Légfegyveres Eb: egyik magyar sem döntős a férfi puskásoknál

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2018.02.23. 15:08
null
A győri Audi Aréna átalakult a hétvégére (Fotó: Földi Imre)
Egyik magyar versenyzőnek sem sikerült döntőbe jutnia a férfi puskások egyéni versenyében a győri Európa-bajnokságon. Péni István hatalmas thrillerben maradt le a fináléról és zárt végül a 12. pozícióban, Sidi Péter a 16., Somogyi Péter a 33. lett.

 

A sportlövő Európa-bajnokság pénteki programjának első felnőtt versenyszámát nem ok nélkül övezte kiemelt érdeklődés a győri Audi Arénában: a magyar válogatott legerősebb szakágának számító férfi puskában joggal reméltünk érmet, de minimum döntős helyezést.

„ELÉG NYÖGVENYELŐS LETT”
HANÁK Gabriella, a női légpuska 31. helyezettje: – Az extra teher miatt nemigen szeretek itthon versenyezni, de ezúttal nagyon jó és érdekes élmény volt. Nem izgultam, és a teljesítményemmel is elégedett vagyok. Az volt a célom, hogy az egyéni viadal alapversenyében 620 kör felett lőjek – sikerült.
ANTAL Balázs, a vegyes páros 20. helyezettje: – Én nem a hazai pálya miatt éreztem nyomást magamon, inkább az zavart, hogy nagyon meleg volt a teremben. Elég nyögvenyelős lett a verseny, amellyel egyáltalán nem lehetek elégedett. Szombaton jön a fő számom, az egyéni, próbálok rápihenni. Egy biztos, nem lesz ugyanolyan, mint a mai, hiszen nincs két egyforma verseny, sem két egyforma lövés.

A csapat rutinos lövője, Sidi Péter erősen, magas eredményekkel kezdett, a válogatott ifjú reménysége, Péni István azonban láthatóan nehezen talált magára az első sorozatban. A 60 lövéses viadal felénél úgy tűnt, Sidinek lehet reális esélye a nyolctagú fináléba jutásra, Péni 30 lövés után a 20. helyen állt, és egy rövid időre ki is állt a lőállásból, hogy edzőjével, Kissné Oroszi Edittel megvitassa a történteket.

A folytatásban Sidi egyre hátrébb csúszott, az UTE 21 éves lövője azonban folyamatosan küzdötte magát egyre feljebb. Péni huszáros hajrával elérte, hogy három lövéssel a vége előtt már a döntőt érő 6. helyen rangsorolják, a következő lövés után kicsúszott a finálé mezőnyéből, az utolsó lövésre azonban a hetedik pozícióból „startolt". A vége nem sikerült: 9.5-tel a 12. helyen zárta a versenyt.

„Az elején kicsit feszült voltam, nem éreztem kényelmesnek a felszerelést és a testhelyzetemet. Ezen javítani tudtam, miután kiálltam pihenni, onnantól már nem is volt különösebb problémám – értékelt Péni István, aki 7 tized körrel maradt le a döntőről. – Sajnos, a hét tizednél sokkal többet elveszítettem a verseny alatt. Az első lövések ugyan tízesek lettek, de nem a nagy fajtából, és utána belekerültem a kis tízesek ördögi körébe, amelyből nehéz kitörni. Az utolsó lövést pedig elkapkodtam. Emberből vagyok..."

Péni István legjobb magyarként 12. lett egyéniben a férfi puskásoknál (Fotó: Földi Imre)
Péni István legjobb magyarként 12. lett egyéniben a férfi puskásoknál (Fotó: Földi Imre)

A pályafutása első felnőtt 10 méteres Európa-bajnokságán versenyző Péni hozzátette, eredménye „nem katasztrofális", ugyanakkor elismerte: teljesítménye gyengébb volt a megszokottnál.

„Nem jó ilyen élménnyel befejezni egy versenyt, ha legalább a döntőbe bejutottam volna... Az egyetlen pozitívum, hogy nem azzal az érzéssel álltam ki a lőállásból, hogy kihoztam magamból a maximumot – sokkal több van benne."

A nap másik két számában sem jutott be magyar a fináléba, női puskában a hazai trió tagjai közül csak Hanák Gabriella zárt a mezőny első felében – igaz, ebben a versenyben nem is voltak vérmes reményeink.

Az új olimpiai számban, a vegyes párosok küzdelmében is várni kell még a magyar sikerekre, a két hazai pisztolyos duó egyikének sem sikerült bejutnia az ötcsapatos fináléba.

A férfi puskások szombaton vegyes párosban, vasárnap pedig a csapatversenyben javíthatnak.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
Légpuska. Férfiak. Egyéni. Európa-bajnok: Vlagyimir Maszlennyikov (orosz) 251.0 kör – világcsúcs, régi: 250.9 (alapverseny: 631.5),
2. Alekszandr Drjagin (orosz) 248.2 (629.5), 3. Petar Gorsa (horvát) 227.0 (626.5), …12. Péni István 625.4, …16. Sidi Péter 624.9, …33. Somogyi Péter 621.8
Nők. Eb: Stine Nielsen (dán) 249.1 (627.6), 2. Katarzyna Komorowska (lengyel) 248.7 (626.5), 3. Manon Smeets (holland) 226.8 (625.0), …31. Hanák Gabriella 621.6, …64. Szijj Katinka 616.7, …72. Biatovszki Mira 615.3.

Légpisztoly. Vegyes páros. Eb: Margarita Lomova, Artyom Csernuszov (orosz) 463.2 – világcsúcs (775 – világcsúcs), 2. Zorana Arunovics, Damir Mikecs (szerb) 480.0, 3. Olena Kosztevics, Oleh Omelcsuk (ukrán), …19. Csonka Zsófia, Nagy László 758 (az alapversenyben), 20. Major Veronika, Antal Balázs 757

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik