T. A. 2022.07.14 08:57 Frissítve: 2022.07.14 08:57

Vitorlázás: Berecz Zsombor akadémiát alapít

Aki érdemes rá, amellett ott áll majd. És aki mellett ott áll, az biztos lehet benne, hogy mindent megtanul a vitorlázásról, amit tudni érdemes. Az olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombor tanító szerepet vállal, akadémiaalapításra készül, de közben azért versenyez is – mert az nagyon hiányzik neki.

A legfontosabb, hogy égjen a szemükben a tűz. A szikrát, a lángot szeretném látni, azt, hogy élnek-halnak a vitorlázásért, bármit megtesznek érte – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Repülni a víz fölött?
– Ez a vitorlázás jövője, én legalábbis hiszek benne – válaszolta az olimpiai ezüstérmes vitorlázó, Berecz Zsombor, aki szerdán bejelentette, a Procelero SE vezetőedzőjeként fiatal tehetségek után kutat. – A 69F új, a jövőbe mutató hajóosztály, amelyben repülnek a hajók a víz fölött. Biztos vagyok benne, hogy ez a jövő, úgyhogy minél korábban szerepet vállalunk benne, annál jobb. Ez persze csak egy része a küldetésemnek, még mindig nem tettem le arról, hogy akadémiát hozzak létre.

– Mi a célja az új osztállyal?
– Ifjúsági programot szeretnék kidolgozni.

– Hány ember kell hozzá?
– Egy hajóra három. Úgyhogy jövőre ezt a három gyereket szeretném megtalálni és kiválasztani.

– Milyen kritériumoknak kell megfelelniük a gyerekeknek?
– A legfontosabb, hogy égjen a szemükben a tűz. A szikrát, a lángot szeretném látni, azt, hogy élnek-halnak a vitorlázásért, bármit megtesznek érte. Én is ilyen voltam. Mostanság azt látom, a gyerekek túl könnyen megkapnak mindent, de a sport jó eszköz a nevelésre, sport közben kiderül, kiben milyen érték rejlik, aki érdemes rá, amellett én ott leszek.

– Hogyan válogat?
– Figyelem azokat az osztályokat, amelyek eredményeket hoznak, leülök beszélgetni a szülőkkel, edzőkkel, gyerekekkel, és szűröm az információkat.

– Megnyitja a kapukat az olimpiai ezüstérme?
– Persze, a gyerekeket motiválja. Két gyereket már kiválasztottam, beszéltem velük, a szülőkkel, az edzőkkel.

– Lehet már tudni, kik ők?
– Ez egyelőre maradjon titok.

– Edző lesz? Tanító? Menedzser?
– Igazából a tanító szó erre a legjobb, mert mindenképp azt szeretném csinálni, amihez értek, és én a vitorlázáshoz értek, ismerem a rendszert, amelytől jól működik ez a sport.

– Így a gyerekeknek nem kell megküzdeniük azokkal a buktatókkal, amelyekkel önnek meg kellett?
– Nem baj, ha vannak buktatók, mert szenvedés nélkül nem marad meg a kitartás. Csak talán kevesebb is elég belőlük, mint amennyi előttem volt.

– Említette az akadémiát. Azzal mi a helyzet?
– Annyira nem rózsás a helyzet itthon, hogy ez legyen a legfontosabb, de el kell kezdeni szervezni, mert kifutunk az időből, úgyhogy próbálom egyedül elindítani, de persze örülnék, ha lennének támogatóink.

– Láttam, hogy folytatja a Fit4Sale edzésprogramot a gyerekekkel. Ez optimalizálja a fizikai felkészülést?
– Én magam is évekig dolgoztam együtt Matics Zsolttal, a program kidolgozójával, és az olimpia után megbeszéltük, hogy együtt képezzük a fiatalokat – találtunk hozzá jó edzőt is.

– Ezekben a napokban mindenki a Kékszalagról beszél. Ott lesz a rajtnál?
– A rajtnál igen, de nem fogok versenyezni. Nyolc-kilenc csomós szelet ígérnek, ami éppen alkalmas arra, hogy ezzel a hajóval a víz fölé emelkedjünk, úgyhogy gyerekeknek és potenciális támogatóknak szeretném elérhetővé tenni ezt a csodát – persze limitált számban.

– Ég önben a tűz.
– Igen, olyan érzés ez, mint amikor életemben először vitorláztam – a torkomban dobog a szívem.

– Nem akar visszatérni?
– Nem mentem én sehová – mosolyog. – De igaza van, a versenyzés elkezdett nagyon hiányozni, el is döntöttem, hogy augusztusban elmegyek a finn Európa-bajnokságra. Amúgy is el kellene vinnem a vándorserleget, és ha már ott vagyok, megpróbálom megtartani és újra hazahozni. Ez azért is fontos, mert jövőre a mi klubunk rendezi az Eb-t Csopakon, úgyhogy, ha valaki szeretné elvinni, jöjjön el érte a házamba…

Több mint 600 hajót várnak a Kékszalagra
Várhatóan több mint 600 hajó indul a csütörtök reggel 9 órakor rajtoló 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásversenyen – hangzott el az esemény szerdai sajtótájékoztatóján.
Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlásszövetség (MVSZ) elnöke elmondta, hogy a Kékszalag Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenye nem csupán a profik, hanem az úgynevezett félprofik megméretése is, utóbbiak jellemzően a természetközeli élményt keresik. Holczhauser András, az MVSZ főtitkára hozzátette, a leggyorsabb hajók, a végső győzelemre legesélyesebb katamaránok már csütörtök délután, este befuthatnak a célba a Balatonfüred–Kenese–Siófok–Tihany–Keszthely–Balatonfüred 155 kilométeres táv megtétele után.
Vándor Róbert, a sorozatban harmadik sikerére hajtó, címvédő RSM kormányosa kiemelte: évről évre egyre korszerűbb hajóval állnak rajthoz, a folyamatos változtatás elengedhetetlen a győzelemhez, illetve az előkelő helyezéshez.

 

2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.

2022.10.01 23:40:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Erős Tibor minden idők legjobb magyar Spartathlon-időeredményével ért célba!