TÓTH ANITA, KOVÁCS ERIKA 2022.01.27 08:01 Frissítve: 2022.01.27 11:50

Schmitt Pál: Csakis alázattal lehet jól vezetni a MOB-ot

Schmitt Pál szerint ahhoz, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság újra aktív és jól működő szervezet legyen, vissza kell állítani a tagság becsületét. Az új elnöknek elsőnek kell lennie az egyenlők között, jó kapcsolatot ápolnia a sportolókkal, edzőkkel, szakosztályokkal, egyesületekkel, szövetségekkel és önkormányzatokkal. A korábbi MOB-elnök úgy érzi, a vezetői tapasztalat és az olimpiai bajnoki cím Gyulay Zsolt mellett szól.

Schmitt Pál szerint a MOB elnökének mindenkivel jóban kell lennie: a sportolókkal, az edzőkkel, a szakosztályokkal, az egyesületekkel és a szövetségekkel is (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Elnökválasztás előtt áll a Magyar Olimpiai Bizottság. Hogyan értékeli a kialakult furcsa helyzetet?
– Én is megéltem hasonlót a Gyurcsány-kormány idején, amikor azzal vádoltak, hogy túlzottan elkötelezett vagyok az egyik irányba, ami nem az övék – nyilatkozta Schmitt Pál, aki 1989 és 2010 között volt a MOB elnöke, és 39 éve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. – Bizalmi szavazást kezdeményeztek, amelyet végül én nyertem meg. A mostani helyzetet nem a politika összefogása eredményezte, hanem sokak elégedetlensége. Kulcsár Krisztián – aki egyébként jó barátom – megpróbálta átszervezni a MOB-ot, aktív tagságot akart, mert az utóbbi időben eluralkodott egyfajta érdektelenség, de az út, amelyet követett, nem volt járható. A tagságot a felére csökkentette, és körülbelül négy-öt hónapig nem tért vissza a kérdésre, ami az egyesületeket, az edzőket, az újságírókat és a tudomány embereit elbizonytalanította és arra késztette, hogy összefogjanak. Ez azonban már megtörtént, most előre kell nézni.

 
Kovács Antal: Olyan vezetőre van szükség, aki már bizonyított

– Elárulja, hogyan lehet kezelni ezt a nagyon sokszínű tagságot?
– Csakis alázattal. Ahogy a latin mondja, primus inter pares – vagyis első az egyenlők között, ez az elnök szerepe a MOB-ban, és fontos, hogy a tagok is így érezzék. Nem lehet mindenkinek igazat adni, de mindenkivel meg kell találni a közös hangot. Ez pedig már a vezetés tudománya. A jelen problémáinak megoldása mellett fontos az is, hogy gondozzuk az olimpiai eszmét, dicsőséges olimpiai múltunkat – az utóbbi két elnöknek véleményem szerint ez nem volt fontos, pedig ez adja az olimpizmus lényegét.

– Milyen tanácsot adna a leendő MOB-elnöknek?
– Nem lenne fair, ha innen próbálnék tanácsot adni, hiszen Gyulay Zsolt nagyon jó barátom, gyakorlatilag gyerekkora óta ismerem, én adtam át neki az olimpiai aranyérmet is. De ha már kérdezte, mindenekelőtt azt gondolom, hogy vissza kell állítani a tagság becsületét, a delegálás rendszerét. A második tanácsom, hogy szűkíteni kellene az adminisztratív személyzetet, mert a jelenlegi huszonhat alkalmazott véleményem szerint sok, a harmadik tanáccsal kapcsolatban pedig nem féltem, mert láttam a nyilatkozatait, úgyhogy tudom, gondolkodásának középpontjában a sportolók állnak. Ha valaki, ő tudja, hogy jó edző, jó szakosztály, jó egyesület, jó szövetség nélkül nincs sportoló, úgyhogy biztos vagyok benne, mindenkivel jó kapcsolatot ápol. Ráadásul, ha jól tudom, társadalmi munkában lesz elnök, amit jó néven vesznek az emberek.

– Ennyire biztos benne, hogy Gyulay lesz az elnök?
– Nyilván semmiben sem lehetünk biztosak, de sokáig ő volt az elképzelhető egyetlen jelölt, azután jelentette be a vitorlázás világából érkező Hajdu Balázs, hogy pályázik. Becsülöm az önbizalmát, megkaptam az életrajzát és a programját, és elismerem, hogy így kell lobbizni, de én úgy érzem, a vezetési tapasztalat, az olimpiai bajnoki címek meghozzák az eredményt. Úgy látom, Gyulaynak lényegesen jobbak az esélyei.

– Az olimpiai bajnoki cím végül is nem feltétel.
–  Nem, és bár értékelik, az olimpikonokat mind szívesen fogadják. Ugyanígy a NOB-tagság esetében is.

– Akartam is kérdezni, hiszen az ön tagsága az idén a nyolcvanadik életévének betöltése okán lejár.
– Gyurta Danit nyolc évre választották, úgyhogy ő a párizsi olimpiáig marad, azután meglátjuk, hogy a MOB kit javasol, illetve a magyar kormány és a NOB elnöke között milyen megállapodás születik.

– Mennyire kell a MOB elnökének jó politikusnak lennie?
– Én nagyon boldog voltam hatvanéves koromig, amíg nem voltam politikus, pedig 2002-ben már tizenkét éve voltam a MOB elnöke, és együtt tudtam működni mindegyik kormánnyal. Szóval igen, a mindenkori MOB-elnöknek jóban kell lenni és együttműködni az ország aktuális vezetőivel. A jelenlegivel nem nehéz, hiszen stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, rendkívül nagyvonalúan, nagylelkűen támogatja.

– Ehhez képest meglehetősen szűk most a MOB hatásköre.
– Tény, hogy a pénzelosztás, a sportolók jutalmazása, az edzők járandóságának folyósítása és az olimpiai érmesek életjáradéka nem a MOB kompetenciája, a motiváció nem a MOB hatásköre, mint ahogy a felkészülés tudományos alapokra helyezése sem. Kiüresedett az operációs rendszer, ezért is lett egyre nagyobb az érdektelenség, hiszen fontos kérdésekben nem születhetett közgyűlési döntés. Elképzelhetőnek tartom, hogy a kormány az új elnököt felruházza olyan jogkörökkel, amelyek az utóbbi időben nem illették meg az olimpiai bizottság vezetőjét.

– Így visszaállítható a MOB tekintélye?
– Mindent egybevetve így is büszkék lehetünk, hogy százhuszonhét éve működik a hazai olimpiai bizottság, hogy nem volt olyan – a részvételünkkel zajló – ötkarikás játékok, hogy ne játszották volna el a magyar himnuszt. Ezért is fontos, hogy minden egyes MOB-tag büszke legyen a megbízatására, hogy ez a nagy múltú szervezet újra a sport parlamentje legyen.

– Jó irányba halad ön szerint az olimpia?
– Az olimpiai eszme nem sérült, a játékok túlélt válságokat, háborúkat, apartheidet, és azt láttuk, hogy Tokióban kétszázöt nemzet hirdette, hogy a sport a világbéke utolsó kikötője. Olyan országok sportolói vívtak egymással fair csatákat, amelyek egyébként harcban állnak egymással, és erre az eszmére, az olimpiai békére szüksége van a világnak. Ami a programot illeti... Nos, az igazodik a televíziónézők elvárásaihoz, hiszen a közvetítésekből van a legtöbb bevétel. S mivel a statisztikák azt mutatják, öregszik a nézőközönség, meg kell találni a fiatalokhoz vezető utat, így került a programba a breaktánc, a gördeszka, a különböző ügyességi kerékpárosszámok vagy éppen a falmászás.

– Nyakunkon a téli olimpia. Mire számít?
– Első alkalommal rendez egy város nyári és téli játékokat viszonylag kevés eltéréssel, és biztos vagyok benne, hogy Peking jó olimpiát rendez. Nem azért mondom, mert öt év után újra esett a hó a játékok helyszínén, hanem mert a kínaiaknak semmi sem lehetetlen. Azt is megkérdezték, milyen színű havat szeretnénk, hiszen a mesterségesen előállított hónál csak egy kis adalék kérdése a színezés. Végül a fehérben maradtunk... Ami pedig a magyar csapatot illeti: megnőttek az elvárások a legutóbbi olimpia óta, s bár a Covid miatt nem zökkenőmentesek az utolsó napok, a munkát mindenki beletette a felkészülésbe, úgyhogy én biztos, ami biztos, mint a NOB tagja, bejelentkeztem a rövid pályás gyorskorcsolya-váltó ötezer méteres számának díjátadójára...

A KÉT ELNÖKJELÖLT
GYULAY ZSOLT

A kajakban két olimpiai bajnoki címet szerző sportember 57 éves, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, a sport és az üzleti élet területén is nagy a szakmai tapasztalata. Harminchárom éve a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, korábban volt alelnök és elnökségi tag is.

Megválasztása esetén célja, hogy a MOB tekintélyét visszaállítsa, hogy a 127 éves szervezet újra a sport parlamentje legyen. Rövid távon fontos neki, hogy a jövő héten kezdődő pekingi téli olimpián a magyar sportolók minden támogatást megkapjanak a zökkenőmentes szereplés érdekében, hosszabb távon pedig a 2024-es párizsi olimpiáig elérni a 200 magyar kvótát, 2030-ig pedig a 200. magyar aranyérmet (jelenleg 183-nál tartunk).

„A MOB-nak az olimpizmust, a sportot kell képviselnie, hallatnia a hangját, visszaszereznie bizonyos jogosítványokat és visszaállítania a szervezet tekintélyét, ha azt akarjuk, hogy újra a sport parlamentje legyen. A MOB százhuszonhét évvel ezelőtt azért alakult, hogy a szakmát képviselje, mindig is úttörője volt az innovatív megoldásoknak, és ez a jövőben is fontos lenne – ez azonban csak úgy megy, ha a sportolók, a szövetségek, az egyesületek és a szakosztályok egyfelé húznak” – nyilatkozta lapunknak korábban Gyulay Zsolt.

HAJDU BALÁZS
Az ügyvédként dolgozó, vitorlázóként két olimpián rajthoz álló 46 éves szakember a játékok műsoráról most lekerülő finn hajóosztály nemzetközi szövetségének elnöke, és 2008 óta a vitorlás-világszövetség alkotmányügyi bizottságának tagja. Nyilatkozataiban kiemelte, minden sportággal keresni kell a közös felületet, azokat a sportszakmai területeket és ügyeket, amelyekben a MOB szerepvállalása valóban hozzáadott értéket jelent. Hozzátette, ilyen lehet a jelenleg még háttérben lévő sportágak stratégiai terveinek felkarolása, munkakapcsolati támogatás a létesítményproblémák megoldásában, vagy akár az is, ha a MOB-elnök aktívan részt vesz az egyes sportágak belföldi, illetve nemzetközi kapcsolatainak segítésében.

„A MOB-nak a magyar sportéletben kikezdhetetlen és hiteles szakmaiságot kell képviselnie. Igyekeztem a legjobb tudásom szerint összerakni egy programot, amely innentől számonkérhető. Az elmúlt időszakban folytatott egyeztetéseim során a sportági szövetségek rengeteg dolgot felsoroltak, hogy miben tudna nekik a MOB segíteni, és ezek négyötöde nem pénzkérdés. A választáson kiegyenlített küzdelemre számítok” – nyilatkozta Hajdu Balázs, aki egy korábbi nyilatkozatában a vitorlázóból lett NOB-elnök Jacques Rogge-hoz hasonlította magát.

 

2022.05.24 10:09:11

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Kaposvár polgármestere vallja, egy rangos sportverseny a legjobb ország- és városimázs-építő.

2022.05.19 13:11:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magyar innováció Európa után meghódította Amerikát és Ázsiát is.

2022.05.20 14:51:12

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Egyrészt fizikailag, másrészt pedig mentálisan is vissza kell térned a régi kerékvágásba. (x)

2022.05.19 15:18:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Raymond van Barneveld dupla győzelmet aratott Magyarország első nagyszabású darts show-ján. (x)