Sakk: Lékó az első hat közé vezetné a válogatottat a csapat Eb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.10. 14:45
A lehető legerősebb összeállításban vesz rész a magyar sakkválogatott a csapat Európa-bajnokság nyílt versenyében Reykjavíkban november 13. és 22. között. A Lékó Péter, Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Balogh Csaba összeállítású együttes az aktív versenyzésről visszavonult Polgár Judit szakmai irányításával játszik a kontinenstornán.

„Nem én vagyok a főszereplő, de remélem, sikerült az előkészületeket megteremteni – mondta Polgár Judit, aki először irányítja jelentős tornán a magyar válogatottat. – Nagy előny, hogy két nappal hamarabb utazunk, így lesz egy kis időnk akklimatizálódni, megszokni a környezetet. Az oroszok a legesélyesebbek, de erős az ukrán csapat is. Minket hetedikként rangsoroltak. Végső helyezésünk attól is függ, hogy az utolsó két-három fordulóban mennyire leszünk ott az első tízben. Egy éremmel már elégedett lennék. A legfontosabb, hogy nyugodtan játsszanak a fiúk.” Polgár Judit, aki először irányítja jelentős tornán a magyar válogatottat. – Nagy előny, hogy két nappal hamarabb utazunk, így lesz egy kis időnk akklimatizálódni, megszokni a környezetet. Az oroszok a legesélyesebbek, de erős az ukrán csapat is. Minket hetedikként rangsoroltak. Végső helyezésünk attól is függ, hogy az utolsó két-három fordulóban mennyire leszünk ott az első tízben. Egy éremmel már elégedett lennék. A legfontosabb, hogy nyugodtan játsszanak a fiúk.”

A csapat a nyílt kategóriában a Lékó, Rapport, Almási, Berkes, Balogh összeállításban ül asztalhoz, ez egyben megfelel a táblasorrendnek is.

„Nemrég betegséggel küszködtem, úgyhogy össze kellett szednek magamat – árulta el Lékó Péter. – Szerencsére sikerült, az utolsó hétben már sportolni is tudtam. Ez fontos, hiszen a fizikai állóképességnek döntő szerepe lesz, mert mindegyik fordulóban kőkemény küzdelem vár ránk. Vannak favoritok, de senkitől sem félünk. Lehet akármilyen erős egy csapat, egyik sem érezheti magát biztonságban. Ha az első hat közé jutnánk, az szakmailag nagyon jó eredménynek számítana. Ugyanakkor nem szabad menet közben az eredményre összpontosítani, majd a verseny végén nézzük meg. Addig is a maximumot kell nyújtani.”

A hosszú idő után újra válogatott Berkes Ferenc nagyon jó hangulatban beszélt. „Hogyan készültem? Nos, vettünk egy házat a feleségemmel, azt rendezgettük, fákat ültettem, ilyenek. Komolyra fordítva a szót, természetesen készültem, játszottam néhány tornán, meglátjuk, mire lesz elég.”

„Aktívan, sokat szoktam sakkozni, de most próbáltam több időt pihenéssel tölteni – mondta Rapport Richárd. – Jól sikerült a felkészülésem, de konkrétumot nem tudok mondani, majd a végén kiderül.”

A nők szekciójában a magyar válogatottban ezúttal nem játszik a korábbi állandó éltáblás, Hoang Thanh Trang. Gyermeket vár, ezért nem vállalta a kontinensbajnokságot. A Ruck Róbert vezette együttest Vajda Szidónia, Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Papp Petra és Gara Tícia alkotja. „Az oroszok, az ukránok és a grúzok jobbak nálunk – jelentette ki Ruck. – Kilencedikként rangsoroltak bennünket, de mindenképpen rámegyünk az első hatra.”

„Az elmúlt egy-másfél évben komoly támogatást kaptunk – árulta el Mádl. – Ha itthon hagyjuk a kishitűségünket, akkor előrébb végezhetünk a kilencedik helynél. A dobogót nagyon nehéz elérni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik