KOVÁCS ERIKA
2021.01.29 10:48

Vívás: nehéz helyzetben a női kardválogatott

A női kardválogatott egyetlen tagja sincs százszázalékos állapotban.

Márton Anna (képünkön) elülső keresztszalag nélkül vív, de Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka és Katona Renáta is gondokkal küszködik (Fotó: Tumbász Hédi)


A hét elején majdhogynem ugrált mindenki örömében. Egyfelől azért, mert a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) végre „megmozdult”, és döntött a versenyszezon beindításáról, másfelől azért, mert a kardozók utolsó kvalifikációs világkupa-viadalának (március 10–14.) rendezési jogát Budapestnek ítélte. A férficsapat már megszerezte a kvótát, a női meg nagyon közel áll hozzá, s a tokiói indulás jogát hazai pályán teheti biztossá.

Csakhogy a Márton Anna (MTK), Pusztai Liza (BVSC-Zugló), Katona Renáta (Vasas SC), Battai Sugár Katinka (Interfencing DSC) összetételű kvartett jelenleg inkább hasonlít harctéri sebesültek gyülekezetére, mintsem csúcsforma felé közelítő alakulatra...

Márton Anna a decemberi országos bajnokságon sérült meg, azóta pedig kiderült, hogy elszakadt az elülső keresztszalagja. Pusztai Liza és Battai Sugár Katinka mononukleózison esett át, előbbi ugyan az óév végén megszerezte a bajnoki aranyat, de a csütörtöki keretedzésen meghúzódott a lába, utóbbi pedig mindössze négy hete vett újra kardot a kezébe. Katona Renátának pedig – ő egyébként az ősszel átesett a koronavírus-fertőzésen – eltört a nagylábujja.

Így fest most a csapat – a nehézségek ellenére hárman azért szerepelnek a szombati Magyar Kupa-forduló egyéni versenyének nevezési listáján, de indulásuk több mint kérdéses...

„Nem állunk jól, ez tény, azt is mondhatnám, hogy a nullán vagyunk  – állapította meg   Gárdos Gábor,   a női válogatott fegyvernemi vezetőedzője, aki Márton Anna mestere is. – A csütörtöki keretedzésen figyeltem a lányokat, hát, mit mondjak... Pusztai Liza meghúzta a lábát, Sugár Katinka fizikailag még nincs a topon, Katona Renátának is van gondja. Márton Panka sérülése kapcsán a diagnózis hamar megszületett, aztán hetekig tanakodtunk, hogyan tovább. A megoldást a műtét jelentette volna, csakhogy azt legalább nyolc hónapos rehabilitációnak kellett volna követnie... A másik lehetőség, és mi efelé indultunk el, hogy gyógytorna segítségével a többi izomra terheljük azt a stabilizációt, amelyet a sérült szalag adott volna. Egyelőre nem tudjuk, mi lesz ebből, Panka egyetlen alkalommal vívott a sérülése óta, az nem nézett ki olyan rosszul. Annak persze örülünk, hogy nem kell utazgatnunk, és hazai pályán szerezhetjük meg a kvótát. Remélem, addigra a két »kicsi« teljesen felépül, és Panka is jobb állapotba kerül – legfeljebb egy lábon ugrabugrálva adja a tusokat.”

A két „kicsi” közül az egyik, Battai Sugár Katinka a magyar kardvívás egyik nagy reménysége: a 17 esztendős tehetség már többször bizonyított a válogatottban, az viszont, hogy szombaton ott lesz-e a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a páston, attól függ, megérkezik-e a sportorvosi engedélye addigra.

„A mononukleózis miatt Sugi majdnem hat hetet hagyott ki, hiszen a lépe és a mája is nagyon megdagadt   – mondta el edzője,    Dávid László.   –  Fokozatosan tért vissza, de az elején nagyon fáradékony volt, előfordult, hogy két-három fejvágás után pihenőt kellett tartanunk. Technikailag nincs gond, ám a fizikuma még elmarad a korábbitól. Mostanra már jobban bírja az edzéseket, ám egy verseny más, szeretnénk valamiféle visszajelzést kapni arról is, hogyan viseli a sorozatterhelést, a hirtelen és gyorsan egymást követő erőpróbákat. A betegség mellett még teremgondokkal is küzdünk Debrecenben, vagyis korántsem állnak mögöttünk könnyű hónapok, de most csak a versenyre koncentrálunk – nem az eredmény lesz a fontos, hanem hogy megnézzük, mit bír Sugi téthelyzetben.”

2023.03.31 16:39:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori öttusázó vallja, a sport olyan karakterjegyeket ad, amelyeket semmi más nem pótolhat.

2023.03.29 13:15:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Vívók, kerékpárosok, kosarasok, futballisták dobták be a nevüket az országos hírnév levelesládájába.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szoboszlai Dominik olyan sebességgel közlekedett a bolgár védők között, hogy sokszor még szemmel is nehéz volt követni, nemhogy lábbal… Egymást követték a szebbnél szebb magyar támadások és a gólok. Bolgár kollégánk, Teodor Boriszov a szünetben szomorúan jegyezte meg: a magyar csapat úgy játszik, mintha edzésen lenne.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Petőfi Sándornak ugyan semmi köze a modern versenysporthoz, pláne az ultrafutó-világbajnoksághoz, mégis, az a gyanúm, valami hasonló, a beteljesedést előkészítő „aszketikus láz” vezethette száznyolcvan-száznyolcvanöt esztendővel ezelőtt, amikor mai értelemben véve is extrém hosszúságú gyalogtúrái során szinte a teljes történelmi Magyarország területét bejárta „kipróbáltkét csikaján”.

2023.03.27 10:36:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Aki felszabadultan tud vívni, olyan képességeket is kihozhat magából, amelyekre nem gondolt.”