MTI
R. P.
2022.09.22 17:05 Frissítve: 2022.09.22 17:44

Evezős vb: három magyar egység jutott a C-döntőbe

A magyar egységek közül Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban, valamint a férfi kettes és a kétpár is C-döntőbe jutott az evezősök racicei világbajnokságán.

Pétervári-Molnár Bendegúz (Fotó: Magyar Evezős Szövetség)

 

A vb ötödik versenynapján délután négy magyar egység a C/D-elődöntőkben volt érdekelt, közülük csak egy nem járt sikerrel. Pétervári-Molnár számára annyiban egyszerűsödött a helyzet, hogy nem három, hanem a bolgár evezős visszalépése miatt csupán két riválisát kellett megelőznie a C-döntős részvételhez. A magyar versenyző saját kezébe vette a sorsát, sokáig az élen haladó litvánnal együtt diktálták a tempót, aki a hajrában tudott meglépni tőle, de előnyük akkor már megnyugtatónak látszott az őket üldözőkkel szemben.

A második helyen haladó Pétervári-Molnár jobbján dél-afrikai, míg a balján szlovén riválisa haladt, bőven egy hajó hátránnyal még 1500 méternél is. Utóbbiak közül a szlovén nyitott hajrát, és hagyta le a dél-afrikait, de Pétervári-Molnár előbbit is maga mögött tartotta, és végül 7:20.23 perc alatt ért célba, így készülhet a vasárnap délelőtti C-fináléra, ahol majd a 13. helyért csatázhat. A másik futamból a kínai, az ír és a svéd evezős jutott tovább, mindhárman szűken, de jobb időt értek el a magyarnál. A férfi ketteseknél a C/D-elődöntőkben négy hajó indult futamonként, és az első három ért továbbjutást. Simon Béla és Juhász Adrián a táv során horvát, valamint hongkongi riválisa mögött haladt, de miután messze elhagyták az egyiptomi hajót, egyik továbbjutónak sem kell nagy csatát vívnia.

A magyar egység 7:05.33 perces idővel végzett, és szombat délelőtt a C-döntőben zárja a vb-t. Bácskai Máté és Ács Kristóf kétpárban viszont teljes mezőnnyel küzdött. A magyar egység féltávnál a második volt, centikkel a harmadik horvátok elött, kevéssel a vezető írek mögött. Ötszáz méterrel a cél előtt viszont már egyértelmű lemaradással volt harmadik a magyar kétpár, amely jó hajrával tudta visszaverni a kínai és osztrák hajó támadását. A Bácskai, Ács egység 6:40.48 perccel végzett harmadikként, C döntőjükre vasárnap délelőtt kerül sor.

A Galambos Péter, Tamás Bence könnyűsúlyú kétpár számára féltávnál még reális lehetőség volt a továbbjutásra, mert az ötödik helyen jöttek, de közel együtt volt a mezőny. Az előttük haladó négy hajó tudott gyorsítani a táv második részén, a magyar viszont nem, így 1500 m-nél már eldőlt, hogy nem végeznek az első háromban. A magyar hajó 6:46.52 perces eredménnyel lett ötödik, és szintén szombat délelőtt, de a D-döntőben zárja majd vb-szereplését, ahol a 19. hely lesz a tét.

2022.10.06 14:32:47

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Köztünk élő névlegendák: „Jó napot kívánok, Hidegkuti Nándort keresem!” „Üdvözlöm, én vagyok.”

2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.