SZ. R. 2021.05.14 10:39 Frissítve: 2021.05.14 14:34

Sportlövészet: doppingszert tehettek Péni vitaminjába

Ahogy arról korábban beszámoltunk egy magyar sportoló pozitív doppingtesztet produkált az egyik nemzetközi vidalon. Ezután Péni István bejelentést tett a Magyar Sportlövők Szövetségénél, amely felfüggesztette Sidi Pétert. Pekler Zalán edzője, Kisvárdai István a szerdai elnökségi ülésről a Borsnak beszélt, amelyből kiderült, hogy nagy valószínűséggel Péni B-vitaminjába került doppingszer.

Kisvárdai István állítása szerint Péni István B-vitaminjába kerülhetett doppingszer. (Fotó: Tumbász Hédi)

Sidi Pétert azután függesztették fel, hogy Péni István bejelentést tett a Magyar Sportlövők Szövetségénél, mely szerint videóval tudja bizonyítani, hogy a márciusi indiai világkupaversenyen valaki engedély nélkül lépett be a szállodai szobájába. Pekler Zalán edzője, Kisvárdai István elmondása szerint a szerdai elnökségi ülésen lejátszották ezt a felvételt, amelyből egyértelműen megállapítható, hogy ki az illető.

A három-három férfi és női versenyzőn kívül Péni édesapja és az egyik lány apukája tartózkodott Indiában. A szerdai elnökségi ülésen, amin én is ott voltam, lejátszották a szállodai folyosón készült videót. Ezen egy pólót, rövidnadrágot viselő férfi látható, akinek a derekára egy magyar válogatott felső van kötve, és bemegy Péni szobájába” – mondta a lapnak Pekler edzője.

Kisvárdai hozzátette, hogy valószínűleg Péni B-vitaminjába kerülhetett dopping, ami után a honi szövetség rendőrségi feljelentést tett. (A Nemzeti Sport viszont úgy tudja, hogy a táplálékkiegészítőként szedett D-vitaminjába kevertek doppingszert.) A szervezet emellett az edző állítása szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), valamint a Nemzetközi Sportlövőszövetségnek (ISSF) is elküldi a felvételt, valamint utóbbit Sidi Péter felfüggesztéséről is tájékoztatták.

Péter korábban az én tanítványom is volt, fantasztikus karrier áll mögötte. Sajnálom, hogy egy ilyen csúnya üggyel érhet véget a pályafutása” – tette hozzá Kisvárdai István.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes megerősítette, hogy egy magyar sportlövő az indiai versenyen pozitív mintát produkált. Hozzátette, hogy még várják a hivatalos megerősítést, hiszen a Nemzetközi Sportlövőszövetség a minta gazdája, ő jár el és ő is folytatja a meghallgatást.

Amint határozat születik, mi is megkapjuk a hivatalos értesítést. Ezután tudom elmondani, hogy milyen doppingot találtak a magyar sportoló szervezetében. Annyit mondhatok, hogy ezt a szert bárhol a világon be lehet szerezni. Fontos kiemelni, hogy van egy doppingügy és van egy fegyelmi eljárás, amit a honi szövetség kezdeményezett. Egyelőre ez két különálló dolog, és úgy is kell kezelni” – mondta Tiszeker Ágnes a Borsnak.

A Magyar Nemzet szerint Péni István akkor is lemaradhat a tokiói olimpiáról, ha a Nemzetközi Sportlövőszövetség esetleg felmenti, hiszen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség még „megvétózhatja” ezt. A lap korábbi esetekből indul ki, amelyek alapján ha egy sportoló „idegenkezűségre” hivatkozott, akkor azt a WADA nyomozással vizsgálta ki, amely akár hónapokig is elhúzódhat, így, nem sokkal az olimpia előtt pedig nem feltételezések, hanem tények alapján hozza meg az ítéletet.

Mint ismert, a Delhiben rendezett világkupaverseny amúgy is zajosan alakult a mieinknek: a magyar együttes visszalépett a férfiak három résztvevős csapatversenyének döntőjétől, mert Péni István és Pekler Zalán nem volt hajlandó Sidi Péterrel kiállni, arra hivatkozva, hogy utóbbi fegyvere szabálytalan. Sidi egy úgynevezett bipodot használt, ami a puska megtámasztására szolgál, de ő nehezékként alkalmazta. A nemzetközi szövetség technikai ellenőrei szerint ez nem szabálytalan.

Az ügy kapcsán lefolytatott hazai szövetségi vizsgálat megállapította, hogy a csapat mindhárom tagjának viselkedése hozzájárult a versenyből kizáráshoz, ezért megvonták a Gerevich-ösztöndíjukat. A fegyelmi bizottság a fegyelmi szabályzat által kiszabható legmagasabb összegű pénzbüntetést, valamint a versenyzéstől mint sporttevékenység gyakorlásától egyéves időtartamra történő eltiltást szabott ki – e határozat végrehajtását azonban hat hónapra felfüggesztették.

2021.09.25 09:48:37

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

Olyan egyetemet szeretne, amely a világ sportjában ismert és elismert intézmény.

2021.09.24 15:15:09

Egyéb egyéni B. D. K.

Valerie Loureda ketrecharcos egyáltalán nem szégyenlős, a képeiért pedig odavannak a követői.