Sportrádió: Feleki László belebukott az 1954-es vb-döntő tudósításába

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.15. 22:01
Napra pontosan 120 évvel ezelőtt, 1903. március 15-én jelent meg a Nemzeti Sport első lapszáma. Az eltelt idő mérhetetlenül sok emléket, élményt és történetet hagyott az utókornak, ezek közül idézett fel néhányat a Sportrádió hatórás, tematikus műsorfolyamában Szöllősi György, a Nemzeti Sport jelenlegi főszerkesztője és L. Pap István.

Szöllősi Györgynek lassan 28 éve jelent meg az első cikke a Nemzeti Sportban, 2016 óta viszont főszerkesztőként irányítja a lapot. Mint felidézte, első cikkét gyeplabdáról írta, s Roska Jánossal, a Magyar Gyeplabda Szövetség akkori elnökével készített interjút, aki történetesen akkor a Nemzeti Sport tördelőszerkesztőjeként is dolgozott.

A műsorban felidézték többek között, hogy az NS egykori főszerkesztőjét, Marschall Lászlót a kommunista koncepciós perekben kivégezték, Feleki László pedig az 1954-es berni világbajnoki döntő tudósításába belebukott.

„Bár személyesen nem ismertem, de ahogy a visszaemlékezésekből megismerhettem, ő egy öniróniára hajló személyiség volt, látszólag könnyen vette ezt a dolgot és más műfajokban és lapoknál kiteljesedhetett. Egyfelől irigylem, mert bár vb-döntőt játszanánk és bár belebukhatnék abba, hogy túl kritikusan tudósít a Nemzeti Sport egy vb-döntőről, mert az azt jelenti, hogy vb-döntőt játszunk, ugyanakkor ez egy méltatlan helyzet és bánásmód volt” – mondta Feleki László távozásával kapcsolatban Szöllősi György, aki felidézte, milyen időket élt át egykor a lap.

„Egészen abszurd méreteket öltött a politikai propaganda a lapban, amikor Papp László édesanyjának is arról kellett nyilatkoznia, hogy ő is a Népfrontra szavaz” – elevenítette fel Szöllősi György, aki emlékeztetett a Nemzeti Sportot főszerkesztő-tulajdonosként 1919 és 1943 között vezető Vadas Gyulára is.

„A háború után, amikor egy sportlap lett és államosították, akkor nem a Sport Hírlap hagyományait, hanem a Nemzeti Sportét vitték tovább. Az sem véletlen, hogy noha bizonyos időszakokban 1923-tól eredeztették a Nemzeti Sportot mint napilapot – ami jogos is, mert azóta jelent meg heti öt napon –, Vadas Gyula mégis küzdött ezért a brandért, ami létezett már a világháború előtt 1912-ig. Már akkor olyan hagyományt testesített meg a Nemzeti Sport, amit érdemes volt folytatni, ezért mondjuk mi azt, hogy 1903. március 15. a kiindulópont” – tette hozzá Szöllősi György.

L. Pap István felidézte, hogy amikor 1945-ben Népsport néven újjáindult a lap, főszerkesztője az a Gallowich Tibor volt, aki nem mellékesen a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedett.

„Ma már annyira professzionalizálódott és specializálódott a dolog, hogy elképzelhetetlen ilyen jellegű átfedés” – mondta Szöllősi György, megemlítve például Hoffer Józsefet, aki az MTI sportszerkesztőjeként és szövetségi kapitányként is dolgozott párhuzamosan, ahogy Barcs Sándor is volt egyszerre MLSZ-elnök és MTI-vezérigazgató is, vagy éppen Szepesi György, aki a Magyar Rádió osztályvezetője és a Magyar Labdarúgó-szövetség első embere is volt egyben.

„Bármennyire is úgy él a köztudatban, hogy a Nemzeti Sport egy monopolhelyzetben lévő szerkesztőség, ez az indulásakor sem volt így és most sincs így. A két háború között volt vetélytárs sportnapilap. Amikor az 1920-as években megjelent a rádió, pánik tört ki az írott sajtóban, hogy az emberek a meccseket a rádióban fogják hallgatni és soha többet nem vesznek újságot. Kiderült, hogy jó száz év még biztos van a nyomtatott sajtóban. Most hasonló a pánik az internet miatt, ugyanakkor én mindig azt mondom: az újságíróknak nem kell pánikolni, pánikoljanak a nyomdászok és a papírgyárosok, mert az újságírónak ugyanúgy gyorsan, pontosan, hitelesen, szakszerűen, helyes magyarsággal kell végeznie a munkáját. A technológia – aminek a révén az újságírótól eljut a felhasználóhoz a tartalom – gyökeresen megváltozott. Az első cikkemet még én is írógépen írtam, lediktáltam abban a nagy teremben, amiben 10-12 gépíró hölgy ült együtt” – mondta Szöllősi György.

„Olyan szempontból sokkal kisebb a felelősségünk, hogy már elmúltak azok az idők, amikor az ország a Nemzeti Sportból tudja meg az előző esti meccs eredményét. Ami a munka súlyát és a Nemzeti Sport tekintélyét is óhatatlanul össze nem hasonlíthatóvá teszi azzal az időszakkal, ugyanakkor egészséges dolog, hogy sokféle csatornán tájékozódhatnak az emberek. Az viszont nem változott, hogy a Nemzeti Sport a magyar sport első számú hírforrása és fóruma, ennek a súlyával és felelősségével” – húzta alá a Nemzeti Sport főszerkesztője.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA HALLGATHATÓ MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik