Darts: a világ egyik leghíresebb sportolója látogat Magyarországra

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.05.17. 06:57
null
Phil Taylor, a világ egyik leghíresebb sportolója Magyarországon (Fotó: AFP)
Hat sztárjátékos mellett négy ismert magyar személyiség is tábla elé áll kedd este a budapesti MVM Dome-ban esedékes Hungarian Darts Show-n, amelyen a világ valaha volt egyik legsikeresebb sportolója, a 16-szoros világbajnok Phil Taylor is versenybe száll.

Sportként tekintünk-e a dartsra? Sokat lehet vitatkozni róla, de Phil Taylor példáját alapul véve kétség sem férhet az igenhez, hiszen az angol legenda mintegy három évtizeden át tartó profi pályafutása során mindig hű maradt azokhoz az élsporthoz szorosan kötődő, s szükséges erényekhez, mint az alázat, a teherbírás, az odaadás, a küzdeni akarás (és tudás), valamint a megingathatatlan mentális erő.

Taylor nehéz körülmények között nőtt fel, épp emiatt is tudja, csak kőkemény munkával lehet sikereket elérni. Édesapja, Doug a helyi agyagárugyárban dolgozott, száz fontért vásárolt, roskadozó házban éltek Stoke-on-Trentben, amelyben az ablakok fele be volt deszkázva. Arról nem is beszélve, hogy csak a földszinten tartózkodtak, mert az emelet életveszélyes volt…

Később költözni kényszerültek, viszont a korábbinál jobb lakásba, amelyet az önkormányzat bérházként biztosított nekik. „Senkinek nem volt semmije azon a környéken” – emlékezett vissza Taylor, de hozzátette, ennek ellenére boldog gyerekkora volt. A történetéhez az is hozzátartozik, hogy 15 évesen otthagyta az iskolát, helyette inkább munkát vállalt – hamarosan műszerész lett a kerámiagyárban. Rendőrként szeretett volna dolgozni, de már a jelentkezésnél leküzdhetetlen akadályba ütközött: 173 centiméter volt az alsó határ, ő azonban ettől fél centivel elmaradt.

Szülei szerettek dartsozni, otthon gyakran játszottak egymás ellen. A kis Phil nagyjából tízévesen ragadott először nyilakat, és hamar jobbnak bizonyult a helyi kocsma csapatversenyein sűrűn győztes édesapjánál.

1986-ban úgy hozta a sors, hogy a világ akkori legjobb dartsjátékosa, Eric Bristow kocsmája mellé költözött. Nem feledkezett meg gyerekkori szenvedélyéről, a kollégáival csapatot alkotva ez idő tájt ugyanúgy nyerte a helyi tornákat, mint egykor az apja. Bristow felfigyelt az akkor 26 éves fiatalemberre, és felkarolta: tízezer fonttal támogatta a karrierjét azzal a feltétellel, hogy visszafizeti az összeget.

Taylor évről évre fejlődött. Akkoriban a BDO (British Darts Organisation) volt az egyetlen világszervezet, és 1990-ben olyan magasságba emelkedett, hogy a döntőben 6:1-re épp Bristow-t legyőzve lett világbajnok – 1992-ben aztán ismét az élen zárt.

A BDO-nak akkortájt nem ment túl jól az üzlet, a legtöbb szponzorát elveszítette, és a világ legjobbjai alig kerestek valamit. A játékosok úgy vélték, erről a szervezet tehet, így 16-an – köztük Taylor – megalapították a World Darts Councilt (WDC), a Professional Darts Corporation (PDC) elődjét.

A „The Power” becenevet 1995-ben kapta, a Sky Sports egyik porondmestere aggatta rá, mert szerette a Snap! azonos című slágerét. Kevesen tudják, hogy az eredeti beceneve a „The Crafty Potter”, azaz „A Ravasz fazekas” volt keramikus szakmája miatt.

Phil Taylor a PDC megalapításával egy időben vált megállíthatatlanná: az új szövetség első 13 világbajnokságából 11-et megnyert 2006-ig. Ezután 2009-ben, 2010-ben és 2013-ban is diadalt aratott, így összesen tizenhatszoros vb-győztesnek mondhatja magát. Legutóbbi sikere után sem hazudtolta meg magát, a rá jellemző humorral és természetességgel nyilatkozta: „Többször leírtak már, mint Rocky Balboát, de többször visszatértem, mint Sylvester Stallone.”

Szárnyalása egybeesett a darts népszerűségének robbanásával, ezáltal sokan vele azonosították, s máig vele azonosítják a sportágat. „The Power” 2017-ben bejelentette, az idény végén visszavonul. Karrierje utolsó világbajnokságán, 2018-ban a második helyen zárt. Azóta jobbára csak bemutató mérkőzéseket vállal, az idén februárban részt vett a szenior-világbajnokságon, amelyen a negyeddöntőben búcsúzott.

A most 61 esztendős legenda minden idők egyik legsikeresebb sportolója. Kétségkívül szenzáció, hogy a magyar közönség élőben láthatja játszani kedd este az MVM Dome-ban.

Ez kellene ahhoz, hogy magyar is legyen a legjobbak között

– Nem találkozunk túl sok hazai játékossal legmagasabb szinten.
– Bezzeg Nándor volt az egyetlen magyar, aki kijutott a PDC-dartsvilágbajnokságra, még a 2009-esre – feleli Ziegenhám Medárd, a Sport Tv szakkommentátora és a Hungarian Darts Show-t szervező cég egyik tulajdonosa. – De azt hiszem, ő sem nevezhető profinak, hiszen nem ebből élt. A hozzáállása viszont igenis profihoz méltó volt. Utána Székely Pál és Kovács Patrik is jó úton indult el, de végül más irányt vett az életük. Tehetségekben nem szűkölködünk, csak egyelőre hiányzik a kellő alázat és a munkamennyiség, ebben a sportban ugyanis napi két-három óra edzés kevés. Női vonalon kicsit erősebbek vagyunk, gondoljunk csak Ihász Veronika nemrégiben elért sikerére, ő aratta a magyar dartsport első győzelmét vb-mérkőzésen, az idén rendezett WDF-világbajnokságon a második fordulóig jutott.

– Tehát megvan a sikerhez vezető út receptje?
– Három évig mindent félre kellene tenni a darts érdekében. A tehetség vajmi kevés ebben a sportban, sokkal többet számít a szorgalom, a monotóniatűrés és a lemondás. Szükség van mentális felkészülésre, játékelemzésre, erőnléti tréningre és persze rengeteg edzésre. Napi nyolc-tíz órát kellene ennek a sportnak szentelni, ha valaki tényleg a legjobbak közé szeretne jutni. Addig nem változik semmi, amíg ezt nem vállalják a versenyzők.

– Felteszem, emellett nem sokat tud dolgozni az ember.
– Természetesen pénz is kell hozzá, és azt hiszem, immár van annyira elismert itthon a darts, hogy ez is elérhető lenne. Nem Angliában élünk, ahol minden héten magas szintű versenyeken készülhetnek a játékosok, nekünk utaznunk kell. De az első lépést a játékosoknak kellene megtenniük, rendkívül kemény munkára van szükség annak érdekében, hogy valaki megkapja a szintlépéshez szükséges anyagi támogatást. Ezt jelenleg senkiben nem látom.

– Milyen szintre kell eljutni a játékosnak ahhoz, hogy jól éljen belőle?
– Szerintem a PDC-világranglista első ötven helyezettje már elég jól él. A lajstrom a pénzdíjak alapján alakul ki, a top ötvenhez jelenleg mintegy nyolcvanezer font szükséges. Ha ehhez hozzávesszük a szponzori szerződéseiket is, akkor összességében azt hiszem, egyikük sem panaszkodik. Arról nem is beszélve, hogy ezt a sportot az ember nem harminc- vagy negyven-, hanem akár ötvenéves koráig is űzheti.

EGYRE GYAKRABBAN LÁTOGAT MAGYARORSZÁGRA A VILÁGELIT
Három évvel ezelőtt, 2019-ben láthatta először a magyar közönség a világ legjobbjait idehaza játszani, akkor az Érd Aréna adott otthont a Budapest Darts Gála névre keresztelt viadalnak. Olyan klasszisok léptek színpadra, mint Michael van Gerwen, Vincent van der Voort, Mensur Suljovic és Simon Whitlock. 2021-ben aztán az első, téttel bíró verseny is megérkezett Magyarországra: a PDC European Tour keretein belül a Papp László Budapest Sportarénában rendezték meg az első Hungarian Darts Trophyt, amelyen a kvalifikációt szerzett magyarok mellett túlzás nélkül állítható, hogy a sportág elitje is próbára tette magát. A viadalt Gerwyn Price nyerte meg, miután a döntőben több mint 108-as átlaggal 8:2-re bizonyult bizonyult jobbnak Michael Smithnél. A következő Hungarian Darts Trophyra idén szeptember 2. és 4. között kerül sor a fővárosban. Ami pedig a gálát illeti: a koronavírus- járvány a 2020-as és a 2021-es eseményt egyaránt ellehetetlenítette, a keddi lesz a második, amelynek Magyarország a házigazdája.

HUNGARIAN DARTS SHOW
Budapest, MVM Dome
Program

17.00: kapunyitás
18.00: bemelegítés
19.00: páros verseny
20.00: világsztárok kupája
23.15: eredményhirdetés
Mérkőzésvezető: Russ Bray
Jegyárak: a legolcsóbb 3000 forintért, a legdrágább 37 000 forintért kapható

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik