nemzetisport.hu
2016.11.18 10:36 Frissítve: 2016.11.18 10:56

Rg: 12 ezren ünnepelték a halál torkából visszatért tornászt

A szófiai Armeec Arénában telt ház, 12 ezer néző ünnepelte az olimpia után visszavonuló, világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes ritmikus gimnasztika kéziszercsapat tagjait. A legnagyobb ünneplést nem is a szőnyegen gálázók, hanem egy egyszerű feketében integető tornásznő kapta – Cvetelina Sztojanova, aki életmentő műtét, további gerincműtétek és hónapokig tartó kórházi rehabilitáció után először szerepelt nyilvános rendezvényen.

Препълнена

A 22 éves Cvetelina Sztojanova a bolgár „aranylányok” alaptagjának számított. 2008-ban még egyéniben junior Európa-bajnoki bronzérmes volt, majd a felnőtt kéziszercsapat tagja lett, 2014-ben világ- és Európa-bajnoki aranyérmet, 2015-ben világbajnoki ezüst- és bronzérmet nyert a bolgárokkal.

Sztojanova késő tavasszal alvászavarokra, megfoghatatlan félelmekre panaszkodott csapattársainak, a szófiai világkupa-verseny után pedig abba akarta hagyni az edzéseket. Egészségügyi problémák miatt kimaradt az Európa-bajnokságra utazó csapatból, júniusban pedig lezuhant egy épület hatodik emeletéről. A rendőrség öngyilkossági kísérletként könyvelte el az esetet, szakértők szerint nagyon úgy tűnik, hogy a csapattal dolgozó szakemberek nem látták meg a vészjeleket és Sztojanova súlyosbodó szorongásos depresszióját sem kezelték.

A klasszis tornásznő súlyos, életveszélyes belső sérüléseket szenvedett, túlélése a csodával határos: egy antenna „eltérítette” az esést, így nem betonra, hanem egy bokorsorra, illetve mellette a gyepre érkezett. Sztojanova életmentő műtéten esett át a Pirogov Sürgősségi Kórházban, lépét eltávolították. Később többször megműtötték gerincét, hónapokig kórházban feküdt, majd elkezdhette a rehabilitációt. A hírek szerint hamarosan Németországba utazik további kezelésekre.

A csütörtöki gálán köszöntek el az aktív sporttól a bolgár kéziszercsapat tagjai: Mihaela Maevszka, Reneta Kamberova, Hrisztiana Todorova, Cvetelina Najdenova, Katrin Velkova és Elena Todorova, illetve Cvetelina Sztojanova. A halál torkából visszatért csapattag természetesen nem szerepelhetett társaival, könnyes szemmel köszönte meg a lelátón a támogatást. A bolgár egység 81 érmet szerzett nagy versenyeken az elmúlt években.

Цвети не скри сълзите си, 12 000 на крака за златното момиче

2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.11.25 18:43:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén őrzi az Elek Ilonától kapott emlékkoszorúját az 1964-es tokiói játékok aranyérmese.

2022.11.24 11:12:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Szelek szárnyán igényesen tördelt, informatív kiadvány, azok is élvezhetik, akik nem szeretnek repülni.