Dopping: visszaállították a helsinki labor akkreditációját

MTI/H. D.MTI/H. D.
Vágólapra másolva!
2021.03.06. 14:44
Ismét teljes értékű munkát végezhet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkreditált intézményeként a helsinki laboratórium – írja az MTI.

A hivatalos elismerést azután állította vissza a WADA – írta beszámolójában az insidethegames.biz –, hogy befejeződött a labor átköltöztetése új helyre, a Finn Egészségügyi és Jóléti Intézetbe. A laboratórium 2019 februárjában maga kérte akkreditációjának átmeneti felfüggesztését.

A WADA közlése szerint a finnek sikeresen teljesítették az összes követelményt, s miután visszahelyezték a teljes megfelelés státuszába, a helsinki labor hiánytalanul folytathatja doppingellenes tevékenységét, beleértve a vizelet- és vérminták átfogó elemzését.

Witold Banka, a WADA lengyel elnöke dicsérte a finneket, amiért „sikeresen végrehajtották ezt a bonyolult lépést, különös tekintettel a koronavírus-járvány által kiváltott kihívásokra és késésekre”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az aláíró kormányok által fele-fele arányban pénzelt nemzetközi ügynökség hivatalos listáján 30 laboratórium szerepel. Közülük a helsinki mellett további három – az athéni, az új-delhi és a bangkoki – már korábban felfüggesztette tevékenységét vagy ideiglenesen megfosztották őket az akkreditációtól, míg tíz labor kifejezetten a világjárvány miatt függesztette fel vagy korlátozta tevékenységét – közölte tavaly márciusban a WADA.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik