Hazai pályán is kikapott a lettektől, így búcsúzott a Puskás Akadémia

Vágólapra másolva!
2021.07.29. 19:47
Az Európa-konferencialiga selejtezőjének második fordulójában a Puskás Akadémia hazai pályán nemhogy nem tudta ledolgozni az idegenben összeszedett háromgólos hátrányát, hazai pályán is 2–0-s vereséget szenvedett, így kiesett.
A rigaiak Felcsúton is jobbnak bizonyultak (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A rigaiak Felcsúton is jobbnak bizonyultak (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Puskás Akadémia–FK Rigas FS (lett) 0–2 (Lemajics 53., Deocletiano 69.)

Továbbjutott: a Rigas FS, 5–0-s összesítéssel

A TALÁLKOZÓ ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET NYOMON KÖVETNI.

Meglepő húzás erre a napra is jutott Hornyák Zsolttól. A Puskás Akadémia vezetőedzője a megszokottnál (is) bátrabb futballt ígért, és hogy a tréner szavatartó ember, arról a kezdőcsapat árulkodott, a múlt héten jobb oldali védőt játszó Nagy Zsolt ezen a napon bal oldali szélső volt. Megszokhattuk már, a 28 esztendős futballista igazi jolly joker csapatában, a felcsúti szakmai stáb ezzel egyértelműen a támadószekciót kívánta megerősíteni a lettek ellen.

A háromgólos hátrány tudatában Hornyák Zsolt a felálláson is változtatott, némileg meglepő módon három belső védőt állított csapatába, való igaz, a védelem két szélén két támadó szellemű futballista, Marius Corbu és Deutsch László kapott szerepet, az ő egyértelmű feladatuk az akciók követése volt. Felívelgetésekkel azonban még véletlenül sem lett volna értelme próbálkozni, a lett csapatban öt futballista is átlag feletti magasságú volt, elég, ha csak az egy centiméter híján két méter magas Ziga Lipusceket, vagy a 198 centis Darko Lemajicsot említjük. Az RFS érthetően az első perctől kezdve türelmes futballra törekedett, és hogy játékosai rendkívül motiváltak, azt a védő Roberts Savalnieks bizonyította, aki úgy repült be méterekről az előtte becsúszó Patrizio Stronatiba, hogy rossz volt nézni... A lett védő duplán rosszul járt, sárga lapot kapott, és az arcán a bőr is felszakadt. Hamar kiderült, tartalékmezzel nem készültek a vendégek, a játékvezetők véres trikóval nem engedték vissza a pályára, a masszőr hat percen át tisztogatta a hófehér szerelést, mire a játékos visszatérhetett a védelem jobb oldalára. A Puskás Akadémiának az alkalmi emberelőnyből nem sikerült gólelőnyt kovácsolnia, az idő előrehaladtával pedig az is eldőlt, a hazaiak álma, azaz a gyors gól nem jön össze.

Sőt, a vendégek nemcsak hősiesen védekeztek, egy-egy megszerzett labdával villámgyorsan robogtak át a felcsútiak tizenhatosáig. Minden mozdulatukon – becsúszásukon, szerelésükön, megindulásukon, edzői reakciójukon – látszott, hogy rendkívül elszántak, és a hazai pályán összeszedett háromgólos előnyüket semmiképpen sem szeretnék leadni.

A hazaiaknak kockáztatniuk kellett, a tetemes hátrány ledolgozásához muszáj volt rizikót vállalniuk. A szünetben Deutsch László hátvéd helyére Libor Kozák támadó állt be, aki 193 centiméterével a lettek magasságbeli fölényét is enyhítette. A korábban a Lazióban és az Aston Villában is megforduló kilencszeres cseh válogatott futballistának mindössze két és fél perc kellett, hogy helyzetbe kerüljön, a fordulás után rögtön a találkozó addigi legnagyobb lehetőségét szalasztotta el. Próbált ritmust váltani a Puskás Akadémia, az oldalvonal mellől Hornyák is űzte-hajtotta előre játékosait, egy mesterien felépített ellentámadásból azonban a lettek szereztek vezetést, végképp eldöntve a továbbjutás sorsát. Több mint harmincöt perc ugyan hátravolt a mérkőzésből, ám látszott, ennyi idő alatt négygólos hátrányt ledolgozni gyakorlatilag képtelenség. Talán ha a vezető gólt követően nem sokkal Kozák fejese után ritkán látható módon nem kétszer is a lécre pottyan a labda, lehetett volna még újabb rohamokat indítani, ám az idő innentől végképp a vendégeknek dolgozott. Viktors Morozs vezetőedző az oldalvonal mellett álldogálva, zsebre dugott kézzel figyelte tanítványait, akik kis túlzással a világ minden tájáról érkeztek, a pályán a lett játékosok mellett volt litván, osztrák, szerb, szlovén, brazil, argentin és elefántcsontparti futballista is – a vendégek második gólját a brazil Emerson Deocleciano szerezte.

A 69. percre minden eldőlt, Hornyák Zsolt is leült a helyére, a játékosok pedig becsületből mentek előre. A lelátón helyet foglaló négy (!) lett szurkoló felállva tapsolt és kiabált, rajtuk kívül talán nem volt ember a stadionban, aki ne várta volna a mérkőzés végét. A lettek kulturált futballt játszottak ezen az estén is, a két mérkőzés alapján (sajnos) egyértelmű volt a továbbjutásuk, kétgólos (összesítésben ötgólos) előnyük tudatásban sem csak a védekezésre koncentráltak. 0–2

A Puskás Akadémia fájó vereséggel búcsúzott az Európa-konferencialigától.

A TALÁLKOZÓ ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET NYOMON KÖVETNI.

ELŐZMÉNYEK

A Puskás Akadémia vezetőedzője,Hornyák Zsoltkijelentette: nemcsak nyerni szeretnének, tovább is akarnak jutni háromgólos hátrányból a Rigas FS elleni visszavágón a Pancho Arénában.

„Ehhez minden lehetőséget ki kell használnunk, és nem hibázhatunk. Ez nem sikerült az első meccsen.Tudom, hogy nulla három után nem egyszerű, de érzem a csapaton az elszántságot, érzem a játékosaimon, hogy nagyon csalódottak.Türelmesen kell játszanunk, és ha a jobbik oldalunkat mutatjuk csapatmunkában, védekezésben és támadásban, akkor sikerülhet hamar gólt szereznünk. De nem nyílhatunk ki eszeveszetten, mert nem rossz gárda az ellenfelünk.Nem lesz egyszerű feladat, de érzem a csapat erejét, mindenki tovább szeretne jutni.”

Szavait a csapat kapusa,Tóth Balázsis alátámasztotta:

„Mindent bele kell adnunk, minél hamarabb gólt kell szereznünk, de türelmesnek kell lennünk, mert ha gólt kapunk, akkor nagyon nehéz lenne felállni. Ellenben, ha korán gólt szereznénk, akkor az egész csapat megérezné a győzelem ízét, nagy löketet kapnánk.Az önbizalmunkat szerintem nem nyirbálta meg az előző mérkőzés. Csalódottak voltunk, ezért mindenki dupla koncentrációval fog beleállni a visszavágóba.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik