MTI 2019.12.10 12:08 Frissítve: 2019.12.10 13:00

Dopping: Putyin kapott egy utolsó esélyt – sajtóvisszhang

A nemzetközi sajtó részben elégedetten, részben a büntetést kevesellve fogadta, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laboratóriumi eredmények manipulálása miatt hétfőn négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől.

 


THE TIMES (ANGLIA)   
„Vlagyimir Putyin bármi áron el akarja érni, hogy Oroszország minden helyzetből győztesen jöjjön ki. Ha kell, szabályokat szegnek meg vagy forgatnak ki azért, amit az elnök nemzeti érdeknek tart. Ez a geopolitikai rivalizálásokra, kémkedésre és kirívó módon a nemzetközi sportra is igaz. A WADA végrehajtó bizottsága nem ment el odáig, hogy páriává, azaz kitaszítottá, jogfosztottá nyilvánítsa Moszkvát. Ehelyett Putyin kapott egy utolsó esélyt, hogy átalakítson egy olyan rendszert, amely ártalmas a sportolók egészségére, és aláássa a fair play eszméjét.”

 
Oroszországot kizárták a tokiói olimpiáról és a 2022-es foci-vb-ről is
A WADA határozata ellentétes az Olimpiai Chartával – Putyin
Oroszországnak át kell gondolnia a fellebbezést – Medvegyev 

LA VANGUARDINA (SPANYOLORSZÁG)
„Példaértékű büntetés az orosz sportnak.”

EL PAÍS
„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) üdvözölte a szankciót, amely egybevágott azzal az elképzelésével, hogy az egyes sportolók helyett az intézményeket kell megbüntetni, így megvédve az ártatlanokat. Ki tudja, melyik sérült jobban: a nagyhatalom nemzeti sportpatriotizmusa vagy a büszkeség azokra a bűnözőkre vonatkozóan, akik saját ügyetlenségük áldozatai lettek.”   

EL MUNDO
„A sporttörténelem legkeményebb büntetése. Olyan nagy volt a botrány, hogy csak egy példaértékű szankció lehet az alapja annak a próbálkozásnak, hogy egy sportszempontból is nagy befolyással rendelkező országban véget érjen a szisztematikus doppingolás.”

GAZETA WYBORCZA (LENGYELORSZÁG)
„Hozzászoktunk már ahhoz, hogy az oroszoknak többet szabad – többet felzabálni, többet tönkretenni, többet csalni –, és ezért még csak nem is büntetik meg őket megfelelően. Mindig akad ugyanis valaki, aki szerint túl nagyok és fontosak ahhoz, hogy keményen fellépjenek ellenük. Úgy tűnik, hogy – legalábbis a sportban – most kiegyenlítettebbé vált a játék. De a büntetés még így sincs arányban a vétséggel. Oroszországot maradéktalanul ki kellett volna hajítani a sportvilágból. Nem négy évre kellett volna száműzni, hanem amíg becsületes nem lesz.”

DE VOLKSKRANT (HOLLANDIA)
„A WADA következtetései azt mutatják, hogy Oroszország semmit sem tanult abból a büntetésből, amellyel a szocsi olimpia mintáinak manipulálása miatt sújtották. Sőt, a vezetőség még rá is tett egy lapáttal azáltal, hogy megpróbált bizonyítékokat eltüntetni az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) adatbankjából. Ezzel azt akarták megakadályozni, hogy utólag érmeket vegyenek el az orosz sportolóktól. Ráadásul Putyin elnök alatt a sportolókat eszközként használják, akik a hazájukért harcolnak, és ebben teljesítményfokozó szerekkel segítik őket, akárcsak régebben az NDK-ban.”

NEUE ZÜRICHER ZEITUNG (SVÁJC)
„Eddig minden rosszul alakul. Ami első pillantásra a sportvilág határozott fellépésének tűnik az egyik renitens tag ellen, az valójában egy papírtigris. Az orosz sportolók így is olimpiai érmekért fognak küzdeni Tokióban. Az orosz labdarúgók részt vesznek a jövő nyári Európa-bajnokságon, melynek egyik helyszíne Szentpétervár lesz. A WADA elég kiskaput hagyott az oroszoknak, hogy megkerüljék a szankciókat, és megőrizzék a tartásukat. Putyin megbízható partnernek számít a vezető sportági világszövetségeknek, ezért élvezi a meghatározó tisztségviselők támogatását és védelmét.”

BLICK
„Bátortalan döntés született, sok még a nyitott kérdés. Például az, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni a sportolóknak az olimpiai és világbajnoki részvételhez. Jobb lett volna, ha a WADA a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez és annak elnökéhez, Sebastian Coe-hoz igazodik. Mivel az orosz tagszervezet (RUSAF) nem volt hajlandó az együttműködésre, minden atlétát alaposan ellenőriznek, mielőtt versenyre engedik őket. A RUSAF működését pedig felfüggesztették.”

TAGES-ANZEIGER
„Gratuláció az oroszoknak. A WADA büntetése keménynek tűnik, de az óriási csaláshoz képest enyhe. Mi történik, ha egy nemzet éveken át szisztematikusan doppingolja a sportolóit, és bebizonyosodik a csalás? Az, hogy egy kicsit megbüntetik.”

 

Dopping: Oroszországot kizárták a tokiói olimpiáról és a 2022-es fo

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől. Mindez azt jelenti, hogy Oroszország nem vehet részt a 2020-as tokiói olimpián, 2022-es pekingi téli olimpián és a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon sem. 

2020.11.30 07:04:44

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„A fináléban ő egyenlített a bolgárok ellen, volt két gólpassza is, sokat tett a 4–1-es sikerért.”

2020.11.30 15:21:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A százötven éve született Tatich Péterről nem született összefoglaló írás – eddig…

2020.11.29 23:13:55

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem tud(hat)juk, van-e a klasszisokban félelem. Általánosítani nem lehet, de biztos akad jó néhány olimpikon, akinek nem feltétlenül elég, hogy a szervezetek, hatóságok derűlátók, megesett már az emberiség történelme során, hogy a »hivatal« tévedett.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.

2020.11.22 08:26:48

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Másfél éve még nem tudta volna elsorolni az Aranycsapat névsorát, most elmondja egy szuszra.