Öttusa: „A sakk legyen az ötödik tusa a lovaglás helyett”

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2021.12.13. 10:34
null
Lovaglás helyett sakk? (Fotók: AFP)
Kállai Gábor nagymester levélben fordult a Nemzetközi Sakkszövetséghez (FIDE), miszerint indítson népszerűsítő kampányt annak érdekében, hogy a sakk legyen az ötödik sportág a kikerülő lovaglás helyett az öttusában.

 

„Talán sokan abszurdnak tartják ezt az ötletet, de ha megnézzük, hogy milyen alapvető változásokon ment keresztül az újkori olimpia programja és egyébként maga az öttusa is, akkor látszik, hogy ezeket a folyamatokat egyetlen tényező motiválta: minél több emberhez eljutni. Ha a FIDE, amelynek több mint 180 ország a tagja, be tudja bizonyítani, hogy a sakk az egyik legnépszerűbb sportág, akkor esély nyílhat, hogy a történelmi gyökerű öttusa része legyen, hiszen a hét lovagi erény egyike” – nyilatkozott Kállai Gábor az MTI-nek.

A volt szövetségi kapitány elgondolásának alapja, hogy a FIDE több százmillió támogatót szerezzen az elképzeléshez, majd forduljon a Nemzetközi Öttusaszövetséghez (UIPM) a javaslattal.

„A lovaglásnak minden bizonnyal mennie kell, ezért máris megkezdődött az ötletelés, hogy melyik sportág léphet a helyére. Voltak, akik a kerékpározást javasolták, de ekkor az öttusa legfeljebb a triatlon kibővített változata lehetne. Mások szerint a dartsot kellene felvenni az öt sportág programjába, azonban egy kocsmai eredetű sport sokak tetszését nem nyerné el. Mizsér Attila, magyar olimpiai öttusabajnok felvetette, hogy akár a fiatalok körében népszerű e-sport is lehetne az új sportág. Az öttusa világát illetően az újító gondolatok a változás irányába mutatnak. Az ötletekben, gondolatokban egyvalami közös. Az úszás, a lövészet, a vívás és a futás mellett az új ötödik sportágnak az öttusa sport egészét erősítenie kell. Ez csak úgy lehetséges, ha az új sportág igazságos, történelmi gyökerű, társadalmilag rangos és rendkívül népszerű” – fogalmaz levelében Kállai Gábor, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, majd így zárja sorait:

„Azt javaslom, hogy a FIDE álljon a kezdeményezés élére. Hirdesse meg, indítson mozgalmat a sakksport felvételére az öttusa programjába. Ennek érdekében gyűjtsön elképzelhetetlen mennyiségű támogatót, majd ezután, ezen támogatások birtokában, alapján és jogán vegye fel a kapcsolatot a Nemzetközi Öttusa Szövetséggel és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Óriási támogatás birtokában a sakksport bekerülhet az öttusa sport programjába, hiszen abban biztosak lehetünk, az Ötödik Sportágnak társadalmilag rangosnak és rendkívül népszerűnek kell lenni. Márpedig ez a leírás leginkább a sakksportra illik!”

Az UIPM novemberi közgyűlése helybenhagyta a végrehajtó bizottság nagy vitát kiváltó döntését, mely szerint a lovas szám nélküli lebonyolításról szóló javaslatot nyújtanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2028-as Los Angeles-i játékokra vonatkozóan. A sportág egyébként egyelőre nem szerepel a hét év múlva sorra kerülő olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet a műsorba. Az UIPM-nek jövő év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik