Vívás: Márton Anna aranyérmes a budapesti kard-vk-n

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2021.03.13. 18:37
Márton Anna győzött a női kardozók között a budapesti kvalifikációs vk-viadalon, Pusztai Liza a harmadik helyen végzett.
Márton Anna (szemben) aranyérmes a budapesti kard világkupán (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Márton Anna (szemben) aranyérmes a budapesti kard világkupán (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Az egyéniben világbajnoki harmadik helyezett, Európa-bajnoki ezüstérmes Márton Battai Sugár, a francia Malina Vongsavady, a dél-koreai Kim Dzsi Jon és az orosz Olga Nyikitina legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol válogatottbeli csapattársával, Pusztaival csapott össze, aki előzőleg a francia Faustine Clapier, a német Anna Limbach, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunis, valamit Szofja Pozdnyakova, a 2018-as év egyéni vb-aranyérmese ellen nyert.

A két magyar összecsapását a tapasztaltabb, a hónap végén 26 éves Márton irányította, a szünetig szoros maradt az asszó, az egyperces pihenő után viszont fokozatosan nőtt a különbség, ami a végére hattusos lett. Márton határozottabb és pontosabb volt az egyéni Eb-bronzzal rendelkező, 19 éves Pusztainál.

„Nem terveztem nagyot alkotni ezen a napon, aztán a négybe jutottam, és megvan a bronzérem – mondta Pusztai Liza. A nyolcad-, és a negyeddöntős asszómban nagyon elfáradtam, így Panka ellen már a világomat sem tudtam. Egyértelműen a vasárnapi csapatversenyen van a hangsúly, arra készültünk igazán.”

Az aranyért a francia Cécilia Berderrel vívott, aki állt már vb-n egyéniben a dobogó második és harmadik fokán is. Párharcuk csak 5–5-ig volt szoros, onnantól Márton a pást közepén szép tusokat adva 8–5-ös vezetésre tett szert, majd a pihenőt követően még négy tust adott. Hét találatnyi hátrányból pedig már nem volt visszaút az egyes szakaszokban tanácstalannak tűnő francia vívó számára.

„Nagyon megerősített ez a győzelem, kellett is a lelkemnek, hiszen mióta elszaladt a keresztszalagom, rengeteg plusz munkát végzek. Amíg meg nem műtik a lábamat, a technika még inkább előtérbe kerül. A vasárnapi csapatverseny nagyon fontos a számunkra a kvótaszerzés miatt, és azt hiszem, az egyéni verseny további önbizalmat adott mindannyiunknak” – értékelt Márton Anna.

A 186 fős női mezőnyben 13 hazai vívó indult, közülük hét léphetett pástra a főtáblán, melyen Katona Renáta két, Pohl-Mikulik Júlia pedig egy mérkőzést nyert. Az egyformán junior korú Battai Sugár, Szűcs Luca és Keszei Kira az első asszójában vereséget szenvedett.

GEREVICH-KOVÁCS-KÁRPÁTI VILÁGKUPAVERSENY, BUDAPEST
Nők. A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai–Clapier (francia) 15–7, Márton–Battai 15–4, Katona–Stone (amerikai) 15–14, Pohl-Mikulik–Thompson (amerikai) 15–12, Pascu (román)–Szűcs 15–14, Bashta (azerbajdzsáni)–Keszei 15–4. A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai–Limbach (német) 15–9, Márton–Vongsavady (francia) 15–10, Katona–Funke (német) 15–9, Voronyina (ukrán)–Pohl Mikulik 15–9. Nyolcaddöntő: Pusztai–Zagunis (amerikai) 15–14, Márton–Kim Dzsi Jeon (dél-koreai) 15–12, Berder (francia)–Katona 15–12. Negyeddöntő: Pusztai–Pozdnyakova (orosz) 15–12, Márton–Nyikityina (orosz) 15–7. Elődöntő: Márton–Pusztai 15–9. Döntő: Márton–Berder 15–9. Végeredmény: 1 Márton Anna., 2. Berder, 3. Pusztai Liza és Jun Dzsi Szu (dél-koreai), ...15. Katona Renáta, ...31. Pohl-Mikulik Júlia, ...42. Keszei Kira, ...56. Battai Sugár Katinka, ...58. Szűcs Luca

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik