PIRCS ANIKÓ 2021.03.26 16:03 Frissítve: 2021.03.26 16:42

Sportlövészet: Péni nem bíró, szereptévedésben él – Sidi

A Nemzeti Sport Sidi Pétert is megkereste az Újdelhiben rendezett világkupaversenyen történtekkel kapcsolatban. A komáromiak világbajnoka és Európa-bajnoka felidézte a csapatverseny döntőjét megelőző pillanatokat, és kitért a csapattársai által kifogásolt fegyverére is.

Sidi Péter szerint döbbenetes, ami a vk-döntőben történt (Fotó: Földi Imre)

 

„Döbbenetes és soha nem látott dolog, ami történt! – kezdte a Komárom Olympia SE világbajnok és Európa-bajnok sportlövője, Sidi Péter.A Magyar Sportlövők Szövetsége réges rég megszervezte az indiai világkupa-programunkat. Mindenki tisztában volt vele, hogy milyen versenyszámokat kell lőni, hol kell képviselni Magyarországot. Ebbe beletartozott a csapatverseny is, ha nem így lenne, akkor már rég hazautazhattunk volna.”

 
Érem helyett botránnyal zárta vk-szereplését a magyar csapat
„Csapattársunk viselkedése elfogadhatatlan volt” – Péni István reagált
A szövetség kivizsgálja a „példátlan” esetet

Sidi a döntő előtti pillanatokat felidézve elmondta: „Döbbenetes, hogy két csapattag visszapakol az öltözőbe a döntős pályáról az aranymeccs előtt tíz perccel és semmibe veszi mindazt, amit elvárt tőlünk a nemzet, a Nemzetközi Sportlövő-szövetség és az indiai szervezőbizottság, akik erőn felül teljesítenek a világjárvány idején is.”

A hatodik olimpiájára készülő puskás hozzátette: egyedül kellett kiállnia a döntőben a három indiaival szemben.

„A start előtt a bíró arról tájékoztatott minket, hogy sajnos most így fogunk versenyezni, de tegyünk meg mindent a szép lövésekért. A bemelegítés zajlott és a verseny előtt egy perccel lefújták a versenyt. Mikko Taussi, a ISSF és a legutóbbi olimpia bírója üzenetet küldött, amelyben az áll, hogy a magyar csapat kizárását főként Péni miatt hozták, és nem ellenem irányult. Willi Grill, az ISSF technikai igazgatója pénteken levelet küldött nekem és Péninek is, amiben kerek perec levezeti, hogy az én fegyverem szabályos, nincs mit taglalni rajta.”

Sidi felidézte, az indiai vk helyszíni ISSF főbírója, Jair Davidovics úgy nyilatkozott, hogy Sidi Péter fegyvere szabályos, és hozzátette: nem a magyar csapat fogja megtanítani nekünk, hogy mik a szabályok.

„Azzal pedig, hogy Péninek a vesszőparipája lett az, hogy az én fegyveremet bírálgassa, nem tudok mit kezdeni – folytatta Sidi Péter. – Ő versenyző és nem bíró, szereptévedésben él. Ezen a világversenyen hatszor mérték meg a fegyveremet és minden egyes alkalommal szabályosnak ítélték, csakúgy mint a döntőbe vonulás előtt is néhány perccel.”

A légpuska versenyszám világcsúcstartója kitért továbbá arra, hogy a mostani fegyverével négy éve változatlan formában versenyez, és az minden világversenyen – vb-n, Eb-n, világkupákon – gond nélkül átment a kontrollokon.

„A huszonöt éves nemzetközi pályafutásom alatt soha nem volt olimpiai versenyszámban fegyverproblémám, nemhogy kizárás, még figyelmeztetés sem. 2019-ben ugyanebben a felállásban Eb-bronzérmet szereztünk ugyancsak ezzel a fegyverrel versenyezve. Sajnos Péni sikeresen átültette az otthoni őrületét a nemzetközi porondra és magával rántotta Peklert, aki éppúgy áldozata lett ennek a sportszerűtlenségnek, mint én.”

Sidi Péter elmondta: ott volt a pénteki „aranymeccs” döntőjén, amelyben eredetileg a mieink lőttek volna. 

„Nem győztem elnézést kérni a nevükben minden érintettől, akik szerencsére megértően fogadták a példa nélküli esetet.”
2021.07.28 11:13:32

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

A félig magyar Dominik Leins Futball és forradalom című munkája első helyezést ért.

2021.07.27 15:15:56

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Remek időtöltés megidézni a legendás győzelmek felejthetetlen pillanatait. (x)

pr
2021.07.24 10:59:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Az MTVA vezérigazgatója ígéri, a magyar olimpiai aranyak garantáltan képernyőn lesznek.

2021.07.23 13:33:23

Egyéb egyéni KREBS ANDRÁS

Magyarország legelegánsabb szabadtéri rendezvénye idén is óriási közönségsikert aratott.

2021.07.20 16:02:24

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A divat és a sportolás összeegyeztethető? De még mennyire, hogy igen. (x)