Rali: a legnehezebb szaúdi Dakar következik

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2022.12.31. 07:17
null
A korábban Africa Race-t nyerő Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László hármas először indul a Dakaron (Fotó: Qualisport)
A Vörös-tenger partján lévő táborból rajtol a 45. Dakar rali, amelynek indulói majdnem 5000 kilométernyi mért szakaszt tesznek meg a célig. A szervezők szerint ez lesz a legkeményebb verseny, amióta a sivatagi show Szaúd-Arábiába költözött.

 

Átszelik az üres negyedet, amelyben tényleg semmi, de semmi nincs. Teljesítenek 14 szelektív szakaszt (és pihennek egyet Rijádban), kiteszik magukat az extrém kihívásnak, amit a Dakar jelent immár 45 éve. Szilveszter napján egy rövid, 11 kilométeres prológ­gal melegít a mezőny, amelynek tagjai egész évben a nagy kalandra készültek.

Az autós mezőny az idén is bivaly­erős, és ne tévesszen meg senkit, hogy 2010 óta kizárólag a Stéphane Peterhansel (14-szeres győztes), Nasszer al-Attijah (4-szeres), Carlos Sainz (3-szoros) hármasból került ki a kategória győztese (pardon, Nani Roma egyszer elrontotta a sormintát), mert a trión kívül is lesz még olyan, aki beleszólhat, és bele is akar szólni a győzelemért folyó csatába. Például a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb, akinek nagyon kijárna már egy győzelem, vagy éppen a helyiek nagy kedvence, Jazid al-Radzsi, akinek a sikere valódi szenzáció lenne.

A motorosoknál az aktív versenyzők közül Sam Sunderland és Toby ­Price tudott duplázni, az elmúlt öt évben három különböző márka nyert, szóval, aki megjósolja, hogy ki győz, annak jár a vállveregetés.

Egyvalami azonban teljesen biztos, a kamionos mezőnyben nem lesz címvédés. Ennek egyszerű oka van: a 19-szeres győztes Kamaz versenyzői nem állnak rajthoz a viadalon, méghozzá azért, mert nem voltak hajlandóak aláírni a Nemzetközi Automobil-szövetség dokumentumát, amelyben elítélik az Ukrajnában zajló orosz hadműveletet. A kamazosok szerint ez politikai tartalmú közlemény, amely sérti a sportolók azonos versenyfeltételeinek elvét.

A magyar érdeklődők mégis erre a kategóriára figyelnek az idén leginkább, hiszen itt méreti meg magát a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió, amely nyert már Africa Race-t, de a Dakaron most indul először. A Scania-legénység átesett az adminisztratív ellenőrzésen és túl van a teszten is.

„A szervezők kijelöltek egy rövid szakaszt a tesztelésre, ahol ellenőriztük, hogy minden rendben van-e a Hyenával. Mindent rendben találtunk, úgyhogy a tesztet a futómű finomhangolására használtuk fel” – mondta Kovács Miklós.

Rajta kívül a motoros kategóriában két határon túli magyar méreti meg magát a január 15-én, Dammanban véget érő viadalon, a szatmárnémeti Gyenes Emánuel, valamint a vajdasági Saghmeister Gábor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik