Sportlövészet: szabotázs történt, Péni Istvánt felmentették a doppingvád alól

P. A., N. T.P. A., N. T.
Vágólapra másolva!
2021.05.21. 13:09
null
Szabotázs történt, Péni Istvánt felmentették a doppingvád alól (Fotó: Dömötör Csaba)
A Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) orvosi és antidopping-bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján felmentette Péni Istvánt a doppingvád alól. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy az UTE 24 éves Európa-bajnok puskása a doppingügyben vétlen és vele szemben szabotázs történt.

 

A Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) orvosi és antidopping-bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján felmentette Péni Istvánt a doppingvád alól. Az UTE Európa-bajnok puskása a folytatásban versenyezhet az ISSF égisze alatt rendezendő viadalokon – tájékoztatott pénteki közleményében az ISSF-elnök Vlagyimir Liszin május 20-i levelére hivatkozva a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ).

Miként arról korábban beszámoltunk, Péni István a márciusban rendezett indiai világkupa-viadalon adott doppingmintájában találtak tiltott szert, mint kiderült, furoszemidet.

A szövetség közleménye kifejti: Dr. James Lally, az ISSF orvosi és antidopping-bizottságának elnöke az eljárás során megállapította, hogy Péni a szóban forgó doppingügyben vétlen és vele szemben szabotázs történt.

„A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő furoszemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin-kapszulákban. A bontatlan dobozokkal végzett laboratórium vizsgálatok igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben furoszemidet nem tartalmaz” – áll a közleményben.

A nyilatkozat kitér továbbá a vizsgálattal kapcsolatos másik ügyre is, amelynek az alapja, hogy az újdelhi világkupaversenyen valaki behatolt Péni szállodai szobájába, és ott 45 percig időzött.

Ezzel kapcsolatban az alábbi megállapításokat tette a nemzetközi szövetség:

„Sidi Péter magyar sportlövő egyértelműen, láthatóan, szabálytalanul lépett be és illegálisan tartózkodott 45 percig Péni István szállodai szobájában. Sidi Péter a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke által feltett három kérdésre nem adott magyarázatot: Kinek a megbízásából lépett be Péni István szobájába? Kitől kapott kulcsot a szobába való belépéshez? Mit csinált a szobában?” – tudatta az MSSZ közleménye.

A hazai szervezet hozzáteszi: az ISSF rendkívül gyorsan járt el és humánus döntést hozott, amelynek köszönhetően Péni István lőállásba állhat a hétfőn kezdődő eszéki Európa-bajnokságon.

FUROSZEMID: RONTJA A TELJESÍTMÉNYT, CSÖKKENTI A KONCENTRÁCIÓT

A furoszemid egy Magyarországon törzskönyvezett és széles körben használatos, a vízhajtók (diuretikumok) körébe tartozó gyógyszer. A diuretikumok olyan vegyületek, amelyek megnövelik a kiválasztott vizelet mennyiségét azáltal, hogy fokozzák a vesében zajló kiválasztást és vizeletürítést. A vizeletürítés fokozása mellett növelik a nátrium, illetve leggyakrabban a klorid ionok kiválasztását is, ezzel vérnyomáscsökkentő és ödémacsökkentő hatást is eredményezve.

„A furoszemidet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltott szereit tartalmazó listája a diuretikumokat és maszkírozó ágenseket tartalmazó S5-ös csoportba sorolja, amely a versenyen és versenyen kívül egyaránt tiltott, meghatározott szerek csoportja. A meghatározott szerek csoportja egy, a WADA által létrehozott mesterséges besorolás, amely azt jelenti, hogy alapesetben, az első doppingvétség kapcsán kétéves eltiltással szankcionálandó, a nem meghatározott szerek esetében alkalmazandó négyéves eltiltás helyett” – mondta Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője.

A szakember a Nemzeti Sport kérdésére hozzátette: a diuretikumokat a sportolók általában két okból használják.

„A súlycsoporthoz kötött sportágaknál a gyors fogyás érdekében azért, hogy a kívánatos súlycsoport-kategóriát minél gyorsabban elérjék, de ilyenkor a hirtelen vízvesztés inkább teljesítménycsökkenést okoz. A használat másik oka a vizeletkiválasztás forszírozása, ezáltal csökkentve a szervezetben található egyéb tiltott szerek koncentrációját a vizeletben, illetve gyorsítva az egyéb tiltott hatóanyagok kiválasztását, kiürülését a szervezetből. Ez sem teljesítményfokozó hatás, ilyenkor a diuretikumok úgynevezett elfedő szerként működnek” – magyarázta Dr. Tiszeker Ágnes.

A MACS vezetője érdeklődésünkre elmondta: a sportlövészet a WADA kockázatbecslése alapján nem különösebben doppingérzékeny, nagyon ritkán fordul elő doppingvétség a sportágban, mivel elsősorban technikai sport, és noha kell hozzá állóképesség és erőnlét, az dopping nélkül is megszerezhető.

„A vízhajtóknak a sport jellege szempontjából egészen biztosan nincs teljesítményfokozó hatásuk, nem szükséges a súly megfelelő kategóriában tartása, és inkább rontja a teljesítményt azáltal, hogy a vizeletürítés fokozódik, a sportoló dehidratálódik, elfárad és kevésbé tud koncentrálni” – jegyezte meg Dr. Tiszeker Ágnes.

ELŐZMÉNYEK

Mint ismert, elsőként a Nemzeti Sport írta meg, hogy a Delhiben rendezett világkupán pozitív lett az egyik magyar versenyző doppingtesztje.

Ezt követően jött a hír, hogy Péni bejelentést tett a magyar szövetségnél, mert szerinte a magyar delegáció egyik tagja az engedélye nélkül belépett a szállodai szobájába a márciusi versenyen, mindezt videofelvételek is bizonyítják. A MSSZ fegyelmi eljárást indított a felvételeken látható Sidi Péterrel szemben.

Pekler Zalán edzője, Kisvárdai István arról beszélt a Borsnak, hogy Péni vitaminjába tehettek doppingszert. A Nemzeti Sport is úgy tudja, hogy a táplálékkiegészítőként szedett D-vitaminjába kevertek doppingszert.

A magyar szövetség május 16-án jelentette be hivatalosan, hogy Pénié volt a pozitív minta, ugyanakkor hozzátette, hogy szabotázs történt. Az ISSF az első döntéssel nem korlátozta Péni versenyzési jogát, aki így elindulhat az eszéki Európa-bajnokságon.

Sidi Péter fegyelmi ügyében május 20-án elmaradt a meghallgatás, a sportlövő viszont közleményt adott ki, visszautasítva benne a vádakat.

A Magyar Nemzet korábban arról írt, Péni akkor is lemaradhat a tokiói olimpiáról, ha a Nemzetközi Sportlövőszövetség felmenti, hiszen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség még „megvétózhatja” ezt.

A Delhiben rendezett világkupaverseny amúgy is zajosan alakult a mieinknek: a magyar együttes visszalépett a férfiak három résztvevős csapatversenyének döntőjétől, mert Péni István és Pekler Zalán nem volt hajlandó Sidi Péterrel kiállni, arra hivatkozva, hogy utóbbi fegyvere szabálytalan. Sidi egy úgynevezett bipodot használt, ami a puska megtámasztására szolgál, de ő nehezékként alkalmazta. A nemzetközi szövetség technikai ellenőrei szerint ez nem szabálytalan.

Az ügy kapcsán lefolytatott hazai szövetségi vizsgálat megállapította, hogy a csapat mindhárom tagjának viselkedése hozzájárult a versenyből való kizáráshoz, ezért megvonták a Gerevich-ösztöndíjukat. A fegyelmi bizottság a fegyelmi szabályzat által kiszabható legmagasabb összegű pénzbüntetést, valamint a versenyzéstől mint sporttevékenység gyakorlásától egyéves időtartamra történő eltiltást szabott ki – e határozat végrehajtását azonban hat hónapra felfüggesztették.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik