júliusban érkezett a Guimaraeshez. Előtte, 2019-ben átvette az akkor még újoncnak számító Pacos Ferreirát, amellyel nem kis meglepetésre a nemzetközi kupaszereplést jelentő 5. helyen zárt a 2020–2021-es évadban. Korábban a Benfica U17-es csapatát, a Sanjoanensét, a Feirensét, a Moreirensét és a Tondelát irányította.

A portugál Vitória Guimaraes mindössze kilenc nappal a Puskás Akadémia elleni Európa-konferencialiga-selejtezője előtt közölte, hogy menesztette Pepa vezetőedzőt és teljes stábját. A szűkszavú közlemény szerint a csapat irányítását Moreno Teixeira veszi át, aki eddig a tartalékcsapat trénere volt.

Érkezési oldalon leginkább a legutóbb Kínában futballozó brazil csatár, Anderson Silva jelenthet erősítést, korábban a Famalicaóban két idény alatt 53 meccsen 14 gólt szerzett a portugál első osztályban.

A legdrágábban a 20 éves portugál U-válogatott középpályást, Gui Guedest értékesítették, aki ugyan még csak öt meccsen, 57 percet játszott a portugál élvonalban, de így is hárommillió eurót fizetett érte a spanyol UD Almería. A 27 esztendős Rochinha ellenben alapembere volt a gárdának az elmúlt idényben, a szélső 30 bajnokin öt gólt és három gólpasszt jegyzett – ezek után vette meg a játékjogát kétmillió euróért a Sporting CP. Az ő hiánya a leginkább érzékeny veszteség a vezetőedző, Pepa számára, viszont a legismertebb távozó nem ő, hanem a nyolcvanszoros válogatott, Eb-győztesRicardo Quaresma, aki az előző évadban 25 bajnokin két gólt és egy gólpasszt ért el, ám az idény végén nem hosszabbította meg a lejáró szerződését.

A Vitória SC működésének egyik alapját képezi a játékosok folyamatos adásvétele, így nem meglepő, hogy már ezen a nyáron is 9.25 millió euróért adtak el futballistákat(köztük voltak olyanok is, akik tavasszal is kölcsönben szerepeltek) – ez az összeg már most magasabb, mint az előző két idényben volt.

Papíron a legerősebb ellenfelet a Puskás Akadémia kapta a magyar kupacsapatok közül. A portugál élvonalban legutóbb 6. helyen záró Vitória Guimaraes a 132. az UEFA koefficienslistáján, a nemzetközi porondon legutóbb, 2019-ben csoportkörig jutott az Európa-ligában. A hazai futballisták mellett három brazil, valamint angol, angolai, cseh, francia, ghánai, japán, olasz és venezuelai légióst is foglalkoztató klub U23-as együttesében még magyar labdarúgót is találunk, a 20 esztendős kapus, Bencze Antal személyében (aki harmadik számú kapusként az első keretnek is tagja egyébként).

Ezzel együtt a két erős ellenféllel szemben megszerzett tapasztalatoknak hasznát vehetik Nagy Zsolték az Ekl-ben, hiszen a csütörtökön rájuk váró portugál Vitória Guimaraes is hasonló játékerőt képvisel, mint a legutóbbi két edzőpartner.

Viszont a másik két gyakorlómérkőzését, a cseh Slavia Praha (0–1) és a német Hoffenheim (0–2) ellen úgy veszítette el a felcsúti együttes, hogy még gólt sem szerzett, miközben mindkétszer a legjobbjaival állhatott fel a Puskás Akadémia.

A felcsútiak számára a legnagyobb „erősítést” inkább az jelentheti, hogy a tavaszi kölcsönszerződése lejártával is maradt a klubnál a tavasszal az NB I-ben nyolc meccsen négy gólt szerző iráni Sahab Zahedi – az osztrákok ellen ő szerezte a csapat negyedik gólját.

Az NB I-ben 3. helyen végzett Puskás Akadémia kapcsán mondhatjuk, hogy a csapat kerete érdemben nem változott a nyáron, mert a kulcsemberek maradtak, viszont a rutinos lengyel belső védő, a 30 éves, egyszeres válogatott Wojciech Golla és a Szlovéniából érkezett gambiai csatár, Lamin Colley szerződtetésével, illetve a tavasszal Hollandiába kölcsönadott Kiss Tamás visszatérésével bővültek Hornyák Zsolt vezetőedző variációs lehetőségei. A St. Pölten ellen 4–0-ra megnyert edzőmeccsen például Kiss duplázott és Colley is betalált.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A GUIMARAES–PAFC MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik