Sportlövészet: Péni és Pekler is becsapva érezte magát – Nagy György

Vágólapra másolva!
2021.04.02. 19:46
null
Nagy György, a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke (Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe)
Mint ismert, érem helyett roppant kellemetlen incidenssel zárta szereplését az indiai sportlövő világkupaversenyen a férfi puskás csapat, amelynek konfliktusba keveredő tagjai nem álltak ki a döntőben. Az esetet azóta kivizsgálta a Magyar Sportlövők Szövetsége, majd ítéletet is hozott, elnöke, Nagy György pedig egy interjúban is beszélt a példátlan esetről.

 

– Mi jut eszébe elsőre a delhi világkupáról?
– Büszke vagyok versenyzőink teljesítményére, hiszen négy olimpiai számban négy érmet (3 ezüst, 1 bronz) nyertek.

– Ebben a járványhelyzetben miért indultak a magyar versenyzők világkupán?
– A szövetségi kapitánnyal időben megállapodtunk, hogy a pandémiás helyzetre való tekintettel a magyar csapat nem utazik a Delhiben megrendezésre kerülő világkupára. Ezen döntésünk után először Sidi Péter jelezte, hogy ő mindenképpen indulni szeretne. Egyesületi költségvállalással ezután többen is jelentkeztek, összesen hatan. A szövetség az egyesületek ilyen irányú törekvéseit mindig támogatta. A jelentkezők között két olimpiai kvótás is szerepelt, Sidi Péter és Péni István. Főtitkár úrral egyeztetve, a két olimpiai szereplő költségeit átvállalta a szövetség, elfogadva, hogy az olimpia felé vezető úton ez egy nagyon jó versenyzési lehetőség. Szövetségünk, illetve jómagam hibáztunk, amikor a hat sportlövő élére nem neveztünk ki csapatvezetőt. Talán egy határozott csapatvezetővel elkerülhető lett volna a nemzetközi presztízsveszteség.

– Nevezték 50 méteren a magyar férfi csapatot a világkupán?

– Az Indiai Sportlövő Szövetség által 2021. március 4-én kibocsájtott, lepecsételt és aláírt számla egyértelműen bizonyítja, hogy a Magyar Sportlövők Szövetsége nem nevezte be a férfi 50 m-es csapatot. Az Entry List by Status dokumentum utólag több verzióban is eljutott hozzánk. Első verzióban a csapat kihúzásra került, itt öt versenyzői aláírás szerepel, majd végül Sidi Péter aláírásával egy olyan verzió jutott el a szervezőkhöz, ahol ismét szerepel a magyar együttes. Ezek után végül a csapat elindult, tehát ez azt mutatja, hogy meggyőzték egymást az indulásról. Az indulási díj számláját a verseny vége után küldték meg az indiai szervezők a magyar szövetségbe, amit ki kellett fizetnünk, hogy ne veszélyeztessük a magyar sportolók további indulási lehetőségeit.

– Mégis miért kellett visszalépni, ha szabályos volt a bíró véleménye szerint a Sidi Péter által használt bipod?

– Egy jól működő csapatban a versenyzők egymást segítik és sportszerűen betartják egymásnak tett ígéreteiket. Minden résztvevő és ráadásul a kint tartózkodó két edző is tudott arról, hogy Sidi Péter megígérte, nem fogja használni a vitatott bipodot. A verseny selejtezőjében ezt be is tartotta. Miért volt ez fontos Péni István számára? Ennek gyökerei a múltban kereshetőek, hiszen korábban már megvádolták őt, hogy egy nyertes csapat esetén nem olyan fontos a szabály, amikor együtt állnak a dobogón, mint amikor ellenfelek. Amikor felkerült a döntő elején a bipod, a két huszonéves fiatalember, Péni István és Pekler Zalán becsapva érezte magát. Nem tudom megmondani, hogy miként döntöttem volna 23, illetve 20 évesen egy hasonló helyzetben. Mai fejemmel tudom, hogy nem lett volna szabad kiállni a döntőből, hiszen ezzel az ISSF és az MSSZ céljaival, érdekeivel ellentétesen cselekedtek. Gratuláltak az indiaiaknak és elfogadták, hogy így csak ezüstérmesek. Sajnos, az ISSF utólag ezt nem így értelmezte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik