N. T. 2021.05.16 12:48 Frissítve: 2021.05.16 13:16

Sportlövészet: hivatalos, hogy Péni Istváné volt a pozitív minta

A Magyar Sportlövők Szövetsége hivatalos közleményben tudatta, hogy a 2021. márciusi indiai világkupán Péni István pozitív doppingmintát adott.

 

Péni István ügyében az Eb után születhet végső döntés (Fotó: Dömötör Csaba)

A közlemény szerint Péni István kezdeményezte önkéntes felfüggesztését a Nemzetközi Sportlövőszövetségnél (ISSF). Az ügy kivizsgálása a rendőrségen és a Magyar Sportlövők Szövetségének fegyelmi bizottságánál is folyamatban van. A vizsgálat jelen szakaszában a szabotázs ténye megállapítható (az előzményeket lejjebb olvashatják) és ezt az ISSF számára is bemutatták.

Az ISSF-nél az első döntés megszületett: nem korlátozzák Péni versenyzési jogait, így az önkéntes felfüggesztés feloldásra került . Az eszéki Európa-bajnokságon részt vehet.

Az ügy lezárása és a végleges döntés majd az eszéki Eb után várható − zárul a közlemény.

ELŐZMÉNYEK

Mint ismert, elsőként a Nemzeti Sport írta meg, hogy a Delhiben rendezett világkupán pozitív lett az egyik magyar versenyző doppingtesztje. 

Ezt követően jött a hír, hogy Péni bejelentést tett a magyar szövetségnél, mert szerinte a magyar delegáció egyik tagja az engedélye nélkül belépett a szállodai szobájába a márciusi versenyen, mindezt a videofelvételek is bizonyítják. A MSSZ fegyelmi eljárást indított a felvételeken látható Sidi Péterrel szemben. 

Pekler Zalán edzője, Kisvárdai István arról beszélt a Borsnak, hogy Péni vitaminjába tehettek doppingszert. A Nemzeti Sport is úgy tudja, hogy a táplálékkiegészítőként szedett D-vitaminjába kevertek doppingszert.

A Magyar Nemzet szerint Péni akkor is lemaradhat a tokiói olimpiáról, ha a Nemzetközi Sportlövőszövetség esetleg felmenti, hiszen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség még „megvétózhatja” ezt. 

A Delhiben rendezett világkupaverseny amúgy is zajosan alakult a mieinknek: a magyar együttes visszalépett a férfiak három résztvevős csapatversenyének döntőjétől, mert Péni István és Pekler Zalán nem volt hajlandó Sidi Péterrel kiállni, arra hivatkozva, hogy utóbbi fegyvere szabálytalan. Sidi egy úgynevezett bipodot használt, ami a puska megtámasztására szolgál, de ő nehezékként alkalmazta. A nemzetközi szövetség technikai ellenőrei szerint ez nem szabálytalan.

Az ügy kapcsán lefolytatott hazai szövetségi vizsgálat megállapította, hogy a csapat mindhárom tagjának viselkedése hozzájárult a versenyből való kizáráshoz, ezért megvonták a Gerevich-ösztöndíjukat. A fegyelmi bizottság a fegyelmi szabályzat által kiszabható legmagasabb összegű pénzbüntetést, valamint a versenyzéstől mint sporttevékenység gyakorlásától egyéves időtartamra történő eltiltást szabott ki – e határozat végrehajtását azonban hat hónapra felfüggesztették.

2021.09.25 09:48:37

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

Olyan egyetemet szeretne, amely a világ sportjában ismert és elismert intézmény.

2021.09.24 15:15:09

Egyéb egyéni B. D. K.

Valerie Loureda ketrecharcos egyáltalán nem szégyenlős, a képeiért pedig odavannak a követői.