Öttusa: alig maradt remény a lovaglás megmentésére

Vágólapra másolva!
2021.12.14. 16:17
null
Alig maradt remény a lovaglás megmentésére (Fotó: Árvai Károly)
A Magyar Öttusaszövetség épp egy nappal azelőtt hozott elnökségi döntést a lóállomány fenntartásáról 2022 augusztusáig, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kemény lépéssel jelezte a nemzetközi szövetség felé: vigyék végig a megkezdett sportági reformokat, hogy a programban maradhasson az öttusa.

 

A Magyar Öttusaszövetség elnöksége arról határozott, mindenképpen fenntartják a szövetség jelenlegi, 30 versenyzésre alkalmas lóból álló lóállományát legalább 2022 augusztusáig, mivel akkor rendezik Székesfehérváron a felnőtt Európa-bajnokságot, és a kontinenstorna után újratárgyalják a kérdést. Egy nappal később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság levette a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjáról a sportágat. Azokról a sportágakról, amelyek most szerepelnek a listán, a 2022-es pekingi olimpiához kötve esedékes NOB közgyűlésen határoz majd a szervezet, míg a lényegében várólistára sorolt öttusa, ökölvívás és súlyemelés sorsa 2023-ban dől majd el.

A NOB közleménye óta eltelt öt nap alatt nem tudtuk még értékelni az új fejleményeket, annyi azonban biztos, hogy az elnökség hivatalos álláspontja továbbra is az, amelyet a múlt szerdai elnökségi ülés után kiadott közleményünkben megfogalmaztunk: továbbra is a 2024-es párizsi olimpiára fókuszálunk, amelyen még lesz lovaglás, így egyelőre biztosan fenntartjuk a szövetség jelenlegi lóállományát” – mondta el Gallai István, a Magyar Öttusaszövetség főtitkára. A szakember leszögezte, ezen túl csak saját nevében tud beszélni, mivel az elnökség a NOB döntés óta nem egyeztetett.

A sportvezető úgy véli: a NOB döntésével lényegében elfogadta a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) törekvéseit, így most elő kell állni a konkrétumokkal.

„Thomas Bach NOB-elnök és ifj. Juan Antonio Samaranch alelnök nyilatkozataiból az érezhető ki, hogy az öttusát külön lapon kezelik az ökölvíváshoz és a súlyemeléshez képest, mivel a mi sportágunk helyzete sokkal speciálisabb: ki kell találni, mi váltja a lovaglást, és át kell szervezni a versenyrendszert” – magyarázta. Ezzel kapcsolatban a NOB közleményében konkrét elvárásokat fogalmazott meg: az új sportág és lebonyolítás legyen sokkal olcsóbb a jelenleginél, érjen el sokkal szélesebb tömegbázist, szólítsa meg a fiatalokat és legyen közönségbarát.

Gallai sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a NOB sajtótájékoztatóján nem hangzott el újságírói kérdés a szervezethez eljuttatott sportolói levél kapcsán, amelyben az öttusa kiválóságai kérik Thomas Bach elnököt, álljon ki a lovaglás mellett, azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hozzáállásában minimális pozitívumot is lát.

„Rossz hír, hogy szó sincs arról, a NOB támogatná a lovaglást, ugyanakkor a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a UIPM-nek konzultálni kellene a saját sportági közösségével az új sportág és lebonyolítási rendszer kialakításának ügyében, a Nemzetközi Öttusa Szövetség pedig ezt is fogja tenni. A legutóbbi világbajnokságon megalakult sportolói bizottság elnökét például valószínűleg meg fogják hívni a kérdésen dolgozó munkacsoportba” – fejtette ki a sportvezető.

A főtitkár hangsúlyozta, nagyon fontos szempontnak tartja, hogy a munkafolyamat során a jelen sportolóinak érdekei mellett a jövő versenyzőinek igényeit is figyelembe vegyék.

Mi sem tudjuk, hogy mi lesz az új versenyszám, és nem is gondolkoztunk eddig azon, hogy mi jöhetne szóba. Jó lenne, ha a jövő héten felálló bizottságba magyar szakember is kerülne, de nem tartom valószínűnek, mert mi eddig egyértelműen a sportágcsere ellenzői közé tartoztunk, nyíltan szembe menve a UIPM által képviselt irányvonallal” – nyilatkozta.

Gallai István annyira erős és egyértelmű kinyilatkoztatást nem várt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, mint amelyet az olimpiai programmal kapcsolatos döntés sugall.

„Lényegében ezzel megmondták, hogy egyetlen esélyünk van, az, ha olcsóbbak leszünk, így pedig azt érzem, semmi esélye sem maradt a lovaglás megtartásának, az azonban biztos, hogy nem veszik az öttusát egy kalap alá az ökölvívással és súlyemeléssel. Mindamellett ismételten szeretném megerősíteni: a Magyar Öttusaszövetség álláspontja a múlt szerdai közlemény óta nem változott” – összegezte a helyzetet a főtitkár, aki szerint egyetlen, nagyon halovány reménysugár maradt csupán az öttusa lovaglószámának megmentésére.

A NOB sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre ugyanis Thomas Bach elmondta, maga a lovaglás, mint különálló sportág nincs veszélyben az olimpiai program tekintetében, így lovak mindenképpen lesznek az ötkarikás játékokon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik