R. P. 2021.12.13 10:34 Frissítve: 2021.12.14 10:55

Öttusa: „A sakk legyen az ötödik tusa a lovaglás helyett”

Kállai Gábor nagymester levélben fordult a Nemzetközi Sakkszövetséghez (FIDE), miszerint indítson népszerűsítő kampányt annak érdekében, hogy a sakk legyen az ötödik sportág a kikerülő lovaglás helyett az öttusában.

Lovaglás helyett sakk? (Fotók: AFP)

 

„Talán sokan abszurdnak tartják ezt az ötletet, de ha megnézzük, hogy milyen alapvető változásokon ment keresztül az újkori olimpia programja és egyébként maga az öttusa is, akkor látszik, hogy ezeket a folyamatokat egyetlen tényező motiválta: minél több emberhez eljutni. Ha a FIDE, amelynek több mint 180 ország a tagja, be tudja bizonyítani, hogy a sakk az egyik legnépszerűbb sportág, akkor esély nyílhat, hogy a történelmi gyökerű öttusa része legyen, hiszen a hét lovagi erény egyike” – nyilatkozott Kállai Gábor az MTI-nek.

A volt szövetségi kapitány elgondolásának alapja, hogy a FIDE több százmillió támogatót szerezzen az elképzeléshez, majd forduljon a Nemzetközi Öttusaszövetséghez (UIPM) a javaslattal.

„A lovaglásnak minden bizonnyal mennie kell, ezért máris megkezdődött az ötletelés, hogy melyik sportág léphet a helyére. Voltak, akik a kerékpározást javasolták, de ekkor az öttusa legfeljebb a triatlon kibővített változata lehetne. Mások szerint a dartsot kellene felvenni az öt sportág programjába, azonban egy kocsmai eredetű sport sokak tetszését nem nyerné el. Mizsér Attila, magyar olimpiai öttusabajnok felvetette, hogy akár a fiatalok körében népszerű e-sport is lehetne az új sportág. Az öttusa világát illetően az újító gondolatok a változás irányába mutatnak. Az ötletekben, gondolatokban egyvalami közös. Az úszás, a lövészet, a vívás és a futás mellett az új ötödik sportágnak az öttusa sport egészét erősítenie kell. Ez csak úgy lehetséges, ha az új sportág igazságos, történelmi gyökerű, társadalmilag rangos és rendkívül népszerű” – fogalmaz levelében Kállai Gábor, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, majd így zárja sorait:

„Azt javaslom, hogy a FIDE álljon a kezdeményezés élére. Hirdesse meg, indítson mozgalmat a sakksport felvételére az öttusa programjába. Ennek érdekében gyűjtsön elképzelhetetlen mennyiségű támogatót, majd ezután, ezen támogatások birtokában, alapján és jogán vegye fel a kapcsolatot a Nemzetközi Öttusa Szövetséggel és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Óriási támogatás birtokában a sakksport bekerülhet az öttusa sport programjába, hiszen abban biztosak lehetünk, az Ötödik Sportágnak társadalmilag rangosnak és rendkívül népszerűnek kell lenni. Márpedig ez a leírás leginkább a sakksportra illik!”

Az UIPM novemberi közgyűlése helybenhagyta a végrehajtó bizottság nagy vitát kiváltó döntését, mely szerint a lovas szám nélküli lebonyolításról szóló javaslatot nyújtanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2028-as Los Angeles-i játékokra vonatkozóan. A sportág egyébként egyelőre nem szerepel a hét év múlva sorra kerülő olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet a műsorba. Az UIPM-nek jövő év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére.

(MTI)

2022.10.06 14:32:47

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Köztünk élő névlegendák: „Jó napot kívánok, Hidegkuti Nándort keresem!” „Üdvözlöm, én vagyok.”

2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.