Dopping: Oroszországnak át kell gondolnia a fellebbezést – Medvegyev

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.12.09. 15:03
Az illetékes orosz szerveknek át kell gondolniuk annak a döntésnek a megfellebbezését, amellyel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végrehajtó bizottsága négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, a laboratóriumi eredmények manipulálása címén  – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn Moszkvában.

„Úgy gondolom, hogy az orosz szervezeteknek – amelyek ezért felelősek, amelyek kompetenciájához ezek a kérdések tartoznak – át kell gondolniuk azt a kérdést, hogy az ilyen jellegű határozatot megfellebbezzék” – fogalmazott az orosz kormányfő. „Úgy gondolom, hogy az orosz szervezeteknek – amelyek ezért felelősek, amelyek kompetenciájához ezek a kérdések tartoznak – át kell gondolniuk azt a kérdést, hogy az ilyen jellegű határozatot megfellebbezzék” – fogalmazott az orosz kormányfő.

Moszkva a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) feltétlenül meg fogja fellebbezni aWADA végrehajtó bizottságának határozatát – ezt Szvetlana Zsurova, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának első elnökhelyettese, olimpiai bajnok mondta újságíróknak. Zsurova „politikailag motiváltnak” minősítette a döntést, és közölte, hogy azt először az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) megfigyelő bizottsága fogja megvitatni december 19-én.

„Száz százalék, hogy Oroszország bírósághoz fordul, mert küzdenünk kell a sportolókért” – mondta a volt gyorskorcsolyázó.

Jurij Ganusz, a RUSADA vezérigazgatója a Moszkva 24 tévécsatornának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az orosz sportnak olyan új vezetőkre van szüksége, akik kivezetik a válságból és akikben megbíznak a sportolók. Ganusz rámutatott, hogy a WADA szerint a RUSADA moszkvai laboratóriumának adatbázisát 2018 decemberében és 2019 januárjában manipulálták, ezért „tarthatatlanok” azok az ellenérvek, hogy a beavatkozás külföldről történt.

A RUSADA vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a WADA lerövidítheti a szankciók hatályát, ha pozitív tendenciát tapasztal a helyzet normalizálódása terén.

„Minden siralmasan, de a várakozásoknak megfelelően ért véget. A WADA elfogadta az összes javaslatot (az eltiltást kezdeményező megfelelési bizottságtól), egyhangúlag döntött, egyetlen ember sem volt, aki mellénk állt volna vagy ne értett volna egyet” – mondta Margarita Pahnockaja, a RUSADA második embere a RIA Novosztyi hírügynökségnek

A WADA végrehajtó bizottságának döntése nem befolyásolja a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek és a Bajnokok Ligája 2021-es döntőjének szentpétervári megrendezését – mondta Vjacseszlav Koloszkov, az Orosz Labdarúgó-szövetség tiszteletbeli elnöke az Interfax hírügynökségnek.

Vaszilij Tyitov, a Nyári Olimpiai Sportágak Összoroszországi Egyesületének (VALOVSZ) a TASZSZ által megszólaltatott elnöke kifejezte meggyőződését, hogy a nemzetközi sportszövetségek vezetői „kiegyensúlyozott” döntést hoznak majd azzal kapcsolatban, hogy megfosszák-e Oroszországot a nemzetközi versenyek megrendezésének jogától. Mint mondta, az általa vártforgatókönyv „nehéz” lesz, de „nem apokaliptikus”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik