Darts-vb: Taylor „kilencnyilasa” jelentette a fordulópontot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.02. 22:04
A tizenhatszoros világbajnok Phil Taylor nagy csatában 5:3-ra megverte a 23. kiemelt holland Vincent van der Voortot a londoni Alexandra Palace-ban zajló darts-vb negyeddöntőjében. A „kilencnyilas” kiszállót dobó angol az elődöntőben Raymond van Barnevelddel találkozik.

A rendhagyó öröm, melyet követően a közönség egy része kifütyülte Phil Taylort (Fotó: Action Images)
A rendhagyó öröm, melyet követően a közönség egy része kifütyülte Phil Taylort (Fotó: Action Images)

 

Az első szettben a sportág élő legendája mindhárom leget megnyerte „első pályáról”, míg a második játszmában egyszer elvette a holland kezdését, ezzel 2:0-s előnyre tett szert. Ekkor úgy tűnt, hogy a koncentrált Taylor esélyt sem ad a világranglista 23. helyezettjének, aki azonban kellemes meglepetést szolgáltatva talpra tudott állni.

A harmadik szettől a holland játékos feljavult, egymás után dobta a triplákat és a száz fölötti kiszállókat, melyekkel Taylor nem tudott mit kezdeni. A 16-szoros világbajnok a legek végén sokszor hibázott, a meccs ezen szakaszában nem tudta kihasználni az esélyeit.

Kettő kettő után sem változott a játék képe, Van der Voort továbbra is ellenállhatatlanul játszott, az ötödik szettben előbb 100-ról, majd 104-ről szállt ki, aztán egy tíznyilassal lezárta a játszmát (2:3).

A drámai fordulatnak a hatodik szett döntő legjében, 2–2-nél lehettünk szemtanúi, amikor Taylor hamar leküzdötte magát 32-re, a dupla 16-os kiszállójára azonban kilenc nyilat, vagyis három kört kellett várni, ami ezen a szinten – pláne Taylortól – korántsem szokványos. Az angol versenyző ezt a leget 21 nyílból fejezte be!

Van der Voortot láthatóan megtörte, hogy nem tudta kihasználni az indiszponált Taylor hibáit. A folytatásban visszaesett a teljesítménye, amit a rutinos angol kihasznált, és végül 5:3-ra megnyerte a meccset, melyet követően megtapsolta korábban lebecsült holland ellenfelét – szép jelenet volt.

A mérkőzés és a világbajnokság érdekessége, hogy Taylornak továbbra sincs száz fölötti kiszállója, pénteken pedig „csak” három 180-ast és 100.1-es átlagot dobott. A holland közel ötven százalékos hatékonysággal találta el a duplákat, de jó teljesítménye nem ért győzelmet. Az 54 éves angol a felek 22. egymás elleni meccsén a 19. sikerét aratta.

Stephen BuntingRaymond van Barneveld

Az első szettet a holland Barneveld legveszteség nélkül hozta. A BDO-világbajnok angol Bunting hétszer dobhatott kiszállóra, de egyet sem érvényesített. 0:1

A második játszmában Bunting egyenlített. Kilencből három kiszállót érvényesített, Barneveld egyet sem, így szintén nullára hozta a szettet. Ekkor egyik játékos sem tudott még 40-nél magasabb pontszámról befejezni egy leget. 1:1

A körátlagok mindkét játékosnál csökkentek, ellenben Barneveld kiszállói javultak, ennek köszönhette, hogy végül behúzta a harmadik szettet 3:1-re. Bunting gyorsan visszavágott, és sima 3:0-val ismét egyenlített a negyedik játszmában. 2:2

Az ötödik szett volt az első, amelyben mind az öt leget lejátszották. Barneveld kezdett, így az ötödik játékban is. Jó esélye volt, de a kiszállónál rontott, Bunting viszont nem, így az angol átvette a vezetést. 3:2

Barneveld „brékelt” a hatodik szettben, amelyet végül meg is nyert, majd hozta a hetediket is, így 4:3-ra fordított, így már csak egyre volt a végső sikertől. Ám a nyolcadik játszma ötödik legjében Bunting nagyon összekapta magát, és sikerült egyenlítenie. 4:4

A minden eldöntő kilencedik szettben az első leget Barneveld nyerte. A másodikban úgy tűnt, hogy Bunting hozza a kezdését, ám a kulcsszituációban kipattant az egyik nyila, s ezt a balszerencsét Barneveld kihasználta. A hollandnak így már csak a saját kezdését kellett hoznia. Ez meg is tette, így 5:4-re megnyerte az összecsapást, és készülhet a Phil Taylor elleni elődöntőre.

Az elődöntőkre szombaton 20 órától került sor.

DARTS-VILÁGBAJNOKSÁG, 2015
NEGYEDDÖNTŐ
Phil Taylor (angol, 2.)
–Vincent van der Voort (holland, 23.) 5:3
Raymond van Barneveld (holland, 14.)–Stephen Bunting (angol, 27.) 5:4

CSÜTÖRTÖKÖN JÁTSZOTTÁK
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Robert Thornton(skót, 9.) 5:2
Gary Anderson (skót, 4.)–Peter Wright (skót, 5.) 5:1

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Gary Anderson (skót, 4.)
Phil Taylor (angol, 2.)–Raymond van Barneveld (holland, 14.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik