Evezés: 1968-ban elindult a stopper, azóta sehol semmi

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.10.15. 20:05
null
Miután az előfutamok során tíz másodperccel jobb időt eveztek a keletnémeteknél, sokan kezdték mondogatni, <br />hogy a Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal négyes nyerhet... (Fotó: Imago)
Mexikóvárosi ezüstérmével az evezés máig legjobb olimpiai eredményét érte el a Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal alkotta kormányos nélküli négyevezős egység.

 

A stopper 1968. október 19-én indult el. Fél évszázad óta ketyeg az óra. Több mint másfél milliárd másodperc. Ennél jóval, de jóval több csapásszám. És csak emelkednek, és csak merülnek-csobbannak az evezőlapátok... Megszámlálhatatlanul.

De sehol semmi.

Szépen csillogott az ezüst és a Cuemanco-csatorna víztükre 1968. október 19-én Mexikóvárosban, Xochimilcóban („Szocsimílkóban”). Négy halálosan fáradt magyar legény állt a dobogón. Még keresték a helyüket, még járt az agyuk... Nem tudták befogni a keletnémetek hajóját a Virgilio Uribe-pályán. De ott lógott az érem a nyakukban.

Az óra azóta ketyeg. Fél évszázad óta nem jutott az első háromba magyar evezős az olimpiákon. Éppen ezért véssük be újra a tudatunkba Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal nevét.

Már csak azért is, mert furcsa előjátékot követően állt össze a kormányos nélküli négyevezős egység. A Lucsánszky László, Csermely József, Sarlós György, Czakó Csaba kvartett végzett a negyedik helyen az 1966-os világbajnokságon, és szerzett ezüstöt az 1967-es Eb-n. Vagyis ők harcolták ki a kvótát a mexikóvárosi olimpiára. A vezetők azonban úgy döntöttek, hogy megversenyeztetik őket a Pályi András, Romvári László, Melis Antal, Melis Zoltán négyessel. Győzzön a jobbik!

CSALÁDI KÖTELÉKEK

A kvartett legidősebbje és a csepeli társak között a kakukktojás az akkor 28 esztendős, fradista Sarlós György volt. Egy korábban sohasem tapasztalt érzés is hajtotta, ugyanis szűk két hónappal korábban született meg Katalin lánya, aki szintén az evezésre adta a fejét. Ő sem csinálta rosszul: 1988-ban négypárevezősben, 1992-ben egypárevezősben indult az olimpián, 1989-ben vb-bronzérmet szerzett Bledben. És még egy családi kötelék: Melis Antal Csermely József húgát, a szintén evezős, 1976-ban és 1980-ban olimpikon Kosztolányi Kamillát vette feleségül.

És eljött július közepe, a híres luzerni regatta. Magyar a magyarral szemben. Amelyikük az első három között végez, az utazhat az olimpiára. Noha a nyolc sportolóból – a fradista Sarlós kivételével – hétnek a híres csepeli szakember, Jásdi Sándor volt a trénere, őt akkorra háttérbe szorították, és kizárólag a férfi szövetségi kapitány, Losonczi Tibor határozta meg a feltételeket.

Tehát Luzern... Az „A-csapat” nem jutott be a döntőbe, a „B-kvartett” (noha Melis Antalnak gyulladás miatt fel kellett vágni a tenyerét) ellenben igen, és harmadik lett. Ám ezzel nem volt vége, mert a július végi bajnokság és a dunavarsányi edzőtáborban látottak ismeretében Losonci úgy határozott, hogy összevegyíti a két egységet: Pályi és Romvári ki, Sarlós és Csermely be, a két Melis mellé.

„Volt némi lelkiismeret-furdalásom, mert nem álltam ki Lucsánszky és Czakó mellett, de meg kell érteni, ötven éve így ment ez... Döntöttek, és kész” – feleli kérdésemre Csermely József, hogy meglepte-e a csapatkijelölés kacifántos alakulása.

És mert az evezés, pláne a váltott evezés nagyon is csapatsport (ahogy a szakkönyvek írják: vezető szerep vállalása, együttműködés, együttes ritmuskeresés és -találás), kérdéses volt az összhang meglelése, az összeszokás.

„Az itthoni edzéseken sokat kínlódtunk, de a helyszínen tréningezve varázsütésre megindult a hajó, szinte repültünk a vízen, jó időket mentünk – mondja a vezérevezős Melis Zoltán, aki 21 évével a négyes legfiatalabb tagja volt. – A németek és a románok is csak néztek, utóbbiak már azt mondogatták, mi nyerhetjük meg az olimpiát. Az előfutamban tíz másodperccel jobb időt eveztünk a másik futamban nyerő keletnémeteknél... A döntő előtt nem voltunk betojva, de nem állt olyan háttér mögöttünk, mint az NDK-sok mögött, meg talán az sem volt szerencsés, hogy a finálét hat nappal az előfutam után rendezték meg.”

NDK vagy Magyarország? Ez maradt a kérdés 1968. október 19-én. A különbség két és fél másodperc. A válasz: NDK.

„Tudtam, eszméletlenül el fogok fáradni. Ökölvívó bátyámnak annak idején azt szoktam mondogatni, milyen nehéz nekünk, evezősöknek, ő meg visszavágott, hogy hülye vagy, nálunk kiütik és kiszámolják az embert. Mexikóvárosban mindent kiadtam a testemből-lelkemből, mind a négyen teljesen ki voltunk ütve, mire célba értünk. De nem sírtam, ennyire nem vagyok gyenge” – cáfol egy korábbi cikkben megírt félmondatot Csermely József.

Híres a kép, amely bejárta a világot. Melis Zoltán a hátán, félholtan fekszik a hajóban, de mögötte a többiek sincsenek jó passzban...

„Ezer méterig tartottuk magunkat, utána háromnegyed hajóhossznyi előnyre tettek szert a keletnémetek, és látszott, az olaszok előtt a második hely jut nekünk. A tengerszint felett kétezer-kétszáz méteren kiütközött az oxigénhiány, én a végére feldobtam a talpam, azt sem tudtam, hol vagyok. Miként azt sem fogtam fel, hogy mentőcsónak jön értem, és rám teszik az oxigénmaszkot. Ehhez képest lilulni kezdett a fejem, mire rájöttek, kifogyott a palackból az oxigén...”

Az eredményhirdetésre aztán szerencsésen rendbe jött Melis Zoltán. Ott csillogott a nyakában az ezüst, és előtte a Cuemanco-csatorna víztükre.

Az óra meg csak ketyeg. Fél évszázad óta.

Hány milliárd másodperc és evezőcsapás még...?

50 ÉVE 32 ÉREM
A XIX. nyári olimpiának 1968. október 12. és 27. között Mexikóváros adott otthont, a játékokon 15 sportágban 167 magyar sportoló indult, és összesen 32 érmet, 10 aranyat, 10 ezüstöt és 12 bronzot szerzett.
Aranyérmes
Németh Angéla atlétika gerelyhajítás
Zsivótzky Gyula atlétika kalapácsvetés
Varga János birkózás kötöttfogás, 57 kg
Kozma István birkózás kötöttfogás, +97 kg
Hesz Mihály kajak-kenu kajak egyes 1000 m
Tatai Tibor kajak-kenu kenu egyes 1000 m
Kulcsár Győző vívás párbajtőr egyéni
Férfi párbajtőrvívó-válogatott B. Nagy Pál, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Nemere Zoltán, Schmitt Pál
Férfi öttusa-válogatott Balczó András, Móna István, Török Ferenc
Férfi labdarúgó-válogatott Básti István, Dunai Antal, Dunai Lajos, Fatér Károly, Fazekas László, Juhász István, Keglovits László, Kocsis Lajos, Menczel Iván, Nagy László, Noskó Ernő, Novák Dezső, Páncsics Miklós, Sárközi István, Szalay Miklós, Szarka Zoltán, Szűcs Lajos
Ezüstérmes
Kiss Antal atlétika 50 km-es gyaloglás
Balczó András öttusa egyéni
Hammerl László sportlövészet sportpuska fekvő
Földi Imre súlyemelés 56 kg
Kamuti Jenő vívás tőr egyéni
Férfi kormányos nélküli evezős négyes Csermely József, Melis Antal, Melis Zoltán, Sarlós György
Férfi kajak kettes 1000 m Giczy Csaba, Tímár István
Férfi kenu kettes 1000 m Petrikovics Gyula, Wichmann Tamás
Női kajak kettes 500 m Pfeffer Anna, Rozsnyói Katalin
Női tőrvívó-válogatott Bóbis Ildikó, Dömölky Lídia, Gulácsy Mária, Marosi Paula, Rajtő Ildikó
Bronzérmes
Lovász Lázár atlétika kalapácsvetés
Kulcsár Gergely atlétika gerelyhajítás
Kontsek Jolán atlétika diszkoszvetés
Kovács Annamária atlétika ötpróba
Bajkó Károly birkózás kötöttfogás, 78 kg
Csatári József birkózás szabadfogás, 97 kg
Bakos Károly súlyemelés 75 kg
Pézsa Tibor vívás kard egyéni
Rejtő Ildikó vívás tőr egyéni
Férfi kardvívó-válogatott Bakonyi Péter, Kalmár János, Kovács Tamás, Meszéna Miklós, Pézsa Tibor
Férfi kajak négyes 1000 m Giczy Csaba, Csizmadia István, Szöllősi Imre, Tímár István
Férfi vízilabda-válogatott Bodnár András, Dömötör Zoltán, Felkai László, Konrád Ferenc, Konrád János, Mayer Mihály, Molnár Endre, Pócsik Dénes, Sárosi László, Steinmetz János, Ifj. Szívós István
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik