MTI/D. S. B. 2022.06.27 14:59

Súlyemelés: Ádámfi Attila a nemzetközi szövetség alelnöke lett

A Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnökségének három jelöltje közül ketten befutottak a nemzetközi szövetség (IWF) hétvégi, tiranai tisztújító kongresszusán: Ádámfi Attilát alelnöknek, Takács Máriát az edzői bizottság tagjának választották.

Fotó: AFP

„Jelöltjeink szakmailag és emberileg is alkalmasak voltak erre a pozícióra, ahogyan az orvosi bizottsági tagságra aspiráló Krivanek László is, kinek esetében előzetesen úgy nézett ki, hogy személyét illetően konszenzus van. Végül azonban a háttéregyeztetések nyomán mégsem jutott be a testületbe válogatottjaink orvosa” – értékelt Dobos Imre MSSZ-elnök hétfőn az MTI-nek.

„Kifejezetten örülünk neki, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy az alelnök magyar, és külön kiemelendő, hogy a 65-szörös vb- és Eb-érmes Takács Mária, szövetségünk főtitkára bekerült az edzőbizottságba, ahol az elnökség döntésétől függően a testület alelnöke lehet” – mondta el az MSSZ első embere.

„Csodálkozom ugyanakkor, mert nem túl pozitív fejlemény, hogy a kongresszus elfogadta: hetven éven felüliek is lehetnek tagjai az elnökségnek, ami szembe megy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az elvárásaival, például a 86. évében járó Sam Coffa esetében..."  – jelentette ki.

Dobos Imre elmondta, hogy Ádámfi Attila rendkívül boldogan fogadta választási sikerét, és nagyon köszönte az MSSZ ajánlását, a magyar szövetségtől kapott segítséget. Az elnök hozzáfűzte, hogy a három magyar jelölését támogatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium éppúgy, mint a Magyar Olimpiai Bizottság.

A hétvégi albániai választókongresszuson az eddigi főtitkárt, az iraki Mohamed Dzsaludot választotta meg elnökének a világszövetség, és az öt alelnök egyike, ezzel pedig az elnökség tagja is lett Ádámfi Attila, aki 2001-től az IWF versenyigazgatójaként dolgozott, 2014-től 2020 őszéig töltötte be a főigazgatói pozíciót, és október elsejével távozott posztjáról.

A tiranai tisztújításról beszámolva az insidethegames.biz portál vasárnap azt írta: hosszú, olykor roppant éles viták után döntöttek a legfontosabb posztok betöltőiről.

Az IWF főtitkára az elnökhöz hasonlatosan a „régi káderek" egyike, a Pán-amerikai Szövetség elnöki tisztét betöltő perui José Quinones lett.

Első alelnöknek ugyanakkor azt az amerikai Ursula Papandreát választották meg, aki az egyik legfőbb reformernek számít, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) is jó kapcsolatokat ápol. Papandrea lépett ideiglenes elnökként 2020 tavaszán a korrupciós vádak nyomán lemondani kényszerült Aján Tamás helyére, ám alig fél évig maradt hivatalban, mert az IWF elnöksége leváltotta. Őt még két ideiglenes elnök követte, és megannyi huzavona, többszöri halasztás után hívták össze végül erre a hétvégére a választókongresszust az albán fővárosba.

A doppingügyektől és vezetői válságtól folyamatosan terhelt súlyemelés jelenleg szerepel a 2024-es párizsi olimpia műsorán, a 2028-as Los Angeles-i nyári játékok előzetes programjából azonban már kimaradt, miután az IWF-et jellemző állapotok miatt a NOB számos alkalommal nemtetszését fejezte ki és súlyos aggályait hangoztatta.

(MTI)

2022.08.12 13:58:07

Egyéb egyéni D. Á.

A háromnapos budapesti versenyen összesen 48-an mérkőznek meg. (x)

2022.08.11 16:04:14

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

Hans-Erhard Lessing nagyot markol s olyan sokat fog, hogy a könyvismertetés nem lehet teljes.

2022.08.10 23:50:21

Egyéb egyéni POZSONYI SZILÁRD

Evezésben a cél a minél több párizsi kvóta • Kerékpárban Dina és Peák aszfalton, Szalontay pályán repeszthet.

2022.08.10 12:40:22

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Én is Farkas vagyok, te is Farkas vagy, ne hozzunk egymásra szégyent!”