Cselgáncs: Pupp Réka Európa-bajnoki bronzérmes!

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2021.04.16. 18:21
null
Pupp Réka (fehérben) bronzérmes az Eb-n (Fotó: Carlos Ferreira/EJU)
Bronzérmes lett Pupp Réka (52 kg) a lisszaboni cselgáncs Európa-bajnokság nyitó napján. Az Atomerőmű versenyzője a vigaszágon jutott el a 3. helyért zajló ütközetig, ahol a spanyol Ana Perez Box ellen fordított és nyert.

Az elmúlt pár hét teljesítménye, a tel-avivi és tbiliszi Grand Slam-bronz után sejteni lehetett, hogy az 52 kilogrammban szereplő Pupp Réka nem az esélytelenek között érkezik majd a lisszaboni Európa-bajnokságra. Az Atomerőmű SE 24 esztendős versenyzője az idén egészen más arcát mutatta, mint amit az elmúlt években megszoktunk tőle, jóval felszabadultabb és határozottabb volt a küzdelmei során, és ezt az attitűdöt sikerült a lisszaboni Európa-bajnokságon is megmutatnia.

RENDET TETT – MINIINTERJÚ PUPP RÉKÁVAL

– Az érzés?
– Az érzés leírhatatlan, nagyon boldog vagyok, mert elég vegyes volt ez a nap. Akadtak szebb és kevésbé jó pillanatai, így örülök, hogy a végén csak összejött az érem.

– Amikor a bronzmeccsen a spanyol az elején meglepte, mi játszódott le önben?
– Sajnos ott beragadtam egy picit, de mivel nagyon az elején kapta azt a vazarit, így nem estem pánikba. Szívtam magam, hogy ne így legyen, hogy fordítani tudjak és minden energiámmal arra törekedtem, hogy a saját akcióimat jól kidolgozzam.

– A sportágban mindenki úgy látja: más ez a Pupp Réka, aki eddig volt. Minek köszönhető, hogy az olimpia évében ugrik ekkorát?
– A fejnek. A karantén időszakot arra is használtam, hogy a sok-sok sikertelen év után egy kicsit rendet tegyek a fejemben. Úgy tűnik, jól sikerült.

Hogy miként alakult a napja?

A legjobb 32 között fojtással győzte le a horvát Viktoria Ana Puljizát, majd a belga Amber Ryheul következett a sorban, akit szintén ippongyőzelemmel búcsúztatott. A nyolc között az Európa-bajnoki címvédő, olimpiai ezüstérmes olasz Odette Giuffrida várta, akivel elképesztő színvonalas küzdelmet hoztak össze. A négyperces mérkőzésidő értékelt akció és intés nélkül telt el, így az aranypontig tartó hosszabbításra került sor, amelyben Pupp Réka a kilencedik percnél (!) gyűjtötte be harmadik intését, így az olasz jutott tovább. A korábban világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa így a vigaszágon folytathatta, ahol az izraeli Gili Cohent lábsöpréssel és az azért kapott vazarival győzte le.

A harmadik helyért a spanyol Ana Perez Box ellen küzdhetett, s Pupp Rékának a mérkőzésen nagyot fordítva sikerült bezsebelnie a bronzérmet. A spanyol ugyanis rögtön az elején meglepte őt egy vazarit érő leszorítással. Ezt követően azonban a magyar dzsúdós irányított, a négy perces mérkőzésidő lejárta előtt kiegyenlített, majd az aranypontig tartó hosszabbításban egy dobására ismét vazarit ítéltek meg a zsűriasztalnál, és ez bizony a magyar dzsúdós diadalát jelentette!

Érdekesség, hogy Pupp Réka 13 évvel azután lett harmadik a kontinenstornán, hogy edzője, Braun Ákos Lisszabonban szintén az Eb-dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Hogy miként élte meg ezt a mérkőzést a tréner?

„Lábon kihordtam egy szívinfarktust itt a bronzmeccsen, hiszen nem úgy kezdődött ez a küzdelem, hogy magyar érem lesz a vége. De nagyszerűen küzdött Réka, át is vette az irányítást, és hosszabbításban sikerült megnyernie a bronzot. Igazából pontosan az volt a koreográfia, mint nekem tizenhárom évvel ezelőtt, akkor a mérkőzés elején az ellenfelem ipponját visszavonták, és onnan álltam fel. Az egészségem érdekében most megelégedtem volna Rékától egy sima győzelemmel is” – viccelődött a tréner, aki szerint, versenyzője idei formája, eredményei és hozzáállása alapján sokkal többre is hivatott.

CSELGÁNCS EURÓPA-BAJNOKSÁG, LISSZABON
A MAGYAROK EREDMÉNYEI

Nők. 52 kg. 1. forduló: Pupp Réka–Puljiz (horvát) 10–0. 2. forduló: –Ryheul (belga) 10–0. Negyeddöntő: –Giuffrida (olasz) aranyponttal, intéssel 0–10. A vigaszágon: –Cohen (izraeli) 7–0. A 3. helyért: –Perez Box (spanyol) aranyponttal 10–0
57 kg. 1. forduló: Kármán Andrea–Anna Kuczera (lengyel) 0–10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik