Torna Eb: Kovács Zsófia ezüstérmes egyéni összetettben!

Vágólapra másolva!
2023.04.14. 17:02
null
Kovács Zsófia és az ő fantasztikus ezüstérme (Fotó: AFP)
Az Antalyában zajló torna Európa-bajnokságon Kovács Zsófia ezüstérmet szerzett egyéni összetettben.

 

„ZSÓFI MÁR KÉSZ VAN!”

Talán nem haragszik meg azért Trenka János, ha eláruljuk, hogy az Európa-bajnokság előtt, amikor tanítványa betegsége kapcsán arról érdeklődtünk nála, vajon miért jön menetrendszerűen egy-egy nagyobb verseny előtt a sérülés vagy a betegség Európa-bajnokunk életében, az edző határozottan kijelentette, nem azért, mert Kovács Zsófia (DKSE) félne, vagy akár tudat alatt tartana a rá váró téthelyzettől.

„Ezt én is így gondolom, de több neves szakemberrel is beszélgettem erről, s mindannyian megerősítettek ebben, mondván, Zsófinál nem kell ilyenre gondolni, ő már kész van. Vagyis kiforrott, érett tornász” – mondta Trenka János.

És ez milyen igaz!

Tudtuk már eddig is, nem véletlenül mondhatja magát a dunaújvárosiak tornásza háromszoros Európa-bajnoknak (kétszer ugrásban, egyszer felemás korláton szerzett aranyat), de a 2017-es kolozsvári Eb-n már összetettben is bizonyított: akkor a dobogó második fokára állhatott.

Akárcsak pénteken este Antalyában, ahová ugye újfent néhány napos leállás után utazott el Kovács Zsófia (két hete előbb a gyomra rakoncátlankodott, majd influenzaszerű tüneteket produkált, így kénytelen volt pihenni három napot), ám ismét megmutatta, hogy a világ legjobbjai közé tartozik – ha ez a kijelentés még túlzó is, mindenképpen Európa kiválóságai között tartják számon.

És ha a betegség még nem lenne elég, a szerdai selejtezőben ugrásban hibázott, hiába sikerült nagyszerűen az első gyakorlata, a másodikra nulla pontot kapott a bíróktól (egyébként azért, mert a felsőteste hamarabb ért talajt, a szabályok értelmében pedig ilyenkor nulla pontot ér a produkció).
Szóval, innen állt fel Kovács Zsófia: a döntőben az első szer (ugrás) után az első helyen állt, a második után (felemás korlát) a harmadik volt, a gerendát követően újra az élre állt, tehát talajon dőlt el az Európa-bajnoki cím sorsa – pénteken a brit Jessica Gadirova gyakorlata ezúttal valamivel jobban sikerült, így Kovács Zsófia nyakába az ezüstérem került.

MAGYAR Zoltán olimpiai bajnok, a Magyar Tornaszövetség elnöke
„Valahogy így kell teljesíteni egy egyéni összetett döntőben. Persze kár a bakiért felemás korláton, de nagyon örülök a sikernek, és annak is, hogy két magyar volt a fináléban. Kovács Zsófinak még nem ért véget ez az Eb, vár még rá feladat Antalyában, úgyhogy hajrá, Zsófi!”

„Kevés hiányzott az aranyhoz, de így, hogy az ezüst itt van a nyakamban, már nagyon boldog vagyok – nyilatkozta Kovács Zsófia. – Felemás korláton belerúgtam a karfába, ilyen néha előfordul, és még csak azt sem remélhettem, hogy esetleg nem tűnik fel a bíróknak, mert a teremben éppen néma csend volt, a rúgás hangját meg ők is hallották… Ez öt tizedes levonást hozott magával, ha ez nincs, az arany is megvan, emiatt azért legbelül érzek némi csalódottságot, mert a kolozsvári Európa-bajnokság után jó lett volna nyerni. De mégsem lehetek szomorú, hiszen a selejtezőből a második helyen jutottam a döntőbe, és ezt a pozíciómat megtartottam. Innentől azért dolgozom, hogy egyszer én is ott álljak a dobogó tetején. A brit győztes talajon világbajnok, így jó esély volt arra, hogy jobb gyakorlatot mutat be, mint én, de azért amikor kiírták a pontszámát, sírva fakadtam… Három szerenkénti finálé vár még rám Antalyában, ez az ezüst hatalmas erőt és lendületet ad hozzájuk, mindenképpen szeretnék még érmet, akár érmeket szerezni ezen az Eb-n.”

A finálé másik magyarja, Székely Zója (FTC) a 17. helyen végzett – a válogatott másik alapembere gerendán kezdett, ott rontott, szerencsére ezek után három szép gyakorlatot mutatott be.

„Már az is ajándék volt nekem, hogy bejutottam a döntőbe – mondta Székely Zója. – Lehetett volna jobb az eredmény…”

TORNA, EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANTALYA
NŐI EGYÉNI ÖSSZETETT

1. Jessica Gadirova (brit) 55.032
2. Kovács Zsófia 54.899
3. Alice D’Amato (olasz) 54.500

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik