Öttusa: magyar kiáltvány a NOB-hoz és Thomas Bachhoz

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.11.12. 20:11
null
Marosi Ádám is felszólalt a péntenki sajtótájékoztatón (Fotó: Árvai Károly)
Pénteken rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a magyar öttusasport történetének legnagyobb alakjai, kiegészülve a jövő reménységeivel, amelyen egy kiáltványt is megfogalmaztak Thomas Bachhoz. 

 

Annika Schleu könnyei indították el azt a lavinát nyáron Tokióban, amely az elmúlt hetekben minden eddiginél hevesebb indulatokat váltott ki az öttusa berkein belül. A német versenyző 27 pontos előnyre tett szert a lovaglást megelőzően, így néhány verőhiba is belefért volna, hogy az élről várja az utolsó etapot, a lövés és futás kombinált számát. Ám lova, Saint Boy zavarodottan lépkedett egyik lábáról a másikra, Schleu pedig teljesen elvesztette felette az irányítást. Ugyan közel egy perc vergődés után nekiindultak az akadályoknak, de a ló továbbra sem engedelmeskedett, a német így nulla ponttal zárta a lovaglószámot. Fontos megjegyezni, hogy a lovaglást az addigi állás fordított sorrendjében bonyolítják le, így Schleu utolsóként került sorra. Saint Boy hasonló viselkedése miatt néhány perccel korábban az orosz Gubajdullina Gulnazt is kiírta a küzdelemből. A botrány következményeként a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) november elején megszavazta a lovaglás lecserélését a 2024-es párizsi ötkarikás játékokat követően.

VÉLEMÉNY

Marosi Ádám, olimpiai bronzérmes öttusázó

„A szabály kimondja, hogy csak akkor lehet lovat cserélni, ha a ló négyszer ellenszegül, azaz megáll az ugrás helyett vagy elmegy az akadály mellett ,és mivel ez nem történt meg az előírások értelmében nem volt lehetőség cserére Schleu esetében. A kérdés itt volt, hogy a versenyző végig tud-e menni a pályán vagy vaskalaposan ragaszkodnak a szabályokhoz – az utóbbit választották és bekövetkezett a tragédia. A tokiói botrány elkerülhető lett volna, ha a versenybírók rugalmasabbak és kicserélik Annika Schleu lovát.”

Az öttusa először 1912-ben kapott helyet a stockholmi olimpián, azóta kivétel nélkül abban a formában rendezték meg, ahogy azt Coubertin báró megálmodta. A lovaglás elhagyásához hasonló változtatásra nincs példa az olimpiai számok történetében. Azt talán senki sem vitatja, hogy a Nemzetközi Öttusaszövetség egyik célja leszámolni azokkal a tényezőkkel, amelyek befolyásolják a versenyek végeredményét, és adott esetben egy olimpiai érem sorsába ilyen mértékben beavatkoznak. Ennek ellenére az utóbbi idők legkomolyabb sportbotránya alakult ki, a nemzeti szövetségek sportolóikkal karöltve szinte kivétel nélkül tiltakoznak és Klaus Schormann elnök lemondását követelik. Itthon is felszólaltak a sportág legjei a Mentsük Meg Az Öttusát! eseményen pénteken a Nemzeti Lovardában.

„Az öttusa vívásból, úszásból, lovaglásból, futásból és lövészetből áll, ebből nem engedünk, akkor sem, ha erőből, agresszívan akarják lenyomni a torkunkon azt, hogy ez lehet másképp is” – szólalt fel Marosi Ádám olimpiai bronzérmes öttusázó.

KRONOLÓGIA

augusztus 6.: A tokiói olimpián a lovaglást megelőzően toronymagasan vezető Annika Schleu alatt lova, Saint Boy irányíthatatlanná vált, így a német nem tudta teljesíteni a pályát, s dobogós álmai szertefoszlottak

augusztus 7.: A nyári játékokról Kizárták Schleu edzőjét, Kim Raisnert, amiért ököllel megütötte Saint Boyt

november 2.: A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) megszavazta, törlik a lovaglást a tusák közül

november 7.: Klaus Schormann, a UIPM elnöke elárulta, eldőlt, hogy melyik szám váltja majd a lovaglást, de nem a kerékpározás lesz az

november 8.: Schormann újabb nyilatkozata szerint „mégsem született döntés az ötödik sportágról”

Azzal kapcsolatban, hogy van-e bármiféle gond a lovaglás lebonyolításával, már megoszlottak a vélemények. A versenyszám programja 20 perces bemelegítést tartalmaz, ennyi ideje van a lónak és a sportolónak kölcsönös összhangba kerülni. Jelenleg az olimpiai szabályok értelmében egy lóra két lovas jut a verseny folyamán, így a mezőny elején állókat olyan lovak fogadják, amilyenek egyszer már teljesítették a pályát, emiatt fáradtabbak, kevésbé engedelmesek.

„A sűrített öttusa programjában a mezőny fordított sorrendben lovagol, így azok a versenyzők kezdenek, akik a mezőny végén állnak, ennek megfelelően kockáztatnak, keményebben bánnak a lóval, így az élmezőnyt már sértődött és kizsigerelt lovak fogadják, ilyen állapotban megülni őket borzalmasan nehéz feladat” – állította a világ- és Európa-bajnok Kasza Róbert.

 

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)


Klaus Schormann, a UIPM elnökének felelőssége igen komoly, egyrészt a pozíciójából adódóan, másrészt zavart kommunikációjával, hiszen vasárnap és hétfőn egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatot tett, azt az érzést keltve az érintettekben, hogy a fejük felett döntenek. Hivatalos állásfoglalás továbbra sincs arról, hogy melyik sportág helyettesítheti a lovaglást. A magyar öttusasport legendái, jelenlegi klasszisai és edzői közös kiáltványt fogalmaztak meg a NOB elnökének, amelyben a segítségét kérik az öttusalovaglás megmentésére. Az indulatokból és az UIPM bizonytalan kommunikációjából joggal következtethetünk arra, hogy a lovaglás sorsa még nem dőlt el.

A MAGYAR ÖTTUSÁZÓK KIÁLTVÁNYA A NOB-HOZ ÉS THOMAS BACHHOZ
„A modernkori olimpiai játékok legrégebbi versenyszáma – a 110 éves múltra visszatekintő – öttusa körül komoly zűrzavar alakult ki a nemzetközi sportági szövetség döntésének következtében. E döntés, amelynek meghozására a nyilvánosság kizárásával, az öttusatársadalom véleményének megkérdezése nélkül került sor, törölné a lovaglást a versenyszámok közül a 2024-es párizsi játékokat követően. A szövetség indoklása szerint a NOB ragaszkodott ehhez a változtatáshoz, annak fejében, hogy a sportág, ha megcsonkítva is, továbbra is az olimpiák programján szerepelhessen. Ezen állítás igazságtartalmát nem vizsgálva, mi az egykori és a jelenlegi öttusázók nevében fordulunk Önhöz, hogy személyes fellépését kérjük az ügyben. A lovaglás, mint versenyszám véleményünk szerint továbbra is nélkülözhetetlen részét képezi az öttusasportnak, a legösszetettebb sportágnak. Ahogyan azt az elmúlt évtizedekben bizonyítottuk, mindannyian készek vagyunk elfogadni bizonyos újításokat annak érdekében, hogy modernizáljuk, még népszerűbbé és követhetőbbé tegyük a sportágunkat. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a lovas versenyszám megszüntetése nem jelentene megoldást az öttusasportot övező kihívásokra, épp ellenkezőleg, további problémákat generálna, miközben sportolók százainak többéves kemény munkáját döntené romba. Hiszünk abban, hogy a megoldás a lovaglás technikai követelményének megemelésében rejlik, a nemzetközi sportági szövetségnek meg kéne fontolnia a belső, saját lovassport munkacsoportjának szakmai javaslatait. Hisszük, hogy ez a megközelítés szolgálná mindannyiunk érdekeit, Önt és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is beleértve. Ezért kérjük arra Önt, mint a NOB elnökét, hogy hatáskörénél fogva szíveskedjék fellépni ezen döntés ellen, mely nyilvánvalóan káros és ártalmas nemcsak az öttusasportra hanem az olimpiai játékok presztízsének is. Nagyra becsült támogatásában bízva, várjuk szíves álláspontját”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik