B. Á. 2021.07.20 09:45

Motorsport: lábtörés, majd dupla dobogó – óriási bravúr Kovács Bálinttól

Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője Barcelonában hatalmasat esett az időmérőn, így veszélybe került az augusztus végi navarrai indulása a spanyol superbike-bajnokság következő versenyhétvégéjén – olvasható a H-Moto Team sajtóközleményében.

A 19 éves motoros elképesztő fájdalmai ellenére rajthoz állt mindkét versenye (Fotók: H-Moto Team)

 

Elképesztő bravúrt hajtott végre a H-Moto Team versenyzője. Kovács Bálint a cseh New2Project csapat Yamaha R1-esének nyergében ezúttal a barcelonai aszfaltcsíkon folytatta szereplését a Spanyol Superbike Bajnokság Open 1000 kategóriájában. A 19 éves motoros a remekül sikerült szabadedzések után a lábát törte az időmérő edzésen, ám elképesztő fájdalmai ellenére rajthoz állt mindkét versenyen, ráadásul így is dobogóra „állhatott”. Összetettben visszacsúszott ugyan a harmadik helyre, de a hátránya mindössze 7 pont az éllovashoz képest.

Kovács Bálint vélhetően sosem fogja elfelejteni az elmúlt hétvégét, ugyanis Barcelonában úgy vágott neki mindkét futamnak, hogy sok sportoló a versenyzés helyett az ágyat nyomta volna. Történt ugyanis, hogy a Spanyol Superbike Bajnokság (ESBK) Open 1000 kategóriában a soron következő versenyhétvégéjén a szabadedzéseken olyan jól szerepelt, hogy a futamgyőzelem reális célként magasodott előtte. Azonban jött az időmérő, egy az első mért köre után – amivel kategóriájában így is második lett – hatalmasat bukott, és már akkor sejteni lehetett, hogy nem egyserű zúzódásokat szenvedett.

Noha iszonyú fájdalmai voltak, beinjekciózva mégis rajthoz állt mindkét futamon, és ami igazán hatalmas bravúr, az az, hogy mindkétszer harmadikként intették le. Hogy mekkora eredmény az, hogy dobogóra állhatott, az igazából hétfő kora reggel derült ki, amikor a röntgen megállapította, hogy a bal lábában az esés következtében eltört a lábközépcsontja, tehát törött lábbal motorozott és lett dobogós. És ha ez nem lenne elég, a keze súlyosan zúzódott, a lábát begipszelték, ám Bálint kijelentette, ha kell, maga veszi majd le a gipszet, de augusztus végén mindenképpen rajthoz áll Navarrában, az ESBK következő versenyhétvégéjén. Összetettben ugyan visszacsúszott a 3. helyre, de abszolút nem ledolgozható az a hétpontos hátrány, ami az éllovastól elválasztja. A következő versenyhétvégét Navarrában, augusztus 28-án és 29-én rendezik meg.

„A szabadedzések után bizony nem örültünk volna annak, hogy ha valaki azt mondja, a mindkét futamon harmadikként zárok, ugyanis minden jel arra utalt, hogy akár győzhetek is Barcelonában. Azonban az időmérős bukásom, valamint az egészségügyi állapotom alakulását követően igencsak elégedett lehetek azzal, hogy mindkét futamon dobogóra állhattam. Mint utólag kiderült, törött lábbal álltam rajthoz, és ez alapvetően határozta meg a lehetőségeimet, de végigcsináltam mindkét versenyt. Összetettben egy kicsit nőtt a hátrányom, de ez a hét pont bőven behozható lesz a hátralévő versenyeken. Legközelebb azon a navarrai ringen megyünk, ahol idén már versenyeztünk, és dobogóra is tudtam állni. Természetesen mindenképpen indulni fogok, annak ellenére, hogy egy hétig fekvő, utána az újszerű, levehető járógipsz lesz öt hétig a lábamon. A hangsúly a levehetőn van, hiszen mindenképpen szeretném az összetett bajnoki címet megszerezni az idén, és ehhez a navarrai jó szereplés elengedhetetlen lesz” – jelentette ki Kovács Bálint.

Kétszer is dobogóra állhatott

A SPANYOL SUPERBIKE-BAJNOKSÁG PONTVERSENYÉNEK ÁLLÁSA
OPEN 1000

1. Marc Miralles (spanyol, BMW) 124 pont, 2. Daniel Saez (spanyol, Kawasaki) 120 pont, 3. Kovács Bálint 117 pont, 4. Christian Palomares (spanyol, Kawasaki) 116 pont, 5. Ville Valtonen (finn, BMW) 100 pont, 6. Roberto Blazquez (spanyol, BMW) 71 pont

2021.08.28 08:45:13

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Pure ETCR egyetlen magyar versenyzőjével megpróbáljuk egy kicsit bemutatni az autót.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.