PIRCS ANIKÓ 2021.03.26 09:54 Frissítve: 2021.03.26 16:08

Sportlövészet: érem helyett botránnyal zárta szereplését a magyar csapat

Érem helyett roppant kellemetlen incidenssel zárta szereplését az indiai világkupaversenyen a férfi puskás csapat, amelynek konfliktusba keveredő tagjai nem álltak ki a döntőben.

Érem helyett botránnyal zárta szereplését a magyar férfi puskás csapat (Fotó: Tumbász Hédi, 2020)

 

 
„Csapattársunk viselkedése elfogadhatatlan volt” – Péni István közleményben reagált
A szövetség kivizsgálja a „példátlan” esetet
Péni nem bíró, szereptévedésben él – Sidi Péter

A férfi puskásoknál India és az Egyesült Államok versenyzői lőtték a háromtagú válogatottak csapatversenyének pénteki döntőjét, amelybe az előcsatározások alapján az indiai és a Péni István (UTE), Pekler Zalán (KVSE), Sidi Péter (KOSE) összeállítású magyar együttes jutott. A mieink azonban nem álltak ki az eredetileg csütörtökre kiírt aranymérkőzésre; Péni és Pekler nem kívánt együtt versenyezni társukkal, arra hivatkozva, hogy Sidi fegyvere szabálytalan – számolt be az esetről az espn.com.

A vitát kiváltó tárgy a fegyveren az úgynevezett bipod volt, amelyet a Nemzetközi Sportlövő-szövetség (ISSF) szabálykönyve ekképpen definiál: „A puska megtámasztására szolgál lövészet előtt és után vagy a testhelyzetváltások közben, azonban az értékelt lövések szakaszában le kell venni a puskáról, függetlenül attól, hogy a lábai rögzítettek vagy felhajthatók.”

Volt már előzménye

Az incidens nem előzmények nélküli. Sidi Péter felszerelése a sportlövők két legutóbbi kiemelt hazai viadalán is kulcsszerepet játszott. A szeptember végi 25 és 50 méteres országos bajnokságon az összetett szám döntőjében Péni óvást jelentett be Sidi fegyverével kapcsolatosan, ráadásul ezt követően ellenséges hangulat alakult ki a pályán, a versenyzők súlyos, gyakran nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket tettek egymásra.

Legutóbb a március eleji fedett pályás országos bajnokságon került elő a konfliktust kiváltó bipod kérdése, a 3x40 lövéses összetett viadalban szabálytalan eszközhasználat miatt kizárták Sidit a versenyből.

Ugyanakkor világbajnok Sidi hangsúlyozta, hogy ő nem megtámasztásra használta az eszközt, hanem súlyként, és odaragasztotta a fegyverhez, márpedig a szabály szerint csak akkor számítana tiltott bipodnak, ha szabadon mozgatható volna. A nemzetközi szövetség ellenőrei a döntésükben megerősítették: Sidi fegyvere szabályos volt.

„Ha a bipodot odaragasztották, akkor az nem egy bipod. Ha nem tudják mozgatni, akkor az csak egy súly. Nem a magyar csapat fogja megtanítani nekünk, mik a szabályok. Ha egy fegyver szabályos, akkor az szabályos. Ha a magyar csapat pedig nem áll ki, az az ő bajuk” – foglalt állást Jair Davidovics, az ISSF technikai delegáltja.

Kár a végjátékért, amelyet ahelyett, hogy éremmel zárt volna a magyar csapat, igen kellemetlen esettel árnyékolta be az egyébiránt sikeres szereplést: Péni mindhárom olimpiai számban – légpuska egyéniben és Dénes Eszterrel vegyes párosban, valamint az 50 méteres összetett számban – is ezüstérmet nyert. A küldöttség negyedik érmét Dénes szerezte a nők 10 méteres számában.

2021.09.20 14:37:07

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„A forró húsleves, amelyet kapkodva kell megenni, nekem ez a futballal járó szent hevület.”

2021.09.20 10:21:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megjelent a Túrázás magazin, 84 oldalon kínálunk érdekességeket a természetjárás világából.

2021.09.17 13:21:33

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

Idén nyáron megszerezte karrierje 15. érmét: mind közül a legértékesebbet, az olimpiai aranyat.

2021.09.16 20:17:28

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A Dohában dolgozó muzsikus a katari fizetett nézőkről és a bravúrral szerzett Robben-fotóról.